O-STA

Kozarec toplega mleka kot simbol solidarnosti z žrtvami nasilja

Ljubljana, 14. februar 2014 - Predstavniki varnih hiš, materinskih domov, drugih sorodnih organizacij in Ljubljanskih mlekarn so danes simbolično trknili s kozarci toplega mleka. S tem dejanjem so na dan zaljubljenih opomnili na vse ženske in otroke, žrtve nasilja, ki jim s svojo pomočjo skušajo povrniti zaupanje v življenje in ljubezen. S pomočjo naštetih organizacij se namreč vsako leto iz trpečega vsakdana umakne več kot 740 žrtev. Njihova prizadevanja že več kot desetletje podpira tudi največja mlekarna v Sloveniji, ki jim bo tudi letos podarila 25 000 litrov Alpskega mleka.

Na današnjem srečanju Ljubljanskih mlekarn s predstavniki in predstavnicami varnih hiš, materinskih domov in drugih sorodnih organizacij iz vse Slovenije so se Ljubljanske mlekarne ponovno zavezale, da bodo tej boleči in tragični temi v okviru svojega delovanja na humanitarnem področju tudi v prihodnje namenjale posebno pozornost. Z Alpskim mlekom, napolnjenim iz slovenskega mleka, namreč že več kot desetletje oskrbujejo 30 naštetih ustanov iz vse Slovenije in tako bo tudi letos. Danes so v ta namen organizirale srečanje s predstavniki in predstavnicami naštetih ustanov ter predsednico sekcije teh ustanov pri Socialni zbornici Slovenije. Srečali so se z namenom, da bi podpisali donatorske pogodbe in, da bi na dan zaljubljenih vse ljudi spomnili na solidarnost z žrtvami nasilja, ki si morajo zaupanje v življenje in ljubezen šele povrniti.

"Naše podjetje v okviru svojih družbeno odgovornih aktivnosti z mlekom oskrbuje 30 varnih hiš, materinskih domov in druge ustanove, ki pomagajo žrtvam nasilja. To je majhen korak v primerjavi s tistim, ki ga morajo storiti žrtve, da bi se umaknile iz nasilnega okolja. Ko si prisiljen zapustiti vse svoje domače in prijatelje, prešolati otroke v drugo šolo in pustiti službo ter oditi v varno hišo neznano kam, da bi živel človeka spodobno življenje, vemo, da ti že kozarec toplega mleka popitega v varnem okolju in v družbi prijaznih sodelavk in sodelavcev v naštetih ustanovah, pomeni veliko," je na srečanju povedala mag. Sara Wagner iz Ljubljanskih mlekarn.

Samo v Sloveniji nasilje vsako leto prizadene okoli 200 000 žensk in otrok ter je prisotno v vsaki peti družini. Težki trenutki, ki jih preživljajo zlorabljene ženske in otroci so stvarnost, ki obstaja tukaj in sedaj: "Življenje brez nasilja je temeljna človekova pravica, ki jo je potrebno zagotavljati tako v zasebnem kot v javnem življenju, a je pogosto kršena. Pri nas vsako leto zavetje poišče veliko mamic in otrok, ki jih lahko namestimo na 455 ležišč. Hvaležni smo vsem podjetjem, ki se spomnijo na nas, predvsem pa na tiste, ki potrebujejo našo pomoč," je na srečanju dodala še Suzi Kvas, predsednica Sekcije za varne hiše, materinske domove in druge sorodne organizacije pri Socialni zbornici Slovenije.