O-STA

Nova umetniška vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana

Ajda Rooss je nova umetniška vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana

Lutkovno gledališče Ljubljana, ki ga vodi direktor Uroš Korenčan ima novo umetniško vodjo. S septembrom je umetniško vodenje gledališča, po odhodu Jere Ivanc prevzela Ajda Rooss.

Ajda Rooss je diplomirana dramaturginja. Kot samostojna lutkovna ustvarjalka (igralka - animatorka, režiserka in dramaturginja) je sodelovala z različnimi profesionalnimi institucionalnimi in neinstitucionalnimi lutkovnimi gledališči (Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Gledališče Glej, Gledališče lutk Konj, Gledališče Fru-Fru). V sezonah 2005/2006 in 2008/2009 je bila zaposlena kot dramaturginja v SNG Opera in balet Ljubljana. Urejala je tudi številne publikacije v različnih umetniških hišah (SNG Opera in balet, Lutkovno gledališče Ljubljana, Ustanova lutkovnih ustvarjalcev Slovenije) in skrbela za stike z javnostmi (SNG Opera in balet Ljubljana, festival Exponto ...).

V času študija na AGRFT je v LGL delovala kot mentorica otroških lutkovnih delavnic ter dramaturginja oziroma asistentka za dramaturgijo pri različnih lutkovnih predstavah (Zvezda in srce, režija: Matija Milčinski, 1995/96; Mala Lili, režija: Barbara Hieng Samobor, 1995/96; Najdeni zmajček, režija: Mihail Vassilev, 1997).

Leta 2004 je v LGL režirala lutkovno predstavo Labodje jezero (predstava je na festivalu lutkovne umetnosti v Pragi prejela nagrado za najboljšo priredbo klasične zgodbe), sledili sta še režiji predstav: Mala morska deklica (2007) ter Mišek Miško in Belamiška (2011).

Kot dramaturginja je sodelovala pri naslednjih predstavah: Izgubljeni ton (režija: Peter Kus, 2009), Vihar (režija: Diego De Brea), Papageno igra čarobno piščal (režija: Diego de Brea, 2002) in Kako postaneš glavni (režija: Janja Majzelj, 2002).

Od leta 2008 do leta 2011 je bila članica Strokovnega sveta Lutkovnega gledališča Ljubljana, leta 2011 pa je postala umetniška vodja mednarodnega lutkovnega festivala LUTKE 2011. Zadnji dve sezoni je kot Strokovna svetovalka za področje lutkarstva in Umetniška vodja festivala Lutke sodelovala z Jero Ivanc pri pripravi zadnjih dveh sezon v Lutkovnem gledališču Ljubljana, v septembru pa je za obdobje mandata direktorja, prevzela umetniško vodenje Lutkovnega gledališča.