O-STA

Center sodobnih umetnosti Celje izdal katalog Andreje Džakušič SREČEVANJA

IZID RAZSTAVNEGA KATALOGA

ANDREJA DŽAKUŠIČ: SREČEVANJA / ENCOUNTERS

Center sodobnih umetnosti Celje je izdal katalog ob pregledni razstavi Srečevanja / Encounters celjske umetnice Andreje Džakušič, ki je bila na ogled od 20. 12. 2012 do 21. 2. 2013 v Galeriji sodobne umetnosti in Likovnem salonu (kjer je pripravila nov projekt Viseči vrtovi).

Publikacija velikosti 16 x 20 cm, obsega 131 strani, v angleški jezik ga je prevedla Arven Šakti Kralj Szomi, oblikoval ga je Studio Kindin.

Katalog sestavljata besedili kustosinje razstave in urednice kataloga Irene Čerčnik, umetnice, kuratorke in aktivne piske o sodobni umetnosti Petre Kapš ter intervju, ki ga je sestavila kustosinja Centra sodobnih umetnosti Celje Maja Antončič. Publikacija ponuja podrobnejši vpogled v delo Andreje Džakušič, kjer predstavitev projektov obenem pomeni tudi strnjen dokument izvajanja njene performativne in druge umetniške prakse.

Irena Čerčnik: Andreja s tankočutnim in mehkim podajanjem realnosti nevsiljivo spodbuja k razmisleku. Njene umetnine so predvsem dogodkovne in najbolj sugestibilne takrat, ko jih doživljamo v prostoru in času, kjer se odvijajo. Raziskovanje osebnega in družbenega, medsebojnih odnosov, eksistencialnih vprašanj življenja in smrti, prijetnega in neprijetnega ter oblikovanje družabnih prostorov in premišljenih situacij, ki ponudijo izkušnjo, je prežeto z željo po skladnosti, harmoniji in sožitju.


Petra Kapš: Andreja Džakušič je ključna umetnica performansa v slovenskem prostoru.
Umetnica deluje z estetiko vsakdana. Njen medij je ona sama, vključno s telesnim, duševnim in duhovnim poljem, glasom in gibom, preko medčloveških odnosov in razmerij razširjajoča se v performativne situacije.

Cena kataloga je 15 evrov, kupite ga lahko v Galeriji sodobne umetnosti Celje.

Vabljeni k branju!

Razstavo in katalog sta podprla: