O-STA

Več kot 2.500 obiskovalcev CER-a v prvem letu

Ljubljana, 18. 10. 2013 - Center energetskih rešitev je v letu dni, odkar so ga partnerji Petrol, Jelovica, Knauf Insulation, Zelene energije in Jub odprli v Ljubljani, obiskalo več kot 2.500 strank. Z izvedenimi projekti so skupaj dosegli prihranek energije v višini 720 MWh in prihranek 180 ton CO2. Ustanovitev gospodarskega interesnega združenja CER je podlaga širitvi poslovnega modela v druge države in povezovanju v mednarodne integracije.

Partnerji Centra energetskih rešitev (CER) Petrol, Jelovica, Knauf Insulation, Zelene energije in JUB so prvo leto skupnega delovanja označili kot uspešno, saj jih je trg sprejel kot verodostojne ponudnike celovitih rešitev za odpravljanje energijske neučinkovitosti objektov ter svetovalno središče tako za končne, kot poslovne uporabnike, obenem pa prizorišče različnih strokovnih dogodkov in srečanj na temo energetsko varčne gradnje v Sloveniji. V informacijski točki Ekosklada v CER-u lahko obiskovalci prejmejo brezplačne nasvete energetskega svetovalca o koriščenju nepovratnih sredstev, ki jih država podeljuje v ta namen.

V prvem letu obstoja je nasvet o učinkoviti prenovi oken, izolacijskih materialih, ogrevalnih in prezračevalnih sistemih, rabi energentov ter celoviti prenovi objektov v CER-u poiskalo preko 2.500 obiskovalcev. Po ocenah partnerjev je skupna vrednost sklenjenih projektov energetske prenove za okoli 2,5 milijona evrov. Z letošnjo pomladjo so poslovno vlogo CER-a obogatili s paleto različnih dogodkov o energetski učinkovitosti. Na 7 samostojnih strokovnih posvetih je skoraj 500 udeležencev razpravljalo o skupnem energetskem cilju Slovenije do leta 2020 na javnih in zasebnih objektih. Z izvedbo delavnic in seminarjev so partnerji dosegli prihranek energije v višini 720 MWh in prihranek 180 ton CO2.

Petrol, Jelovica in Knauf Insulation so pretekli mesec ustanovili gospodarsko interesno združenje GIZ CER, ki omogoča skupen nastop na drugih tržiščih in vključevanje v mednarodne povezave s področja energetske učinkovitosti. Članstvo v GIZ CER je odprto za nove družbe, ki jim je poleg pospeševanja svoje dejavnosti pomembna tudi družbena odgovornost in skrb za okolje v smislu kakovostne in trajnostne gradnje ter učinkovita raba energije. Eden od pomembnih ciljev GIZ CER-a je članstvo v EUASE (European Alliance to Save Energy).

CER svojo misijo energetsko učinkovite gradnje ter učinkovite rabe energije širi na Hrvaško. Zagrebški Center bo povezoval več kot 10 slovenskih in hrvaških podjetij, ki bodo v trajnosti gradnji, energetskih prenovah in učinkoviti rabi energije našla nove poslovne priložnosti ter pomagala novi članici Evropske unije dosegati cilje energetske direktive.

Predsednik upravnega odbora družbe Jelovica Gregor Benčina je ob tem povedal: "CER izpolnjuje naša pričakovanja, tako poslovno, kot svetovalno-izobraževalno. Stalna nadgradnja vsebin v CER-u in mednarodno povezovanje je za vse partnerje dobrodošla in bo imela tudi poslovne učinke. V Jelovici nas veseli, da so tako ob predstavitvi poslovne priložnosti na Hrvaškem, kakor v Evropi podjetja in združenja pozitivno sprejeli našo idejo, ki sledi cilju spodbujanja trajnostne gradnje."

Član uprave družbe Petrol mag. Rok Vodnik je izpostavil: "Center energetskih rešitev je v enem letu postal verodostojen svetovalec za učinkovito rabo energije. V Petrolu smo veseli, da smo se pridružili energetskemu start-upu, ki že od samega začetka kaže, da gre za dobro naložbo. Naša prodaja na področju energetskih storitev se je predvsem na račun Centra energetskih rešitev povečala. Z oblikovanjem gospodarskega interesnega združenja bo Center energetskih rešitev odslej lahko nastopal kot samostojen pravni subjekt, kar mu daje nove razsežnosti."

