O-STA

Evropska unija mora obsoditi kršitve človekovih pravic v Združenih arabskih emiratih

London, 26. februarja, 2014

Zalivski center za človekove pravice (Gulf Centre of Human Rights) želi Evropsko unijo opomniti na njeno predanost človekovim pravicam. Ko se Evropski parlament pripravlja, da bo v četrtek, 27. februarja glasoval o tem, ali naj se Združeni arabski emirati pridružijo Schengenskemu sporazumu, obstaja resen dvom, ali imajo človekove pravice še vedno najvišjo prioriteto v tej instituciji.

"Organizacije za človekove pravice, ki delujemo v regiji, hočemo jasno izjavo s stani Evropske unije glede kršitev človekovih pravic v represivnih državah, kot so Združeni arabski emirati. Evropska unija mora v polnosti izpolnjevati svoje odgovornosti, ko gre za promocijo in zaščito človekovih pravic in demokracije v državah na Bližnjem vzhodu," pojasnjuje Khalid Ibrahim, eden od direktorjev Zalivskega centra za človekove pravice.

"Neukrepanje ni ena od možnosti spričo vladarjev držav, kot so Združeni arabski emirati," je povedal Khalid Ibrahim. Evropska unija naj ravna skladno z resolucijo Evropskega parlamenta s 26. oktobra 2012, ki zadeva slabšanje stanja človekovih pravic v Združenih arabskih emiratih in v kateri je "izrazila veliko zaskrbljenost zaradi napadov na, represije in zastraševanja branilcev človekovih pravic, političnih aktivistov in sektorjev civilne družbe v Združenih arabskih emiratih, ki mirno uporabljajo svoje temeljne pravice do svobodnega izražanja, mnenja in združevanja" ter pozvala oblasti, naj "takoj ustavijo potekajoče zatrtje" in "izpustijo vse zapornike vesti in aktiviste, vključno z zagovorniki človekovih pravic".

A nekaj več kot leto zatem obstajajo močni znaki, da oblasti v Združenih arabskih emiratih ne kažejo pripravljenosti, da bi se spoprijele s temi mednarodnimi opozorili. Zalivski center za človekove pravice je bil v zadnjem letu priča dramatičnemu porastu represije zoper zagovornike človekovih pravic in aktiviste v Združenih arabskih emiratih, kar je vodilo k aretaciji in priporu na desetine državljanov, vključno z odvetniki in akademiki. Izvaja se ostro omejevanje pravic govora in združevanja, še dodatno pa stanje slabša uvedba novih zakonov, ki naj bi zmanjšali uporabo interneta in družbenih medijev na strani zagovornikov človekovih pravic in aktivistov.

"Obžalujemo, da je Evropski uniji spodletelo integrirati človekove pravice v vse njene politike in dejanja, ko gre za Združene arabske emirate in če bo ta teden glasovala za Schengenski sporazum o izvzetju iz vizumske obveznosti (Schengen Visa waiver), bodo vladarji Združenih arabskih emiratov to zlahka interpretirali kot podporo svojemu množičnemu kršenju človekovih pravic, ki ga je mednarodno gibanje za človekove pravice jasno dokumentiralo," je sklenil Khalid Ibrahim.

Zalivski center za človekove pravice poziva institucije Evropske unije in njene države članice, naj ostro, družno in javno vztrajajo, da morajo Združeni arabski emirati takoj in brezpogojno izpustiti vse priprte zagovornike človekovih pravic in aktiviste in da morajo v vseh okoliščinah vsem zagovornikom človekovih pravic v državi zagotoviti izvajanje njihovih legitimnih dejavnosti, povezanih s človekovimi pravicami, brez strahu pred maščevanjem in brez vsakršnih omejitev, vključno z sodnim nadlegovanjem.

Kontakt
Khalid Ibrahim
direktor
Gulf Centre for Human Rights
Tel: +961 70159552
Khalid@gc4hr.org