O-STA

Premiera lutkovne miniaturke TURLUTUTU

V petek, 15. novembra si bomo, ob 17. in 19. uro, v Kulturnici na Židovski cesti 1, lahko ogledali premiero lutkovne miniaturke TURLUTUTU.
Predstava je nastala v režiji Matije Solceta in koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in Kulturnega centra Tinqueux iz Francije, v njej pa nastopa igralka-animatorka Maja Kunšič.

Lutkovna predstava za najmlajše (3+) temelji na dogodivščinah Turlututuja, lika, ki ga že več let razvija priznani francoski ilustrator in avtor Hervé Tullet.
Turlututu je živahen, dinamičen, navihan in prisrčen lik, ki iz slikanice prestopi na oder in se takoj izgubi. Na poti iskanja se gledalci znajdejo v domišljijskem svetu, kjer se začnejo dogajati čudežne gledališke stvari. Otroci postanejo aktivni akterji predstave, v kateri z režijskimi, interpretacijskimi in tehničnimi domislicami zaživi lutkovnost v vsej svoji razsežnosti.

"Turlututuja ni. Padel je iz knjige in se izgubil. Kako ga najti, ko pa je Turlututu lahko manjši od bolhe ali pa višji od cerkvenega zvonika? Kako ga iskati, če ob pravih čudežnih besedah v trenutku spremeni barvo, odleti v vesolje ali pa preprosto izgine? Kako? Lahko. Postanimo Turlututu! In ga ujemimo."

Premiera lutkovne predstave TURLUTUTU napoveduje tudi serijo dogodkov, ki jih bomo v LGL v času festivala Bobri posvetili Hervé Tulletu, enemu najbolj priljubljenih francoskih avtorjev in ilustratorjev.

O AVTORJIH

Hervé Tullet je eden najbolj priljubljenih francoskih avtorjev in ilustratorjev. Je dobitnik več knjižnih nagrad. Njegove slikanice so prevedene v več kot 25 jezikov. Zanje je značilno, da niso namenjene zgolj branju, temveč spadajo med interaktivne igrive knjižice z močno prepoznavno likovnostjo, pri katerih morajo najmlajši bralci ustvarjalno sodelovati s tipanjem, pihanjem, premikanjem, tresenjem, obračanjem ... Takšna je tudi zbirka slikanic z naslovom Turlututu, o knjižnem liku, ki ga je avtor razvijal več let. Junak bo iz slikanic prvič prestopil na lutkovni oder prav v predstavi režiserja Matije Solceta.

Matija Solce je potujoči lutkar, igralec, glasbenik in režiser, ki končuje doktorski študij na praški akademiji DAMU. S svojimi predstavami iz kovčka ter harmoniko je že nekajkrat obšel svet ter igral za najrazličnejše občestvo. V svojih delih pojem "lutkovno gledališče" širi na pojem "gledališče subjekta". Lutka je v tem primeru lahko objekt, lahko je zvok, igralec, lahko je gledalec, gib ali v končni fazi - lutka sama.

FEBRUARJA OBISK HERVÉ TULLETA V LJUBLJANI

V času festivala Bobri, ki bo v Ljubljani potekal februarja, bo Hervé Tullet tudi obiskal Ljubljano in ob njegovem obisku pripravljamo več različnih aktivnosti in dogodkov.
Predstavo bo pospremil prevod ene izmed slikanic Turlututu v slovenski jezik, ki bo izšla predvidoma v začetku februarja.
Svoje domišljijske slikanice bo Hervé Tullet predstavil v bralni predstavi z naslovom Pritisni tukaj!, ki je hkrati tudi naslov njegove največje knjižne uspešnice.
Pročelje LGL bo v času festivala Bobri krasila Velika freska, ki jo bo pod humornim avtorjevim vodstvom ustvarjali najmlajši kot ogromno osupljivo slikarijo, ustvarjeno s pikami, črtami in barvnimi čačkami.
V Hiši otrok in umetnosti pa bo v času njegovega obiska na ogled tudi interaktivna razstava Igra skulptur, v kateri obiskovalci s samostojnim premikanjem, postavljanjem, spreminjanjem, zlaganjem, obešanjem in zavezovanjem različnih materialov soustvarjajo razstavo, ki se ves čas spreminja.


Spletna prodaja vstopnic
Twitter
Facebook

Blagajna je odprta od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro,
ob sobotah med 9. in 13. uro ter uro pred predstavo.