O-STA

Warner Bros. napovedal razširjeno ustvarjalno partnerstvo s J.K. Rowling

Rowlingova pripravlja scenaristični prvenec za "Čudežne zveri in kje jih najdemo", prvega v novi seriji filmov

Partnerstvo zajema vsa poslovna področja podjetja Warner Bros., povezana s Harryjem Potterjem, vključno s tematskimi parki, digitalnimi pobudami, igricami in atrakcijami za obiskovalce

Plus Studio bo deloval kot mednarodni televizijski distributer skorajšnje filmske adaptacije J.K. Rowlingine knjige "Naključno prosto mesto", ki jo pripravlja za BBC.

BURBANK, Kalifornija in LONDON--(BUSINESS WIRE)-- Velika Britanija - Warner Bros. Entertainment je napovedal razširjeno ustvarjalno partnerstvo s svetovno znano in prodajno uspešno pisateljico J.K. Rowling. V središču partnerstva je nova serija filmov iz Rowlinginega sveta čarovnic in čarovnikov, ki jo je navdahnil učbenik iz Harry Potterjeve šole Bradavičarka, imenovan "Čudežne zveri in kje jih najdemo", ter dogodivščine fiktivnega avtorja knjige Newta Scamanderja. Novico je sporočil Kevin Tsujihara, predsednik uprave Warner Bros. Entertainment.

"Čudežne zveri in kje jih najdemo" bo izvirna zgodba in scenaristični prvenec Rowlingove. Predvidena je za prvi film v novi seriji. Zgodba, ki je umeščena v čarodejski svet, bo polna čarobnih bitij in likov in nekateri izmed njih bodo predanim oboževalcem Harryja Potterja že znani.

"Čeprav bo umeščena v svetovno skupnost čarovnic in čarovnikov, kjer je bila tako srečna 16 let, zgodba "Čudežne zveri in kje jih najdemo" ne bo ne predzgodba ne nadaljevanje serije Harry Potter ampak razširitev čarodejskega sveta," je povedala Rowlingova. "Zakoni in običaji skrite čarobne družbe bodo poznani vsem, ki so prebrali knjige o Harryju Potterju, ali videli filme, toda Newtova zgodba se bo začela v New Yorku, 70 let pred Harryjevo." (daljši citat Rowlingove je na dnu sporočila)

"V izredno čast nam je, da se je Jo odločila za partnerstvo z Warner Bros. pri tem vznemirljivem novem raziskovanju sveta čarodejstva, ki je bil tako zelo uspešen na vseh področjih našega poslovanja," je povedal Tsujihara. "Je izjemna pisateljica, ki je sprožila bralno revolucijo po vsem svetu, ta pa je potem postala filmski fenomen brez primere. Vemo, da bodo gledalci enako vznemirjeno kot mi čakali na to, kaj nam bo pripravila njena sijajna in brezmejna domišljija."

Ob seriji filmov bodo "Čudežne zveri" razvite tudi za druga poslovna področja podjetja, kot so video igrice, prodajni izdelki in digitalne pobude, vključno z razširjenimi povezavami s Pottermore.com, digitalno spletno izkušnjo Rowlingove, zgrajeno na zgodbah Harryja Potterja.

Razširjeno partnerstvo Warnerja z Rowlingovo pokriva tudi nadaljnjo širitev njegovih Harry Potter aktivnosti, vključno s čudovitimi tematskimi parki "Čarodejski svet Harryja Potterja" (Wizarding World of Harry Potter) v povezavi s partnerjem Universal Parks and Resorts (trenutno v Orlandu na Floridi, v odpiranju v Hollywoodu v Kaliforniji in v Osaki na Japonskem), z digitalnimi pobudami (vključno s stranjo Pottermore), video igricami, prodajnimi izdelki in atrakcijami za obiskovalce.

Nadalje bo Warner Bros. svetovni televizijski distributer (z izjemo Velike Britanije) skorajšnje televizijske adaptacije prodajne uspešnice "Naključno prosto mesto", prvega romana Rowlingove, ki ga bo pisateljica priredila za BBC in ki cilja na zrelo občinstvo. Produkcija te mini serije se bo začela leta 2014.

