O-STA

Z Zotko v svet ustvarjanja in raziskovanja

Tudi letos v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) pripravljamo zanimive mladinske raziskovalne tabore in ustvarjalne poletne šole. Otroci in mladi bodo lahko raziskovali različne gozdne rastline in živali, preučevali žvrgolenje ptic, se podali v kameno dobro ali se preizkusili v nočnem lovu na metulje. Sestavili bodo lahko svojega robotka, spajkali svojo elektronsko napravo, zmodelirali raketo in letalo ali pa poiskali najbolj zanimivo zvezdo na nebu. Izvedli bodo lahko kemijske poskuse, za katere v šoli zmanjka časa, nadgradili svoje računalniško znanje, ali pa skodrali svoje možgane z logičnimi nalogami in lingvističnimi izzivi. In še mnogo več ...

Prvi tabor se bo odvijal čez natančno en mesec, in sicer se bomo najprej podali v Kozjanski park, kjer bomo del prvomajskih počitnic preživeli v družbi gozdnih rastlin in živali ter drugih živalski bitij. Obiskali bomo bližnji gozd in se naučili prepoznavati gozdna drevesa, grme in njihove plodove. Iz večjih listov si bomo spletli klobuk. Poiskali bomo stonoge, pajke, hrošče, polže in mravlje ter jih določili s pomočjo slikovnih ključev. Izdelali pa si bomo tudi herbarij in se med 27. in 30. aprilom preprosto zabavali na Biološkem raziskovalnem taboru Kozjanski park, ki ga organiziramo ob podpori Kozjanskega parka in podjetja Rokana. Tabor je namenjen otrokom od 9. do 12. leta starosti.

Preostali tabori bodo potekali v času poletnih počitnic. Podrobne informacije večine taborov že lahko najdete na http://tabori.zotks.si, vsi pa bodo predvidoma objavljeni v začetku meseca aprila. Prijave že sprejemamo in prosta mesta se počasi že polnijo. V primeru dodatnih vprašanj nam pišite na tabori@zotks.si ali nas pokličite na 01 25 13 727 in z veseljem vam bomo odgovorili. Veseli bomo tudi napovedi taborov oziroma poročanja o njih.

Mladinski raziskovalni tabori in ustvarjalne poletne šole, ki jih v ZOTKS organiziramo že od leta 1967 so namenjeni vsem mladim, ki hočejo več, kot jim ponujajo šolske klopi, tistim, ki so bili na šolskih tekmovanjih iz znanja med boljšimi, ter tistim, ki so se tudi že dokazali na področju raziskovalnega dela. Na poletnih aktivnostih udeleženci ne počivajo, saj so dnevi zapolnjeni z ustvarjalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi. V družbi sovrstnikov se tako spoznavajo z novimi temami, raziskujejo okolico ali pa ustvarjajo končni izdelek.

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad Republike Slovenije za mladino ter drugi. Tabore in poletne šole organiziramo v sodelovanju z različnimi partnerji.