O-STA

Združeni arabski emirati neprimerni za Schengen

London, 26. februar, 2014

Evropski parlament bo v četrtek, 27. februarja na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasoval o tem, ali naj se Združeni arabski emirati pridružijo Schengenskemu sporazumu, kar bi njihovim državljanom omogočilo potovanje v države članice Evropske unije brez vize. Vendar mora Evropska unija upoštevati, da so v Združenih arabskih emiratih še vedno kršene človekove pravice in da ni znakov izboljšanja. Združenih arabskih emiratov se ne sme uvrstiti na seznam za sporazum o izvzetju iz vizumske obveznosti (visa waiver), dokler se ne zavežejo spoštovanju pravic, še posebej pravic državljanov Evropske unije.

Ko gre za človekove pravice, se je v Združenih arabskih emiratih ozračje v zadnjih mesecih bistveno poslabšalo. Število montiranih političnih procesov in njihova rednost sta se povečala, kot se je povečal njihov obseg, saj zajema tudi državljane, ki uporabljajo družbene medije za kritiko oblasti. Celo družine političnih zapornikov so pogosteje tarče napadov.

Zlorabe, ki zadevajo evropske državljane

V mnogih primerih so Evropejci postali žrtve zlorab človekovih pravic v Združenih arabskih emiratih. Mednarodno zgražanje je sprožil primer Norvežanke, ki so jo zaprli zaradi zunajzakonskega spolnega zakona, potem ko je policiji prijavila posilstvo. V nekem drugem primeru je bil David Cameron primoran zaprositi za preiskavo domnevnega mučenja treh Britancev s strani skupine dubajskih policistov. Ni potrebno poudarjati, da se pogoji za imigrantske delavce niso izboljšali in da so še naprej žrtve številnih zlorab.

Nobena od teh stvari ni bila omenjena, ko je evropski Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve glasoval v prid uvrstitve Združenih arabskih emiratov na seznam visa waiver in to kljub obveznosti, da se kot del odobritvenega postopka preuči stanje človekovih pravic v državi. Ni bilo omembe resolucije iz prehodnega leta, ki je pozvala k jasni in načelni politiki do Združenih arabskih emiratov v luči nadaljevanja kršenja človekovih pravic.

Zgolj besede ne pa tudi dejanja s strani Združenih arabskih emiratov

Oblasti v Združenih arabskih emiratih so se povsem javno zavezale k zaščiti človekovih pravic - podpisale so Konvencijo Združenih narodov proti mučenju in bili izvoljeni v Svet ZN za človekove pravice, a ta dejanja so se izkazala zgolj za vajo v odnosih z javnostmi.

Potrebne so merljive zaveze s strani Združenih arabskih emiratov

Evropski parlament naj prestavi svojo odločitev in počaka, da Združeni arabski emirati zagotovijo prave mehanizme za spopad z zlorabami človekovih pravic in za odpravo teh zlorab. Čeprav je želja Evrope, da bi okrepila vezi z Združenimi arabskimi emirati, popolnoma razumljiva, se to ne more zgoditi na račun njene osnovne zavezanosti človekovim pravicam in vladavini prava.


Kontakt
Rori Donaghy
The Emirates Centre of Human Rights (Center Emiratov za človekove pravice)
Tel: +44 785 0062 105
e-mail: roridonaghy@gmail.com