O-STA

V letošnjem letu bo na pustni torek v mestnem središču potekala pustna povorka - Na povorki bo sodelovalo več kot tisoč otrok iz celjskih vrtcev in osnovnih šol

Celje, 27. februar 2014, Zavod Celeia Celje v letošnjem letu v središču mesta pripravlja pustno povorko. Povorke, ki se bo odvijala na pustni torek, 4. marca 2014 se bo udeležilo več kot tisoč otrok iz celjskih vrtcev in osnovnih šol. Otroci se bodo ob 9.30 uri zbrali na Trgu celjskih knezov, se formirali v ločeni povorki, eno z otroci iz OŠ in drugo z otroci iz vrtcev, se sprehodili po ulicah mestnega središča in se na koncu združili v središču mesta na t.i. "Zvezdi" od koder bodo pot nadaljevali do Krekovega trga, kjer bo vrhunec prireditvenega dogajanja. Na Krekovem trgu bo otroke pričakal čisto pravi cirkus Bufeto. Otroci bodo lahko uživali v humorni interaktivni animaciji, atraktivnih cirkuških točkah in v zabavnih razvedrilnih igrah, ki jih bodo pripravili animatorji zavoda Bufeto, edine profesionalne institucije, ki v Sloveniji goji in razvija klovnovsko gledališče - sintezo klovnade, cirkusa in gledališča - ki z zlitjem cirkuško-klovnskih veščin in dramaturških pristopov "rahlja" okvire tako klasičnega dramskega gledališča na eni strani kot tudi tipičnega cirkuškega showa na drugi ter skozi univerzalni klovnovski jezik na samosvoj način, preko pestre palete izraznih sredstev in brezmejno radovednostjo in domišljijo otroka, odkriva svet na na novo, mimo odrasle logike. Na prizorišču bo tudi maskerska ekipa Otroške sanje, Bojana Komplet, s.p., ki bo izvajala poslikave obrazov. Poleg pustnega rajanja b poskrbljeno tudi za sladke dobrote; otroci se bodo lahko posladkali s pustnimi krofi, darilom Citycentra Celje. V času torkove prireditve bo za slabo uro spremenjen prometni režim.

Celje je tudi eno redkih slovenskih mest, ki še vedno goji tradicijo pokopa pusta. Tradicionalni pokop pusta bo, kot že nekaj let zapored, izvedel KUD Svoboda Zagrad Celje v sredo, 5. marca 2014 ob 16.00 na prenovljenem Krekovem trgu. V času od 1. do 5. 3. 2014 bo v Celju tudi sicer potekalo dinamično pustno dogajanje, ki ga pripravljajo različni celjski organizatorji dogodkov. Pokrovitelj dogodka na pustni torek je Citycenter Celje. Medijska pokrovitelja dogodka na pustni torek: Radio Antena Štajerska in Novi Tednik. Prireditev podpira Mestna občina Celje.

V letošnjem letu v Celju organiziramo pustno povorko za najmlajše prebivalce mesta. Na Zavodu Celeia Celje smo tako oblikovali Programski odbor zadolžen za oblikovanje programa prireditve. Ta se je odločil, da v letošnjem letu v ospredje postavi otroke kot tisto ciljno javnost, ki jo je potrebno na domiseln način seznaniti s pomembnostjo ohranjanja bogate dediščine pusta in jo tudi vzgajati v duhu donosa do tega pomembnega izročila. Programski odbor je tako k udeležbi v pustni povorki povabil celjske osnovne šole in vrtce, ki so se povabilu odzvali v zavidljivem številu. Upoštevajoč, da bodo v pustno povorko vključene različne starostne skupine otrok, se je programski odbor odločil, da se povorka razdeli na dva dela; eden na skupino sestavljeno iz otrok celjskih vrtcev in drugi na skupino, ki jo sestavljajo otroci celjskih osnovnih šol. Tudi pot obeh povork je prilagojena starostnim skupinam, saj bodo otroci potovali po dveh različnih smereh; daljšo smer bodo opravili otroci iz osnovnih šol, (Gledališka ul., Linhartova ul., Stanetova ul., Prešernova ul. do Krekovega trga), medtem ko se bodo otroci iz vrtcev podali na nekoliko krajšo pot: (Trg celjskih knezov, Prešernova ul. do Krekovega trga). Obe povorki se bosta združili v središču mesta na t.i. "Zvezdi". Na pustni povorki se bodo tako predstavili otroci iz: OŠ Lava, OŠ Ljubečna, OŠ Fran Roš, OŠ Hudinja, OŠ Frana Kranjca, III. OŠ, IV. OŠ, II. OŠ in vrtcev: Vrtec Danijelov levček: Enota Center in Enota Slomšek, Vrtec Anice Černejeve: Enota Sonce, Enota Hribček ter Enota Luna in Vrtec Tončke Čečeve: Enota Center in Enota Gaberje.

