O-STA

Osvežimo Zalog - Mladi iz Zaloga so (si) polepšali sosesko

Ljubljana, 22. 4. 2014 - Mladi, ki obiskujejo Četrtni mladinski center Zalog (Javni zavod Mladi zmaji) so, skupaj s koordinatorji centra, na velikonočno soboto, v okviru skupnostne prostovoljske delovne akcije "Osvežimo Zalog" spreminjali podobo Zaloga. Na lepše in boljše. Z akcijo smo prebivalce ljubljanske soseske Zalog, med njimi predvsem mlade, opozoriti na majhna dejanja, ki imajo lahko velik vpliv na večjo kakovost bivanja v soseski. Akcija je bila del vseslovenskega prostovoljskega projekta "Dan za spremembe", ki je sicer potekal 5. aprila, a smo svoje sodelovanje prestavili zaradi slabega vremena.

Mladi so, skupaj s koordinatorji četrtnega mladinskega centra, opremljeni z brusilnim papirjem, kovinskimi krtačami, glazuro za les in z barvami za beton, najprej poskrbeli za odstranjevanje umazanije iz 28 lesenih klopi in 8 betonskih korit. Očiščene klopi in korita, ki skrbijo za počitek in lepši izgled Osnovne šole Zalog in njene neposredne okolice, so v nadaljevanju dneva dobile novo barvno preobleko, ki jih bo (za)ščitila pred nadaljnjim propadanjem. Za ves material (brusilni papir, krtače, barve, lake, čopiče ipd.) so poskrbeli na Osnovni šoli Zalog, za krepko malico vseh "udarnikov" pa Četrtna skupnost Polje.

Dela so potekala brez večjih težav in ob nenehnem pogledovanju v nebo. Pred akcijo je namreč bilo kar nekaj strahu, da nam načrte tudi tokrat prekriža dež. 10 prostovoljcev, ki smo namenili nekaj uric svojega časa, se je po koncu z zadovoljstvom ozrlo na opravljeno delo.

V Četrtnem mladinskem centru Zalog si želimo, da bi se geslu "Ne prepuščajmo se toku, spreminjajmo skupaj" ob prihodnjih akcijah pridružilo še več Založanov, ki so se lahko razveselili tokratnega (velikonočnega) darila mladih. Naslednji dogodek za svojo sosesko načrtujejo že v nedeljo, 25. 5. 2014, ko bodo pripravili tradicionalno celodnevno družabno rekreativno prireditev "Plata 2014 - z nogometom proti diskriminaciji".

Program Javnega zavoda Mladi zmaji - Centra za kakovostno preživljanje prostega časa otrok in mladih, finančno omogoča ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana, v sodelovanju z Uradom RS za mladino Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Zapisal:

Marko Taljan, koordinator ČMC Zalog