O-STA

918 Spyder ob svetovnem debiju še z rekordom proge

Super športni avto na hibridni pogon premagal severno zanko na Nürnburgringu v 6,57 minute

Stuttgart. Porsche 918 Spyder* je kot prvo vozilo, ki se lahko pohvali z globalno homologacijo, premagal 20,6 kilometra dolgo severno zanko na dirkališču Nürnburgring v manj kot sedmih minutah. Ta super športni avto na hibridni pogon je dosegel čas 6 minut in 57 sekund in tako stari rekord izboljšal za 14 sekund. Wolfgang Hatz, član uprave pri Porsche AG, ki je odgovoren za raziskave in razvoj, je dejal: "Obljubili smo, da bo 918 Spyder odličen, namreč da bo na novo definiral užitek v vožnji, učinkovitost in zmogljivost. Besedo smo držali."

Kot je že tradicija pri Porscheju, 918 Spyder kot zadnji v vrsti super športnih avtomobilov tudi utira pot novim generacijam avtomobilov. Trenutno ga premierno predstavljajo na Mednarodnem avtomobilskem sejmu (IAA). Z edinstveno razporeditvijo teže model nudi maksimalno dinamiko vožnje ob minimalni porabi goriva. S postavitvijo rekorda na Nürnburgringu je ta športni avto pokazal neverjeten potencial Porschejevega inovativnega vtičnega hibridnega koncepta in še utrdil vodilno vlogo, ki jo ima podjetje na področju razvoja hibridnih športnih avtomobilov. "Omenjeni rekord proge je omogočila radikalna hibridizacija 918 Spyderja, ki je potekala že od samega začetka razvoja," je dejal dr. Frank Walliser, vodja projekta 918 Spyder. "Čas na severni zanki je in bo ostal najtežje merilo za super športni avto. S časom 6.57 minute smo dosegli rezultat, na katerega so upravičeno ponosni vsi člani razvojne ekipe pri Porscheju."

Prejšnji, štiri leta star rekord, je bil presežen že med prvim poskusom testne vožnje 4. septembra zjutraj. Vsi trije vozniki - nekdanji evropski reli šampion Walter Röhrl, Porschejev poskusni voznik Timo Kluck in Porschejev tovarniški voznik Marc Lieb - so bili hitrejši od rekorda v vseh prevoženih krogih, ki so jih prevozili s testnima 918 Spyderjema in večkrat dosegli čas pod sedem minut. Na koncu je bil Marc Lieb tisti, ki je dosegel najboljši absolutni čas 6.57 minute, s povprečno hitrostjo 179.5 km/h, ki ga je izmeril Wige Solutions. Marcus Schurig, odgovorni urednik avtomobilistične revije "sport avto", je rekordne vožnje gledal kot objektiven opazovalec. Športna avtomobila, ki razvijeta 887 konjskih moči (652 kW), sta bila opremljena z "Weissach paketom", ki izboljša dinamiko vožnje, in standardnimi Michelinovimi pnevmatikami, razvitimi za 918 Spyder.

Opomba: Fotografije rekordnih voženj z 918 Spyderjem so na voljo akreditiranim novinarjem v Porschejevi medijski bazi https://presse.porsche.de.

Slika je na voljo prek evropske fotografske agencije epa (http://www.epa.eu/) in je na voljo brez plačila na: http://ots.de/NWlVc

* 918 Spyder: kombinirana poraba goriva: 3.3-3.0 l/100 km; kombinirana raba energije: 12.5-13.0 kWh/100 km; CO2 izpusti: 79-70 g/km