PROGRAM PRIREDITVE, 4. 3. 2014

9.30 TRG CELJSKIH KNEZOV

CELJSKI PUST 2014: ZBIRANJE OTROK, udeležencev OTROŠKEGA PUSTOVANJA

10.00 TRG CELJSKIH KNEZOV

CELJSKI PUST 2014: ODHOD OTROŠKE PUSTNE POVORKE PO ULICAH MESTNEGA SREDIŠČA

10.30 KREKOV TRG

CELJSKI PUST 2014: OTROŠKO PUSTNO RAJANJE

POTEK SPREVODA POVORKE, 4. 3. 2014

· Povorka osnovnošolske mladine bo potekala po naslednjih ulicah mestnega jedra:

(Gledališka ul., Linhartova ul., Stanetova ul., Prešernova ul. do Krekovega trga),

· Povorka otrok iz vrtcev bo potekala po naslednjih ulicah mestnega jedra:

(Trg celjskih knezov, Prešernova ul. do Krekovega trga)

ZAPORA CESTE, 4. 3. 2014

V času prireditve v torek, 4. 3. 2014 bodo od 9.00 do 10.00 ure potekale popolne zapore na:

· Ljubljanski ulici (pri Maksimilijanu ter ob stavbi Mestne občine Celje)

· Vodnikovi ulici (pred rondojem)

· Trgu celjskih knezov (rondo Gosposka ulica)

· na ulicah Zagata ter v Ozki ulici

Promet v času zapor bo urejen z ustrezno prometno signalizacijo, vseskozi pa bo omogočen dostop intervencijskim vozilom.

POKOP PUSTA, 5. 3. 2014

16.00 KREKOV TRG 3

CELJSKI PUST 2014: POKOP PUSTA NA PEPELNIČNO SREDO

Izvedba: KUD Svoboda Zagrad Celje

Uporabljena komunikacijska orodja:

· Oglaševanje prireditve na Radiu Antena Štajerska, ki je tudi ekskluzivni radijski pokrovitelj dogodka.

· Oglaševanje v Novem Tedniku, ki je ekskluzivni pokrovitelj dogodka v tiskanem mediju.

· Predstavitev dogodka v oddaji na lokalni TV Celje.

· Objava v Mesečniku, Koledarju kulturnih prireditev MO Celje, ki izide v nakladi 3000 kom ter distribucija po adremi zainteresirani javnosti ter na odjemnih mestih v mestnem jedru.

· Objava na FB V Celju smo face.

· Objava na brezplačnih spletnih portalih in na spletni strani www.celeia.info.

V Celju predpremierno na ogled plesno-cirkuška predstava Deal

Predstava, kjer se gibalna jezika cirkusa in sodobnega plesa združujeta v fizično zahtevno in vsebinsko izpovedno obliko performativne umetnosti...

Celje, 27. februar 2014, Zavod Celeia Celje skupaj z JSKD OI Celje vabi na ogled izjemne plesno cirkuške predstave Deal, ki jo bo plesno cirkuška skupina Atempo Circ javnosti predpremierno predstavila v petek, 14. marca 2014 ob 20.00 v Celjskem domu. Premiera bo namreč 25., 26. in 27. aprila 2014 na festivalu Pisteurs d' Etoiles v Obernaiu v Franciji.

