O-STA

Center sodobnih umetnosti Celje vabi v Galerijo erotike - Račko; četrtek, 26. junij ob 20. uri

GRDA RAČKA, ZBUDI SE!

Četrtek, 26. junij ob 20. uri v Galeriji erotike Račka na Gosposki 3, 2. nadstropje:

odprtje zbirke GRDA RAČKA

performans AL TI PRIDE AL TI PA NE

promocija piva KURBIER

Prisrčno vabljeni k ogledu privlačnih erotičnih predmetov in eksponatov, ki so jih v zbirko Grda Račka prispevali meščani in umetniki. Vašo pozornost bosta zagotovo zbudila igrivi performans in posebej za vas pripravljeno presenečenje, ko se boste lahko (ali pa ne) prepustili užitku!

Zapeljivo rdeče premium pivo Kurbier in druga krepčila ob sladko izbranem glasbenem miksu vas čakajo v mini baru ...

AL TI PRIDE AL TI PA NE

je performans, v katerem se tri kurbe, lopov in homoseksualec poigravajo z idejo pričakovanja, kjer se razkrita želja nikoli ne pokaže v svoji celovitosti, pač pa ostaja za vedno ujeta v fantazijo lastnega imaginarija. Protagonisti na tem mestu gledalca nalašč puščajo lačnega, oko in telesni dotiki nikoli ne dosežejo svojega vrhunca in nerazkriti delci postanejo izzivalci draža. Ali pa tudi ne.

Izvajalci in avtorji performansa: Urša Vidic, Janez Vidrih, Leja Jurišič, Nataša Živkovič, Loup Abramovici.

Galerijo erotike - Račko smo odprli 17. decembra 2005. Nekoč med uporabniki precej razvpit peep show smo spremenili v galerijski prostor z minimalnimi posegi in tako ustvarili prostor, ki še vedno s številnimi elementi - ohranjene so peepshow kabine, oder z drogom za plesalko itd., označuje njegovo nekdanjo dejavnost. Galerija Račka je tako od trenutka odprtja namenjena predvsem umetnosti, ki se tako ali drugače ukvarja z erotiko, izziva sodobno seksualno (ne)moralo, jo komentira, upodablja, nakazuje, jo prikazuje brez zadržkov ali jo sramežljivo skriva, da bi jo naredila še bolj privlačno.

Ker je erotika dejavnost, ki ji posvečamo precej fizične in mentalne energije, eksperimentiranja, želja, upov, sanj, projekcij ... in ker preprosto ni človeka brez erotične izkušnje, smo se odločili, da oblikujemo Grdo Račko, zbirko erotičnih predmetov. Njena zasnova temelji na nastajanju zbirke s pomočjo sodelovanja posameznikov in na ideji, da s podarjenimi predmeti ohranimo sledi najrazličnejših iger, čustev in spominov, povezanih z erotičnimi podvigi, spodrsljaji, nameni in pričakovanji posameznikov in z njimi razkrijemo domiselnost (ali nedomiselnost) in raznolikost najrazličnejših intimnih svetov. Zbirka je projekt v nastajanju, zanjo je značilna odprta struktura, saj se dopolnjuje in izgrajuje z vedno novimi predmeti. Nekateri bodo odšli, eni za vedno ostali in vedno novi prihajali. Med nove pridobitve zbirke Grda Račka, ki je bila prvič postavljena na ogled decembra 2009 in se je z novimi prispevki širila iz meseca v mesec, so tudi posebej zanjo narejena umetniška dela slovenskih in tujih avtorjev.

Seveda vabljeni k sodelovanju pri nadaljnji graditvi zbirke! Svoj prispevek k zbirki nam lahko prinesete ali pošljete, z imenom ali anonimno, na naslov:

Zavod Celeia Celje
Center sodobnih umetnosti / Galerija Račka
Za zbirko Grda Račka
Krekov trg 3
3000 Celje

CELEIA - CENTER SODOBNIH UMETNOSTI

Galerija Račka Gosposka 3/2. nad., 3000 CELJE

Tel.: 03 / 42 65 162

http://www.celeia.info/galerija_racka