O-STA

"Po poti zgodovine" (1. svetovna vojna)

Občina Kidričevo je bogatejša za novo turistično pridobitev. Zgodovinska pohodna turistična pot, imenovana "Po poti zgodovine" vas bo popeljala skozi burno in v veliki meri neraziskano preteklost Kidričevega. Letos, ko Evropa obeležuje 100-letnico pričetka 1. svetovne vojne je Občina Kidričevo postavila prvih deset informativnih tabel, ki skozi besedo in izvirne fotografije obujajo podobe nekdanjega avstro-ogrskega taborišča za vojne ujetnike, rezervnih vojaških bolnišnic in drugih objektov, ki so bili v naši občini postavljeni skoraj pred sto leti. Pot dopolnjujejo številni smerokazi, nekateri opremljeni z različnimi ponazoritvami in skicami danes neznanih objektov.

Izvedbo projekta je Občina Kidričevo prijavila na javni razpis Las-Bogastvo podeželja ob Dravi in Slovenskih goricah-LEADER. Vrednost projekta je znašala 19.095,65 evrov, od tega smo uspešno pridobili 11.323,93 evrov nepovratnih sredstev.

V okviru projekta so bile izdelane tudi zloženke, prevedene v nemški in angleški jezik, prav tako se na zloženki nahaja pregledna karta oz. zemljevid poti z legendo sedanjih objektov in legendo nekdanjih taborišč. Informativne table ob poti so prav tako prevedene v tuje jezike, nekatere tudi v ruski jezik. Posebno dodano vrednost projektu pa daje tudi Zgodovinsko društvo Kidričevo, ki se je ustanovilo v luči raziskav ter strokovne podpore projektu. Zgodovina Kidričevega in zgodovina naše občine ima tudi nov logotip (logotip vhodnih vrat v eno izmed nekdanjih bolnišnic), pod katero bomo na občini peljali nove zgodovinske projekte.

23.05.2014 smo skupaj z vami simbolično predali pot v uporabo. Otvoritve poti so se udeležili tudi veleposlanik Češke republike Petr Voznica s svojo ženo in sodelavci iz veleposlaništva, Rifat Kadyrovič Pateev iz Ruskega centra znanosti in kulture v Sloveniji , major mag. Zvezdan Markovič iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske,....

V spomin na otvoritev smo skupaj s podjetjem Boxmark in Talum izdelali kovanec z logotipom zgodovinske poti, ki se hrani v usnjenem žepku.

Vabimo vas, da se po poti sprehodite. Če želite strokovno vodenje po poti, kontaktirajte naše člane Zgodovinskega društva Kidričevo.

Župan občine Kidričevo,

Anton Leskovar