O-STA

Vabilo na odprtje razstave jakčevih risb z naslovom BALET

V četrtek, 30. januarja 2014, ob 11. uri, na dan premiere Straussovega Netopirja, vas vabimo na prvo javno predstavitev risb Božidarja Jakca z naslovom Balet, ki bo v informacijskem središču našega gledališča.

29. novembra 1927 je slikar in grafik Božidar Jakac (1899-1989) skiciral takratno primabalerino Lidijo Wisiak in njene kolegice. Jakac, svetovljan, je že med študijem v Pragi rad skiciral in risal kavarniške, gledališke in koncertne prizore, utrip življenja, ki smo ga v naših krajih komaj poznali. Pozneje se je posvetil naravi, portretom in grafiki. Bil je prvi rektor Likovne akademije v Ljubljani in pobudnik ljubljanskega grafičnega bienala.

Mapo baletnih skic je čuval vse življenje. Z delom zapuščine jo je pridobil ljubljanski galerist Boštjan Pirc, ki si tako kot mnogi prizadeva, da bi redka likovna dela (p)ostala dostopna javnosti.

Sodelovanje z družbo BTC, ki dolga leta neguje kulturno mecenstvo, je pripeljalo do javne predstavitve te izjemne intimne Jakčeve zgodbe.

Opus bo predstavil akademik Milček Komelj, ravnatelju SNG Opera in balet Petru Sotošku Štularju pa bo ob 60-letnici družbe izročil umetnine predsednik uprave BTC, gospod Jože Mermal.

Prisrčno vabljeni!