O-STA

Mladi zmaji iz Zaloga že 13. z nogometom proti diskriminaciji

Četrtni mladinski center Zalog, ki deluje v okviru Javnega zavoda Mladi zmaji, je v sodelovanju z Društvom DIH - Enakopravni pod mavrico, Zavodom enostavno prijatelji in številnimi prostovoljci, na Plati, športnem igrišču Osnovne šole Zalog, pripravil 13. izvedbo družabno rekreativne prireditve Plata - Z nogometom proti diskriminaciji. Ob tej priložnosti je ČaMaC, kot mladostniki imenujejo svoj center v Zalogu, obeležil tudi sedmo obletnico svojega delovanja. Na Plati smo v pravem poletnem vremenu, utrjevali prijateljske vezi, krepili občutek za fair - play in razbijali predsodke do drugačnosti.

Mladi so svojo energijo usmerili v športne boje v malem nogometu in v metanju trojk, se preizkusili na otroškem poligonu in v različnih šaljivih športnih tekmovanjih. Svojo ustvarjalnost so sproščali na številnih umetniških in modelarskih delavnicah kot so velikanska slikarska delavnica, izdelava navijaških pripomočkov ter namiznih iger iz lesa, izdelava priponk, glasbil, poslikava obraza in izdelava tatujev. V okviru kotička Sadnica smo poudarili pomen zdrave prehrane za bolj kakovostno življenje.

Na nogometnem turnirju je tokrat sodelovalo 16 moštev iz Zaloga in ostalih delov Ljubljane,,skupno več kot 100 nogometašev. Ti so ob začetku turnirja, skupaj s sodnikom in organizatorjem prebrali Fair Play prisego. Pokala za končno zmago, se je v kategoriji do 15 let, ob koncu veselilo moštvo Šiška, medtem ko je bila v kategoriji starejših najboljša ekipa Čamac iz Zaloga. Za najboljšega igralca turnirja do 15 let je bil izbran Anis Muminhodžič, med starejšimi pa Igor Kondić. Na tekmovanju v metanju trojk je bil najnatančnejši Žiga Krmec.

Med nogometaše na Plati se je za kratek čas pomešal tudi župan Mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Jankovič, ki je okrepil eno izmed ekip. S posebnim povabilom so bili z nami na nogometnem igrišču tudi nogometaši iz Azilnega doma v Ljubljani.

Za prigrizek so, ob zvokih glasbe, katero so izbrali in vrteli mladostniki, odlično poskrbeli številni prostovoljci. ki so za nogometaše in ostale sodelujoče ter obiskovalce, pripravili kopico sendvičev in osvežilnih napitkov. V dogajanju na Plati so uživale vse generacije Založanov, med katerimi so močno prevladovali mladostniki in otroci, ki jim je prireditev namenjena.

Dogodek so, poleg ustanoviteljice JZ Mladi zmaji - Center za kakovostno preživljanje prostega časa otrok in mladostnikov, Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport - Urada RS za mladino, s svojim sodelovanjem omogočili tudi: Osnovna šola Zalog, Četrtna skupnost Polje, Prostovoljno gasilsko društvo Zalog, Župnija Ljubljana Kašelj-Zalog, Produkcijska šola ter podjetja iz lokalnega okolja: Panem d.o.o., Gigola d.o.o. PE Vevška pekarna in Perutnina Ptuj d.d. V imenu mladih se zahvaljujemo za njihov prispevek.

Marko Taljan, koordinator v Četrtnem mladinskem centru Zalog