O-STA

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predavanja: "Termalizem in znanost na Univerzi v Vigu (Španija)"

ki ga bosta predstavili dr. Lourdes Mourelle in dr. Carmen Gómez iz

Univerze v Vigu (Oddelek za aplikativno fiziko)

Predavanje bo potekalo v ponedeljek, 14. 4. 2014 ob 13.00 uri

v konferenčni dvorani Morske biološke postaje v Piranu,

Fornače 41, Piran

Povzetek predavanja

Zadnjih 12 let se raziskovalna skupina FA2 intenzivno ukvarja s problematiko termalizma in vključuje tri področja: izobraževanje in strokovno usposabljanje, raziskovalno delo ter prenos znanja. Pri tem so raziskave usmerjene predvsem v karakterizacijo peloidov (zdravilna blata) in obdelavo termalne in morske vode z uporabo ne-kemičnih metod.

FA2 raziskovalna skupina sodeluje z različnimi inštitucijami in podjetji z namenom promocije termalizma in talasoterapije na območju cele Evrope.

Kratka predstavitev predavateljic:

Dr. Lourdes Mourelle je diplomantka farmacije in je doktorirala iz aplikativne fizike. Vključena je v raziskovalno delo F2 raziskovalne skupine (Oddelek za aplikativno fiziko, Fakulteta za znanosti, Univerza v Vigu) ter je predavateljica na magistrskem študiju Balneoterapije (Univerza v Vigu). Poleg tega poučuje še na visoki šoli, tj. s posebnim poudarkom na usposabljanju za nego kože. Je avtorica mnogih znanstvenih in strokovnih publikacij oz. knjig, ki obravnavajo peloide, Spa tehnike, kozmetiko in nego kože.

Dr. Carmen Gómez je diplomirana biologinja, ki ima prav tako doktorat iz aplikativne fizike. Kot raziskovalka deluje v raziskovalni skupini F2 (Oddelek za aplikativno fiziko, Fakulteta za znanosti, Univerza v Vigu), zaposlena pa je tudi v podjetju Peloides Termales SL. Slednje je osredotočeno na razvoj peloidov in drugih izdelkov povezanih z mineralno in morsko vodo. Je avtorica različnih znanstvenih in strokovnih prispevkov.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Vljudno vabljeni!