O-STA

Vabilo na novinarsko konferenco ob premieri Antigone v LGL

Spoštovani,

na Malem odru LGL bomo 18. in 19. septembra ob 19. uri premierno uprizorili Sofoklovo ANTIGONO. Predstava, ki nastaja v režiji Marka Čeha, je namenjena mladim in odraslim. Predstavili jo bomo na novinarski konferenci, ki bo v ponedeljek, 16. septembra 2013, ob 11. uri, na Malem odru LGL na Krekovem trgu v Ljubljani.

Vljudno vabljeni!

Ajda Rooss

Sofokles

ANTIGONA


Prevod Kajetan Gantar

Režija Marko Čeh

Dramaturgija Nuša Komplet

Scenografija Marko Turkuš

Kostumografija Branka Pavlič

Glasba Laren Polič Zdravič

Lektura Tatjana Stanič

Oblikovanje luči Srečo Brezovar

Nastopajo

Antigona, Zbor Ana Hribar

Ismena, Zbor Alenka Tetičkovič

Stražar, Tejrezias, Glasnik, Zbor Asja Kahrimanović

Hajmon, Zbor Jan Bučar

Vodja zbora Matevž Müller k. g.

Kreon Iztok Jereb (glas) k. g.

Producentka Ana Rokvić Pinterič

Vodja predstave in oblikovalec zvoka Emil Koprivc

Lučni mojster Srečo Brezovar

Scenski tehnik Darko Nedeljković

Izdelava scene in kostumov Lilijana Ban, Zala Kalan, Jernej Remše, Zoran Srdič, Iztok Bobić, Sandra Birjukov, Mitja Ritmanič in Marjeta Valjavec

Garderoberka Emina Kaliman

Oblikovanje maske in frizure Anja Ker

Foto Urška Boljkovac

Sofoklova Antigona, skoraj poltretje tisočletje staro dramsko besedilo o uporu mladega dekleta proti zakonom oblastnika, je vse od nastanka sprožala različne interpretacije in navdihovala brezštevilno mnogo predelav; Smoletova Antigona brez Antigone je padla v čas povojnih pobojev, Jovanovićeva brez Kreona v čas zadnjih balkanskih vojn.

Režiser Marko Čeh s svojo ekipo posega v Sofoklovo predlogo precej radikalno, a hkrati z globokim uvidom tako v materijo kot v prostor in čas uprizoritve. Vojna je končana, sprta brata sta s skupno smrtjo razrešila svoj spor, čas je za zabavo. Pet mladih dviga kozarce in se živo spominja zmage, ampak prekletstvo nad Labdakidi še ni končano; iz opojnega veselja jih predrami Kreonov glas iz zvočnika ter pod grožnjo smrtne kazni prepove pokop enega od bratov.

Odločitev, da Kreon ni človek iz mesa in krvi, ampak vseprisotna, predvsem pa neomajna oblast, ter transformacija zbora iz tebanskih starcev v mladino, potegne za sabo marsikaj. Tako v središču tragedije ni več posameznik - ne Antigona, ki je šla za večne in nenapisane zakone prostovoljno v smrt, ne Kreon, ki je v slepem sledenju črki zakona zagrešil smrt svojih najbližjih in ostal živ -, ampak cela generacija mladih; ki je na koncu, po neuspelem uporu, ki je prinesel le nove nesmiselne smrti, oropana vsakršne empatije sposobna le še posmeha.

Spletna prodaja vstopnic
Twitter
Facebook

Blagajna je odprta od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro,
ob sobotah med 9. in 13. uro ter uro pred predstavo.
Na voljo je brezplačna telefonska številka 080 2004