O-STA

Poročilo o dogodku PLATA 2013 - Z nogometom proti diskriminaciji

Datum: 22.9.2013

MLADI ZMAJI IZ ZALOGA Z NOGOMETOM PROTI DISKRIMINACIJI

Četrtni mladinski center Zalog, Javnega zavoda Mladi zmaji je na šolskem igrišču Plata v Zalogu, priredil tradicionalno jesensko družabno-rekreativno prireditev - PLATA 2013 - Z nogometom proti diskriminaciji. Ob tej priložnosti je ČaMaC, kot mladostniki imenujejo svoj center v Zalogu, obeležil tudi šesto obletnico svojega delovanja. Z druženjem, ki je minilo na zadnji poletni dan, smo na Plati utrjevali prijateljske vezi, krepili občutek za fair - play in razbijali predsodke do drugačnosti.

Mladostniki so svojo energijo usmerili v športne boje v malem nogometu in v metanju trojk, se preizkusili v hokeju na asfaltu, na otroškem poligonu in v različnih šaljivih športnih tekmovanjih. Svojo ustvarjalnost so sproščali na številnih kreativnih in modelarskih delavnicah, kot so velikanska slikarska delavnica, izdelava navijaških pripomočkov, izdelava namiznega nogometa iz lesa, žog iz kartona, poslikava obraza ter druge. V okviru kotička Sadnica in priprave sadnih nabodal, smo poudarili pomen zdrave prehrane za kakovostnejše življenje.

Na nogometnem turnirju je tokrat sodelovalo 10 moštev iz Zaloga in okolice, skupno 70 nogometašev. Pokala za končno zmago na nogometnem turnirju se je ob koncu veselilo moštvo Polje. Za najboljšega igralca turnirja je bil izbran Miran Ivanovski. Na tekmovanju v metanju trojk je bil najnatančnejši Sefr Zahić. Na posebno povabilo organizatorjev so bili na nogometnem igrišču tokrat z nami nogometaši iz Azilnega doma v Ljubljani z ekipo AD Tigri in ekipa nogometašev s statusom begunca, Tigers Slovenia.

V popoldanskih urah smo, s predstavniki različnih generacij založanov, pa mestnih in četrtne oblasti, Kulturno umetniškega društva KUD C3 ter Četrtnega mladinskega centra Zalog, na javni debati "Gradimo svoj prostor Zaloga! Javno mnenje šteje!", iskali odgovore na vprašanje: "Kako razvijati prostorske potrebe v Zalogu?".

V dogajanju na Plati so znova uživale vse generacije založanov, med katerimi so močno prevladovali mladostniki in otroci, ki jim je prireditev namenjena.

Program Javnega zavoda Mladi zmaji - Centra za kakovostno preživljanje prostega časa otrok in mladostnikov, finančno omogoča ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana, v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in sport - Uradom RS za mladino. Poleg njih so dogodek s svojim sodelovanjem omogočili: Osnovna šola Zalog, Četrtna skupnost Polje, Prostovoljno gasilsko društvo Zalog in Župnija Ljubljana Kašelj-Zalog ter podjetja iz lokalnega okolja: Panem d.o.o., Gigola d.o.o. PE Vevška pekarna in Perutnina Ptuj d.d ter številni prostovoljci.

Zapisal: Marko Taljan