O-STA

Celje bo za vikend spoznavalo izročilo afriške kulture

Poletna sobota bo dihala v ritmih Afrike

Celje, 30. junij 2014, Zavod Celeia Celje je k sooblikovanju programskih vsebin Poletja v Celju, knežjem mestu 2014 prvič povabilo tudi KUD Baobab iz Ljubljane, ki se bo s sklopom dogodkov pod skupnim nazivom Izrazni svet Afriške kulture Celjanom in okoličanom predstavilo v soboto, 5. julija 2014 od 10.00 do 22.00 ure na različnih lokacijah v mestu. V primeru slabega vremena bo prireditev v nedeljo, 6.7. 2014, vendar z nekoliko prilagojenim vsebinskim konceptom. Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu 2014 poteka pod okriljem Mestne občine Celje. Medijska pokrovitelja: Radio Antena Štajerska (ekskluzivni pokrovitelj v radijskem mediju) ter Novi Tednik (ekskluzivni pokrovitelj v tiskanem mediju). Ekskluzivni pokrovitelj v TV mediju: TV Celje. Ekskluzivni pokrovitelj v spletnem mediju: Celje. Info ter Kozjansko. Info. Pokrovitelji: Elektrosignal, Banka Celje, Vzajemna, Zavarovalnica Triglav, Simbio.

Zavod Celeia Celje, organizator in koordinator prireditev Poletja v Celju, knežjem mestu je v sodelovanju s KUD BaoBab iz Ljubljane zasnoval celodnevni dogodek poimenovan Izrazni svet Afriške kulture, s katerim omogočamo vpogled v umetniško izjemno močan tok dogajanja, ki ga ustvarjajo v Sloveniji živeči Afričani. Namen dogodka je predstaviti izrazni svet afriške kulture v podobi, sliki, besedi in zvoku in s tem vplivati na razvoj zavedanja o pomenu medkulturnega dialoga in sožitja različnih svetov. Temeljni razlog za zasnovo projekta je torej predstavitev afriške kulture, ki ostaja stigmatizirana, dokler naše razumevanje izhaja samo iz posrednega stika z afriško civilizacijo in dokler interpretacija zgodovine afriške celine ostaja takšna, kot jo razumeva tržno gospodarstvo in popularna strokovna literatura. Aktivno vključevanje novih kultur v slovensko kulturno sredino zagotavlja priseljencem in skupnosti, v katero se vključujejo, razvoj sožitja in plemenitenja raznolikosti kultur, ki z osveščanjem dviguje zavest, vrednote strpnosti in sožitja ter razvija spoštovanje temeljnih človekovih pravic in dostojanstva ter integritete osebnosti.

KUD BAOBAB: Kulturno umetniško društvo Baobab, ki ga zastopa koreografinja in plesalka Maša Kagao Knez, deluje na področju plesa, glasbe in gledališča. Društvo je osredotočeno na zahodnoafriško kulturo in usmerjeno k povezovanju le-te s sodobnim plesom, glasbo in gledališčem.

Program prireditve:

V priponki prilagamo fotografijo iz predstave Obisk v Afriški vasi

Foto: Jaka Varmuž

Več info: Snežana Gabrovec, Referentka za prireditve, tel.: 03 42 87 932, e-pošta:snezana.gabrovec@celje.si