Predstava je za Celje pomembna tudi zaradi tega, ker je med ustanovitelji skupine tudi Celjanka, Špela Vodeb, profesionalna plesalka sodobnega plesa, ki si po koncu študija na Salzburg Experimental Academy of Dance svojo pot utira kot neodvisna plesalka in performerka. Skupina Atempo Circ bo v času od 3. do 15. 3. 2014 nastanjena v Celju v okviru rezidenčnega programa Centra sodobnih umetnosti Celje, ki bivanje v rezidenci pogojuje tudi s stvaritvijo umetniškega projekta. Z željo, da čim nazorneje predstavijo svoje delo in projekt, skupina vabi vse zainteresirane novinarje na t. i. "odprto vajo", ki se bo odvijala v četrtek, 6. marca ob 11.00 v Celjskem domu na Krekovem trgu 3. Vse zainteresirane prosimo, da svojo udeležbo predhodno potrdite na e-naslov:novice.zavodceleia@celje.si. Cena vstopnice: 5 EUR. Prodaja vstopnic: TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-pošta:tic@celje.si.

ATEMPO CIRC je plesno-cirkuška skupina, ki so jo v Barceloni ustanovili profesionalni mladi plesalki sodobnega plesa Špela Vodeb in Sol Vázquez ter akrobat in plesalec Matías Marré Medina. Skupina se usmerja v raziskovanje zmožnosti povezav med sodobnim plesom in cirkuškimi disciplinami. To sta predvsem "Cyr Wheel" (cyr obroč oziroma akro obroč) in "Partnering", ki vključuje akrobatske tehnike. Predstava Deal predstavlja zanimiv preplet gibalnih disciplin, hkrati pa harmonijo plesnega gibanja in fizično zahtevnih cirkuških elementov podkrepi vzdušje avtorske glasbe. Glasba je v glavnem narejena za sam projekt, ki vključuje tudi pevski nastop v živo. Izvajalka je akademska pevka in skladateljica Nihan Devecioglu.

"Dogovor (deal) je vsakdanje dejanje v sodobnem svetu. Je rezultat medčloveških odnosov, ki ob natančnejši analizi lahko razkrijejo kdo zares smo. Predstava DEAL preko fizičnega dogovora in telesnega giba kot zmesi cirkusa in sodobnega plesa razvija ter predstavlja edinstven univerzum srečanj in konfliktov med dvema poljema - instersubjektivnost in odnos subjekt-objekt, ter ves čas razkriva močne in šibke točke akterjev." (Atempo Circ)

Špela Vodeb, rojena 1984 v Celju, si svojo profesionalno pot utira kot neodvisna plesalka in performerka v mednarodnem prostoru, predvsem v Španiji, Franciji, Avstriji in Belgiji. Diplomirala je na akademiji Salzburg Experimental Academy of Dance, tam je bila izbrana v podiplomsko leto (skupina Bodhi Project pod vodstvom Susan Quinn) in nastopala v predstavah koreografov: Roberto Olivan, Matej Kejžar, Oleg Soulimenko, Milli Bitterli and Keren Levi. Od leta 2010 kot plesalka in asistentka koreografije intenzivno sodeluje z uspešnim koreografom in plesalcem Robertom Olivanom. Je članica njegove profesionalne plesne skupine Enclave Arts del Moviment in nastopa v njegovi nagrajeni predstavi "A Place to Bury Strangers" (2013). Hkrati je članica Editta Braun Company, kot performerka pa sodeluje pa tudi pri razvoju koreografskega dela Tomaža Simatoviča. Špela raziskuje svoje fizično izražanje skozi ples, hkrati pa razvija znanje drugih izraznih gibalnih oblik, zadnje čase predvsem cirkuški disciplini Cyr Wheel in Hand to hand. Od leta 2013 je članica skupine ATEMPO CIRC.

Več info o predstavi DEAL: Maja Antončič, Center sodobnih umetnosti Celje, tel.: 03 42 65 160, e-pošta:maja.antoncic@celje.si.

Več info o prireditvi Pustovanje za otroke, 4. 3. 2014: Snežana Gabrovec, Referentka za prireditve, tel.: 03 42 87 932, e-pošta:snezana.gabrovec@celje.si.