O-STA

Dijaki in dijakinje v soboto v boj za zlata priznanja iz znanja naravoslovja

V soboto, 25. januarja 2014, bo v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani potekalo 2. državno tekmovanje iz naravoslovja za dijake in dijakinje 1. in 2. letnikov srednjih šol. Zbor tekmovalcev bo ob 10. uri v dvoriščni predavalnici, nato pa bosta sledili dve uri reševanja nalog iz kemije, biologije in fizike.

Za zlata in srebrna priznanja se bo pomerilo 95 dijakinj in dijakov iz vse Slovenije, ki so si udeležbo na državnem tekmovanju zagotovili na šolskih tekmovanjih konec novembra lani, kjer je sodelovalo 568 dijakov in dijakinj. Najboljših šest s sobotnega državnega tekmovanja si bo prislužilo tudi nastop na Evropski naravoslovni olimpijadi (EUSO - European Union Science Olympiad), ki bo od 30. marca do 6. aprila 2014 potekala v Atenah v Grčiji. Slovenijo bosta zastopali dve ekipi s po tremi tekmovalci.

Namen tekmovanja iz naravoslovja je spodbujati mlade k udejstvovanju na področju naravoslovja, jim omogočiti razvoj naravoslovnih kompetenc in talentov ter jih navdušiti za nadaljnjo študijsko ter življenjsko pot na tem področju. Prav tako pa v ZOTKS želijo s tekmovanjem promovirati naravoslovje tudi v širši javnosti.

Za vse dodatne informacije o tekmovanju se lahko obrnete na Mijo Kordež (01 42 50 775, mija.kordez@zotks.si).

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi.