O-STA

Gensler naznanil dograditev najvišje stavbe na Kitajskem

Šanghajski stolp zaključil zgodovinsko vzpon

SHANGHAI - (BUSINESS WIRE) - Danes so potekale slovesnosti ob zaključku nosilne strukture nebotičnika Šanghajski stolp (Shanghai Tower). Na vrh 632 metrov (2.073 čevljev) visoke stavbe, zgrajene po načrtih arhitekturnega in oblikovalskega biroja Gensler, so položili zadnji tram. Šanghajski stolp je znanilec strategij trajnostnega oblikovanja in finančno območje Lujiazui povezuje z javnimi prostori v nizu devetih vertikalnih skupnostih.

Dograditev Šanghajskega stolpa (Foto: Business Wire)

"Šanghajski stolp predstavlja novost v načinu definiranja in ustvarjanja mest," je dejal Art Gensler, ustanovitelj Genslerja in član ameriškega stanovskega arhitekturnega združenja FAIA. "Šanghajski stolp združuje primere dobre prakse v trajnostnem razvoju in visoko zmogljivo oblikovanje, stavba se vpleta v urbano tkivo Šanghaja in se odpira življenju skupnosti, in tako na novo definira vlogo visokih stavb v sodobnih mestih in dviga mejo za naslednjo generacijo super nebotičnikov."

Shanghai Tower se nahaja v finančnem in trgovskem predelu Lujiazui, predelu Šanghaja, ki je bil do pred skoraj 20 leti območje s kmetijskimi površinami. Gre za prvo super visoko okrožje na Kitajskem, saj Šanghajski stolp skupaj s sosednjima nebotičnikoma Jin Mao in Šanghajskim svetovnim finančnim centrom dopolnjuje trojico nebotičnikov.

Šanghajski stolp obsega prvovrstne pisarniške prostore, trgovine, luksuzni hotel in prizorišča kulturnih dogodkov. V najvišjih nadstropjih bo najvišja razgledna ploščad na svetu, v vznožju nebotičnika pa bo na voljo nakupovalno okolje visokega cenovnega razreda z velikim razstavnim prostorom. Pod pritličjem bo med drugim na voljo še več nakupovalnih zmogljivosti, povezave s šanghajsko podzemno železnico in tri nadstropja parkirnih prostorov.

"Z dograditvijo Šanghajskega stolpa bo trojica stolpnic Lujiazui predstavljala izjemen spomenik naši preteklosti, sedanjosti in brezmejni prihodnosti Kitajske," je dejal Jun Xia, vodja projekta arhitekturne rešitve Šanghajskega stolpa in vodilni pri Genslerju. "Stolpnico je navdihnila šanghajska tradicija parkov in sosesk, pri čemer zgodovino ponovno vzpostavlja v gosto naseljeni, urbani formi, ki simbolizira pojav modernega Šanghaja in Kitajske."

Investitor projekta je Shanghai Tower Construction & Development Co., Ltd; inženir objekta je Thornton Tomasetti; za mehanična, elektro- in vodoinštalacijska dela so poskrbeli Cosentini Associates; Inštitut za oblikovanje in raziskovanje v arhitekturi Univerze Tongji pa je lokalni arhitekturni inštitut. Zaključek projekta je načrtovan za leto 2014.

Kompozicija stolpa

Šanghajski stolp sestavlja devet cilindričnih stavb naloženih druga na drugo. Notranja plast dvojne fasade obkroža nakopičene stavbe, medtem ko zunanja fasada ustvarja ovoj zgradbe, ki se zasuka za 120 stopinj, ko se dviga proti vrhu in tako daje Šanghajskemu stolpu značilno ukrivljeno obliko. Prostor med obema fasadama ustvarja devet atrijskih nebesnih vrtov. Podobno kot manjši in večji trgi v tradicionalnih mestih ti javni atriji v Šanghajskem stolpu nudijo prostor za interakcijo in druženje z restavracijami, kavarnami in trgovinami ter bujnim rastlinjem. Z nebesnimi vrtovi, ki ga obdajajo, je tako Šanghajski stolp dobesedno ovit v javne prostore.

Notranja in zunanja lupina Šanghajskega stolpa sta prozorni in tako vzpostavljata vizualno povezavo med notranjimi prostori stolpa in urbanim tkivom Šanghaja. V pritličju zgradbe prodajni in prireditveni prostori v tandemu s številnimi vhodi in s postajo podzemne železnice pod zgradbo nadaljujejo s fizičnim in vizualnim dialogom med stolpom in mestom.