Komercialni direktor Northern Balkans, Knauf Insulation Darko Bevk je ob tem povedal: "Po prvem letu delovanja Centra energetskih rešitev lahko rečemo, da je ta postal prepoznaven tako lokacijsko kot tudi v smislu dejavnosti. Naše podjetje Knauf Insulation, ki ima v CERu izpostavljene nekatere najpogostejše izolacijske rešitve, je bilo v prvem letu delovanja aktivno zlasti na področju organizacije in strokovnega sodelovanja na dogodkih, ki so se s tematiko energetske učinkovitosti in trajnostne gradnje odvijali v CER-u in so bili namenjeni različnim ciljnim skupinam. Tako smo bili prisotni na celi vrsti dogodkov, ki jih je organizirala Energetika.net pa tudi samostojno smo organizirali lepo število dogodkov, kamor smo pritegnili še tudi nekatere druge partnerje s ponudbo tega področja, pa tudi Eko Sklad. V Centru smo tekom leta intenzivno promovirali našo zadnjo konzorcijsko akcijo Danes za jutri, kjer se nam je registriralo skoraj 1000 zainteresiranih udeležencev, ki smo jih opremili s strokovnimi odgovori, svetovanjem na terenu in z nakupnimi ugodnostmi. Obiskovalci imajo na našem razstavnem prostoru na voljo tudi vrsto orodij kot so energetski kalkulator, filmi o izvedbi, izobraževalni filmi.....Glede prihodnosti CER je na nas partnerjih, da mu bomo dodali še nove vsebine in še povečali frekvenco in zanimanje in s tem tudi odzivnost. Za prihodnje leto načrtujemo, da bomo v Centru vršili promocijo 2. generacije konzorcijskega paketa Danes za jutri, kjer bo potekalo tudi nekaj dogodkov tega projekta - podrobnosti bomo razkrili v kratkem - pripravili pa bomo tudi serijo izobraževanj za trgovce, izvajalce in arhitekte."

Predsednik uprave podjetja JUB-H, Sašo Kokalj je med drugim poudaril: "JUB je postal CER-ov partner pred dobrimi štirimi meseci in v tem kratkem času smo z doseženim zadovoljni. Na prihodnost CER-a gledamo optimistično, predvsem vidimo še veliko priložnosti v skupnih nastopih, projektih in promocijah partnerjev. Zelo nas veseli, da je CER zaživel tudi kot izobraževalno svetovalno središče za energetsko učinkovitost pri gradnji. V JUB-u intenzivno razvijamo energetsko varčne sisteme, kot so nove vrste EPS s posebnimi lastnostmi, pa tudi druge nove inovativne materiale, naši strokovnjaki iz JUB Akademije pa redno sodelujejo na predavanjih v organizaciji CER-a. CER se razvija kot pomembna platforma za širjenje znanja in zavedanja o energetski učinkoviti in trajnostni gradnji, kar je in bo v prihodnosti postalo ustaljen način razmišljanja. V JUB-u je trajnostno poslovanje že danes naša trdna zaveza za energijsko učinkovitejši jutri."

Direktor prodaje podjetja Zelene energije, Zef Vučaj je ob tem povedal: "V Zelenih Energijah smo s prvim letom v CER-u zadovoljni. Partnerji smo se lotili kar nekaj skupnih projektov, tako na področju izobraževanj kot tudi skupnih tržnih nastopov. V bodoče si želimo, da bi sodelovanje še okrepili ter da bi javnost in potencialni kupci CER prepoznali kot edinstveno rešitev za vse izzive na področju učinkovite rabe energije za bivalne prostore."

Info:

CENTER ENERGETSKIH REŠITEV,
BTC - Dvorana 2, Šmartinska 152, Ljubljana
www.cer-slo.si

DELOVNI ČAS:

ponedeljek - petek: 10.00 - 20.00;
sobota: 10.00 - 18.00:
nedelja in prazniki: zaprto

Dodatne informacije:

JELOVICA: info@jelovica.si; 04 2750 324, Alenka Popp Vogelnik
PETROL: cer@petrol.si, petrol.pr@petrol.si,; 01 47 14 581, 041 789 609, Aleksander Salkič
JUB: info@jub.si; 01 5884 102, Albina Močilnikar
KNAUF INSULATION: svetovanje@knaufinsulation.com; 04 5114 105, Barbara Hafner
ZELENE ENERGIJE: zef.vucaj@klimapetek.si, 031 349 309, Zef Vučaj