O-STA

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predstavitve: "Repozitorij SciVie"

ki ga bo predstavila mag. Maja Peteh, univ. dipl. bibl. iz Gozdarske knjižnice s sodelavci iz Gozdarskega inštituta Slovenije.

Predavanje bo potekalo v torek, 10. 6. 2014 ob 13.00 uri,

v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B3.

Povzetek predavanja:

Repozitorij SciVie je vzpostavil Gozdarski inštitut Slovenije v okviru projekta EUFORINNO - European forest research and innovation in je (oziroma bo) tudi institucionalni repozitorij Nacionalnega instituta za biologijo. Repozitorij SciVie je namenjen shranjevanju e-gradiv in e-objav zaposlenih na sodelujočih inštitucijah. Gradivo shranjeno v repozitoriju je prosto dostopno, brez omejitev, izjema so objave, ki so varovane s strani avtorskih pravic ali založniških pogodb in so v repozitorij odložene s t. i. embargom.

Vedno več financerjev raziskav zahteva, da so objave iz raziskav, financiranih z javnimi sredstvi, shranjene v repozitorije in tako prosto dostopne. Nekateri financerji iz EU že zahtevajo vzpostavitev prostodostopnih institucionalnih repozitorijev in obvezno shranjevanje znanstvenih objav v le te.

Na predavanju bo predstavljeno delovanje repozitorija, možnosti odlaganja in zagotavljanje spoštovanja avtorskih pravic. Večina raziskovalcev se bo kmalu srečala s tovrstnimi zahtevami, zato menimo, da bo predstavitev našega repozitorija SciVie zanimiva za vse vas.

Predstavitev bo potekala v slovenskem jeziku.

Vljudno vabljeni!