O-STA

Center sodobnih umetnosti Celje vabi na odprtje dveh razstav na Poletno muzejsko noč, v soboto, 21. junija 2014

Ob 19.uri v Galeriji sodobne umetnosti

Mark Požlep

Stranger than Paradise

Ob 20.uri v Likovnem salonu

Tomaž Milač

Digging through the men sky

MARK POŽLEP

Stranger Than Paradise

Galerija sodobne umetnosti, 21.6.- 24. 8. 2014

Zadnji trije projekti, s katerimi se celjski vizualni umetnik Mark Požlep predstavlja na svoji samostojni razstavi v Galeriji sodobne umetnosti, vsebujejo potovanje kot ključni trenutek reagiranja na razpetost med realnostjo in utopijo. Pri tem se spreminja način iskanja idilične situacije znotraj realnega okolja. Iskanje simbolnih rajskih oaz spremlja vprašanje, kako realnost lahko postane pozitivna podoba, ne le prostora, ampak tudi razmišljanja in lastnih spoznanj. Projekti Whatever Happened to Major Tom (2012), Homelands (2013) in Čudnije od raja (2014) so se vrstili, kot so se vrstila umetnikova potovanja ter želje po uresničitvi še tako neverjetnih zamisli. Umetnik s temi potovanji preverja svoje zmožnosti ustvarjanja prostorov, mentalnih podob in akcij, ki lahko vplivajo na obče doseganje pozitivnih ciljev. Raziskuje ustvarjanje simbolnih in dejanskih podob ali situacij. Hkrati iskanje pomeni tudi najdenje časovne zanke, ki ni odvisna le od umetnikovega delovanja, ampak tudi od družbenega, zgodovinskega in političnega pečata "osvojenih" območij.

Več v priponki.

TOMAŽ MILAČ

Digging through the men sky

Likovni salon, 21. 6.- 31. 8. 2014

Center sodobnih umetnosti Celje vas vljudno vabi na otvoritev razstave v soboto, 21. junija ob 20. uri v Likovni salon Celje.

Celjski umetnik Tomaž Milač je posebej za Likovni salon pripravil novo instalacijo, v kateri skozi lastno poetiko ponovno obravnava nasilje. Tokrat ga zanima, v kakšni obliki se nasilje pojavlja v polju čutnega. Instalacija je sestavljena iz serije slik, objektov v prostoru in tapete in je premišljeno zasnovana ambientalna celota. Osrednji element postavitve je nova slikarska serija, na kateri je upodobljen klasični slikarski motiv, ženski akt. Ženske figure so deloma prikrite z elementi različnih ptičjih vrst. Vsaka posebej predstavlja hibridno telo, ki simbolizira večno iskanje svobode in hkrati ujetost znotraj utopičnega iskanja prostora ideala. Slike spremljajo v prostor postavljene vitrine, v katerih se nahajajo nagačene ujede. Gre za subjektivni pogled slikarja na vprašanje seksualnosti kot načina osvoboditve. Vprašanje se metaforično povezuje s smrtjo. Delo izpostavlja razumevanje moškega pogleda na žensko telo, ki je na eni strani označeno kot subjekt osvoboditve, na drugi strani pa je ravno moški pogled vir različnih nasilnih procesov, ki se izražajo predvsem kot vplivi na telesno in čutno doživljanje ženske identitete.

Več v priponki.

VLJUDNO VABLJENI!

ZAVOD CELEIA CELJE, Center sodobnih umetnosti

Trg celjskih knezov 8, 3000 CELJE

Tel.: 03 / 42 65 160

Center.sodobnihumetnosti@celje.si