O-STA

Why the world needs anthropologists, Amsterdam, 29 November 2013

Spoštovani,

v nadaljevanju najdete napoved mednarodnega simpozija z naslovom "Why the world needs anthropologists", ki bo 29. novembra potekal v Amsterdamu. V organizacijo prireditve je vključena tudi Univerza v Ljubljani, in sicer predvsem prek Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete. Med soprireditelji je še Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani, med pokrovitelji iz Slovenije pa sta ARRS in podjetje Metronik.

Za vse, ki si bodo želeli ogledati govore in prisluhniti gostom okrogle mize, a se ne bodo mogli udeležiti prireditve, bodo po dogodku omogočili dostop do posnetkov po spletu.

Za vse dodatne informacije je na voljo doc. dr. Dan Podjed, E: dan.podjed@ff.uni-lj.si, M: 031 820 198.

************************
ZAKAJ SVET POTREBUJE ANTROPOLOGE?

Odpiranje novih obzorij za evropsko aplikativno antropologijo

Amsterdam, 29. novembra 2013 - Mednarodni simpozij s skoraj 200 udeleženci, ki bo potekal v amsterdamskem Tropenmuseumu, bo razkril, zakaj so antropološke veščine in znanja uporabni tudi zunaj akademskih krogov. Antropologinje in antropologi iz vse Evrope - tudi iz Slovenije - bodo pokazali, da je njihova veda uporabna v najrazličnejših institucijah, ter pojasnili, da antropologija še zdaleč ne opisuje več le preteklosti ter komentira sedanjosti, temveč tudi sooblikuje prihodnost.

Dogodek je nastal v sodelovanju številnih slovenskih, nizozemskih ter mednarodnih organizacij. Prirejajo ga Univerza VU Amsterdam, Univerza v Ljubljani, Mreža za aplikativno antropologijo Evropske zveze socialnih antropologov (EASA), Nizozemsko antropološko društvo, muzej Tropenmuseum in Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani, sponzorirajo pa ga nizozemska fundacija Vamos Bien!, Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije ter slovensko podjetje Metronik.

Dogodek bo odprla nizozemska antropologinja Ellen Bal, ki je profesorica na Univerzi VU Amsterdam. Njenemu nagovoru bodo sledila predavanja treh govorcev, ki bodo predstavili primere dobrih praks pri razvoju izdelkov, izboljšanju storitev ter spreminjanju organizacij z antropološkim pristopom. Prva govornica bo Anna Kirah iz norveškega podjetja Making Waves, ki je svetovno priznana antropologinja na področju dizajna. K ljudem usmerjen razvoj storitev in proizvodov je spodbujala tudi v vodilnih svetovnih podjetjih, kot sta Microsoft in Boeing. Sledilo bo predavanje Nizozemke Jitske Kramer iz organizacije HumanDimensions, ki je svetovalka za področje kulturne raznolikosti, medkulturnih vprašanj in organizacijskih sprememb v podjetjih. Nato bo goste nagovoril še Simon Roberts, Stripe Partners. Britanski poslovni antropolog z desetletje in pol dolgimi izkušnjami s področja tehnoloških raziskav, inovacij in strateškega razvoja se je pri vodenju lastnega svetovalnega podjetja ter ob delu v raziskovalnem in razvojnem oddelku visokotehnološkega giganta Intel posvetil možnostim za uporabo etnografije, tj. poglobljenega antropološkega raziskovanja, v poslovnih okoljih.

Simpozij bodo sklenili z okroglo mizo, ki jo bo moderiral Dan Podjed, docent s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter koordinator Mreže za aplikativno antropologijo pri zvezi EASA. Eden od gostov, ki bo kritično ovrednotil vključevanje antropologinj in antropologov v zasebni, vladni in nevladni sektor, bo profesor s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Rajko Muršič, ki je kritičen do kapitalizma, a zagovarja prenos antropoloških znanj v prakso. Druga udeleženka omizja bo Marina de Regt, profesorica z Univerze VU Amsterdam. Kot antropologinja je sodelovala v številnih razvojnih projektih, med drugim tudi v Jemnu, ob čemer je oblikovala kritičen odnos do t.i. "industrije razvojništva". Med udeleženci bosta tudi Wayne Modest, vodja kustosov v amsterdamskem Tropenmuseumu, ter nizozemska antropologinja Nadia Moussaid, ki bo pojasnila, kako svoja antropološka znanja vključuje v novinarsko in uredniško delo na nizozemski televizijski postaji AT5. O vlogi antropologinj in antropologov v interdisciplinarnih razvojnih ekipah pa bo spregovoril še Gregor Cerinšek, raziskovalec in projektni vodja z Inovacijsko-razvojnega inštituta Univerze v Ljubljani, ki se posebej posveča kreativnosti, podjetništvu, inovacijam ter razvoju kompetenc.

Kraj: Amsterdam, Nizozemska

Čas: petek, 29. novembra 2013, 12:45-18:00

Spletna stran: www.fsw.vu.nl/why-the-world-needs-anthropologists

Dodatne informacije: Dan Podjed, E: dan.podjed@ff.uni-lj.si, M: 031 820 198