Razmerje bosta v Londonu urejala Neil Blair iz Rowlingine knjižne agencije The Blair Partnership in Josh Bergerm, predsednik in direktor Warner Bros. za Veliko Britanijo, Irsko in Španijo, ki bo glavni poslovni kontakt Warner Bros. za vse prihodnje pobude J.K. Rowling.

Sledi razširjeni citat Rowlingove o "Čudežnih zvereh":

"Vse se je začelo, ko je Warner Bros. k meni pristopil s predlogom, da bi po knjigi 'Čudežne zveri in kje jih najdemo' naredili film. To se mi je zdela zabavna zamisel, a težko se je bilo sprijazniti s predstavo, da bo Newta Scamanderja, domnevnega avtorja 'Čudežnih zveri', ustvaril nek drug pisatelj. Potem ko sem tako dolgo živela v svojem fiktivnem univerzumu, sem do njega zelo zaščitniška in o Newtu sem že veliko vedela. Kot vedo največji oboževalci Harryja Potterja, mi je bil tako zelo všeč, da sem celo oženila njegovega vnuka Rolfa z enim mojih najljubših likov iz serije Harry Potter, Loono Liupko.

Medtem ko sem razmišljala o Warnerjevem predlogu, se je oblikovala zamisel, ki se je nisem mogla otresti. Tako sem na koncu Warner Brosu predlagala svojo zamisel za film.

Čeprav bo umeščena v svetovno skupnost čarovnik in čarovnikov, kjer je bila tako srečna 16 let, zgodba 'Čudežne zveri in kje jih najdemo' ne bo ne predzgodba ne nadaljevanje serije Harry Potter ampak razširitev čarodejskega sveta. Zakoni in običaji skrite čarobne družbe bodo poznani vsem, ki so prebrali knjige Harry Potter, ali videli filme, toda Newtova zgodba se bo začela v New Yorku, 70 let pred Harryjevo.

Še posebej bi se rada zahvalila Kevinu Tsujihari z Warner Bros. za njegovo podporo pri tem projektu, do katerega brez njega ne bi prišlo. Vedno sem trdila, da bom čarodejski svet spet obiskala samo, če bom imela zamisel, ki me bo zares navduševala in to je to."

Obvestilu urednikom:

1) J.K. Rowling je avtorica prodajno uspešne serije sedmih knjig Harry Potter, ki je bila objavljena med leti 1997 in 2007, prodana po vsem svetu v nakladi več kot 450 milijonov izvodov, distribuirana na več kot 200 območij, prevedena v 74 jezikov in prirejena v osem izjemno uspešnih filmov. Napisala je tudi dve manjši deli, ki se pod naslovi Harryjevih šolskih učbenikov pojavijo znotraj romanov. "Čudežne zveri in kje jih najdemo" ter "Quidditch skozi tisočletja" je izdala založba Bloomsbury Children's Books marca 2001 v pomoč dobrodelni organizaciji Comic Relief. Decembra 2008 so bile v pomoč dobrodelni organizaciji Children's High Level Group (zdaj znani kot Lumos) izdane "Zgodbe barda beedla" in hitro postale najhitreje prodajana knjiga leta. Leta 2012 je J.K. Rowling izdala svoj prvo knjigo za odrasle, "Slučajno prosto mesto", ki je bil prevedena v 44 jezikov. J.K. Rowling je pod psevdonimom Robert Galbraith napisala tudi "Klic kukavice", ki je letos izšla pri založbi Little, Brown.

2) Filmi Harry Potter podjetja Warner Bros. so doslej na blagajnah kinematografov po vsem svetu prinesli 7,7 milijard ameriških dolarjev zaslužka, s čimer je Harry Potter najbolj donosna filma franšiza v zgodovini. Podjetje je franšizo Harry Potter uspešno razširila tudi na druga svoja področja poslovanja; televizijski program, domačo zabavo, uporabniške izdelke, video igrice, digitalne pobude in atrakcije za obiskovalce.


Kontakti
Warner Bros.
Jack Horner
Jack.Horner@warnerbros.com
818/954-3291
ali
Deb Lincoln
Deborah.Lincoln@warnerbros.com
+44-7879-484-944
ali
JKR PR
Mark Hutchinson
+44-7904-359-339
ali
The Blair Partnership
+44 (0)207 504 2520

Vir: Warner Bros. Entertainment