Šanghajski stop bo imel najhitrejša dvigala na svetu; dvonadstropne kabine, ki jih je skonstruiral Mitsubishi, bodo s pomočjo inovativnih tehnologij, ki so bile razvite posebej za stolp, zaposlene in obiskovalce stavbe v višave popeljale s hitrostjo skoraj 65 km na uro.

Trajnostne strategije

Trajnost leži v jedru oblikovne rešitve za Šanghajski stolp. Oblika, tekstura in asimetričnost stavbe delujejo skupaj v smeri zmanjšanja pritiska vetra na stavbo za 24 odstotkov in omogočajo prihranke gradbenega materiala v skupni višini 58 milijonov ameriških dolarjev. Prosojna notranja in zunanja lupina zgradbe v notranjost pripuščata maksimalno količino dnevne svetlobe in tako zmanjšuje potrebe po električni svetlobi. Zunanji ovoj nebotičnika obenem nudi izolacijo in zmanjšuje porabo energije za ogrevanje in ohlajevanje. Spiralasta oblika parapeta omogoča zbiranje deževnice, ki se bo uporabljala v ogrevalnih in klimatskih sistemih stolpa.

Vetrne turbine, ki so nameščene neposredno pod parapetom, proizvajajo energijo za zgornja nadstropja stavbe, sistem za hkratno proizvodnjo toplotne in električne energije z močjo 2.130kW na pogon zemeljskega plina pa zagotavlja elektriko in toplotno energijo za spodnja nadstropja. Kar tretjina površin bo zeleno območje z rastlinjem, ki bo hladilo stavbo. Skupno bodo trajnostne strategije Šanghajskega stolpa ogljični odtis zgradbe zmanjšale za 34.000 ton na leto; stolp se poteguje za certifikat LEED Gold, ki ga podeljuje Svet za zeleno gradnjo iz ZDA, in za kitajsko priznanje China Green Building Three Star.

Za več informacij o Šanghajskem stolpu obiščite spletno stran Gensler Design Update.

O podjetju Gensler

Gensler je globalno podjetje za oblikovanje in arhitekturo s 44 izpostavami in 3800 zaposlenimi po vsem svetu. Gensler strankam pomaga pri uspehu tako, da se osredotoča na potrebe ljudi, ki jim služijo, naj gre za zaposlene, stranke, športne navdušence, študente, potnike ali goste. Gensler, ki je bil ustanovljen leta 1965, ima poglobljeno znanje v oblikovanju in arhitekturi na 20 področij, med drugim na področju poslovnih stavb, strokovnih storitev, maloprodaje, letalstva, načrtovanja in urbane arhitekture, zabavne industrije in gostinstva, športnih stadionov in izobraževalnih zmogljivosti. Podjetje je prav tako dejavno na področjih strategije blagovnih znamk, okoljskega grafičnega oblikovanja, zmogljivosti ključnega pomena in je nedavno investiralo v svetovanje na področju oblikovanja delovnih mest in trajnostnega oblikovanja.

Med Genslerjevimi projekti v zadnjem času velja med drugim omeniti Šanghajski stolp, JetBlue T5 na mednarodnem letališču JFK, baletno hišo Houston Ballet Center for Dance, globalni sedež Facebooka, mednarodno letališče Incheon v Južni Koreji, Farmers Field v Los Angelesu, Mednarodni finančni center v Dubaju in kampus Kunshan Univerze Duke na Kitajskem.

Za več informacij obiščite našo spletno stran ali blog, sledite nas lahko tudi na Twitteerju ali nas všečkate na Facebooku.

Fotografije/galerija multimedijskega materiala je na voljo na: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20130802005391/en/

Kontakti

Gensler
Monica Schaffer
telefon v službi +(212) 492-1442
Mobilni +(917) 846-1415
monica_schaffer@gensler.com

Vir: Gensler

Pametna multimedijska galerija

Slika 1

Dograditev Šanghajskega stolpa (Foto: Business Wire)

Slika 2

Prikaz Šanghajskega stolpa (Foto: Business Wire)

To sporočilo in multimedijske vsebine so na voljo na spletu na:
http://www.businesswire.com/news/home/20130802005391/en