O-STA

Telekom Slovenije je kot prvi slovenski operater v omrežje vključil prvi dve bazni postaji LTE/4G v radiofrekvenčnem pasu 800 MHz

Ljubljana, 2. junija - Po tem, ko je Telekom Slovenije konec maja s strani AKOS-a prejel Odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc, je v svojem mobilnem omrežju že vzpostavil prvi dve napredni bazni postaji LTE/4G v radiofrekvenčnem pasu 800 MHz. V Telekomu Slovenije bodo v naslednjih dneh spremljali odzive in delovanje obeh baznih postaj v Ljubljani za optimalno integracijo novih tehnologij z obstoječima sistemoma GSM in UMTS, nato pa nadaljevali s širjenjem in nadgradnjo omrežja LTE/4G. V Telekomu Slovenije načrtujejo, da bodo do konca letošnjega leta zagotovili preko 70-odstotno pokritost prebivalstva z omrežjem LTE/4G.

Mobilno omrežje Telekoma Slovenije je na nadgradnjo z novimi tehnologijami odlično pripravljeno. S širitvijo in nadgradnjo omrežja, ki ga omogoča pridobitev frekvenc v pasu 800 MHz, bodo največ pridobili uporabniki na podeželju, poleg tega pa bo Telekom Slovenije z uporabo frekvenčnega spektra 800 MHz še okrepil dostopnost LTE/4G v mestih, kjer bo zagotovil še boljši sprejem signala LTE/4G znotraj zgradb. V Telekomu Slovenije sicer načrtujejo celovito vzpostavitev omrežja LTE/4G z uporabo frekvenčnih pasov 800 MHz, 1800 MHz in 2600 MHz, kar družbi omogoča optimalno doseganje vrhunske pokritosti ter zelo visoko prepustnost in zmogljivost mobilnega omrežja, kar je predpogoj za zagotavljanje visokih prenosnih hitrosti velikemu številu uporabnikov, ki do podatkovno zahtevnih storitev dostopajo hkrati.

V Telekomu Slovenije načrtujejo, da bodo do konca letošnjega leta z mobilnim omrežjem LTE/4G pokrili preko 70 % odstotkov prebivalstva, v letu 2015 preko 80 % prebivalstva, v letu 2017 pa okoli 95 % prebivalstva.

Telekom Slovenije je v letu 2011 pridobil preizkusne frekvence za testno omrežje LTE/4G na frekvenčnem področju 1800 MHz, zaradi odličnih rezultatov testnega delovanja pa je še istega leta zaprosil tudi za podelitev frekvenc v pasu 800 MHz. AKOS je frekvence podelil aprila letos, in sicer na dražbi frekvenc za zagotavljanje javnih mobilnih komunikacijskih storitev. Telekom Slovenije je na dražbi uspel zagotoviti primerno količino ustreznih frekvenčnih pasov, s katerimi bo svojim uporabnikom tudi v prihodnje zagotavljal najsodobnejše storitve in najboljšo pokritost v vrhunskem omrežju.

Telekom Slovenije je omrežje in ponudbo LTE/4G z uporabo frekvenčnega spektra 1800 MHz javnosti predstavil v marcu 2013, danes pa je omrežje LTE/4G na voljo že 60 % prebivalstva v 107 slovenskih krajih. Uporabnikom storitev Mobitel (tako naročnikom kot predplačnikom) s tem omogoča uporabo naprednega mobilnega interneta z visokimi prenosnimi hitrostmi podatkov, in sicer do 150 Mb/s proti uporabniku in do 50 Mb/s od uporabnika. Tako lahko uporabniki Telekoma Slovenije že sedaj izkoristijo prednosti najhitrejšega in najzmogljivejšega mobilnega interneta, ki je glede na hitrosti prenosa podatkov tako zmogljiv kot klasični internetni dostop ter omogoča vrhunsko uporabniško izkušnjo tudi pri uporabi najbolj zahtevnih storitev.

Več informacij o ponudbi in omrežjih Telekoma Slovenije najdete na www.telekom.si.