O-STA

Nagrada MasterCard Transport Ticketing Awards za mobilno aplikacijo Urbana

Ljubljana, 28. januar 2014 - Sistem enotne mestne kartice Urbana je doživel virtualno nadgradnjo z novo mobilno aplikacijo - virtualno vrednostno Urbano na pametnih telefonih. Inovativna rešitev je včeraj zvečer v Londonu prejela prestižno nagrado "MasterCard plačilni sistemi v prometu" (MasterCard Transport Ticketing Awards) v kategoriji "Najuspešnejši plačilni sistemi na mobilnih telefonih", s čimer se sistem uvršča med najbolj napredne rešitve na področju transportnih vozovnic in mobilnega plačevanja. Z aplikacijo Urbana bo v bližni prihodnosti tako možno plačilo potovanja z mestnimi avtobusi (LPP), plačilo storitev parkirišč (LPT), vzpenjače (Ljubljanski grad) in storitve BicikeLJ (Europlakat).

Aplikacija Urbana za pametne telefone pri storitvah mestnega potniškega prometa ponuja vse, kar ponuja vrednostna kartica Urbana: brezstično plačilo storitve (za plačilo vozovnice tako ni več potreben klic na 1899), brezplačno prestopanje znotraj 90 minut, potovanje za več ljudi hkrati, dodatno pa aplikacija ponuja tudi polnjenje računa neposredno z mobilnim telefonom (preko Monete) ali na urbanomatu, izpis stanja, pregled zgodovine validiranja, urnik prihodov avtobusov in druge potovalne informacije. V primeru mestnih avtobusov bo aplikacija omogočala tudi izračun časa potovanja, večina funkcij pa bo na voljo tudi pri ostalih navedenih storitvah. Pri tem aplikacija združuje prednosti tehnologije NFC (Near Field Communication) in Monete, storitve brezgotovinskega plačevanja z mobilnim telefonom, ki je skupna blagovna znamka družbe Telekom Slovenije in banke Nova KBM.

Da gre za resnično uporabnikom prijazno in učinkovito rešitev, potrjuje tudi prejem nagrade "MasterCard plačilni sistemi v prometu" v kategoriji "Najuspešnejši plačilni sistemi na mobilnih telefonih". Dogodek, ki v Londonu vsako leto poteka poteka pod glavnim pokroviteljstvom družbe Mastercard, je največji dogodek na področju tovrstnih rešitev v Evropi, rešitev Urbana za pametne telefone pa je strokovno komisijo prepričala kljub izredno močni konkurenci še 5 finalistov (Connecthings, Corethree, DB Mobility Logistics AG, Masabi, Snapper).

"Nagrada za najuspešnejši plačilni sistem na mobilnih telefonih (Most successful mobile ticketing programme) je potrditev, da v Telekomu Slovenija v sodelovanju z lastniki kartice Urbana orjemo ledino na področju uvajanja enostavnega, zanesljivega in hitrega brezstičnega sistema plačevanja. Hkrati pa je to tudi izjemna potrditev pri nas uveljavljenega sistema Moneta, ki je še vedno nekaj korakov pred vso konkurenco," je bil nagrade vesel Igor Rojs, direktor Sektorja za veleprodajo v Telekomu Slovenije.

Nagrajena rešitev bo na voljo uporabnikom vseh mobilnih operaterjev, polnjenje z Moneto pa je omogočeno uporabnikom Monete Telekoma Slovenije, naročnikom Simobila in Debitela ter komitentom Nove KBM in PBS, ki so hkrati uporabniki enega od naštetih operaterjev. Aplikacija mobilne Urbane na telefonu je v fazi testiranja, predvidoma bo za uporabnike dostopna letos spomladi.