O-STA

Cirkus je! Celje zadnje letošnje postajališče Klovnbufove festivalske karavane

Cirkuški nagovori na sto in en način

Celje, 8. julij 2014, Celje bo letos od 11. do 13. julija 2014 gostilo Klovnbufovo festivalsko karavano. Klovnbufova festivalska karavana bo svojo pot po Sloveniji (Novo mesto-Murska Sobota - Izola - Slovenj Gradec) zaključila v Celju. Klovnbufove ustvarjalce bo mogoče srečati na različnih lokacijah v mestu. Cirkus je ... ! No ja, seveda, lahko marsikaj ... cirkus doma, cirkus v šoli, cirkus še marsikje... Če pa v vaš kraj pride Klovnbufova karavana ... potem je nekaj zagotovo ... Cirkus je ...! Zatorej dragi otroci nikar ga ne zamudite! Pridite in s seboj ne pozabite pripeljati babice, dedka ... mislimo pa, da obisk ne bo škodoval tudi vašim staršem! so zapisali v povabilu k obisku dogodkov člani Zavoda Bufeto, ki organizira Klovnbufovo festivalsko karavano. Gostovanje se uvršča v sklop prireditev Poletja v Celju, knežjem mestu 2014. Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu 2014 poteka pod okriljem Mestne občine Celje. Medijska pokrovitelja: Radio Antena Štajerska (ekskluzivni pokrovitelj v radijskem mediju) ter Novi Tednik (ekskluzivni pokrovitelj v tiskanem mediju). Ekskluzivni pokrovitelj v TV mediju: TV Celje. Ekskluzivni pokrovitelj v spletnem mediju: Celje. Info ter Kozjansko. Info. Pokrovitelji: Elektrosignal, Banka Celje, Vzajemna, Zavarovalnica Triglav, Simbio.

V okviru poletnega dela 7. mednarodnega gledališko-klovnovskega festivala Klovnbuf bo od 15. junija 2014 pa vse do 13. julija 2014 po Sloveniji potovala najbolj zabavna in smeha polna karavana - Klovnbufova festivalska karavana. Klovnbufova karavana - potujoči festival tako kot vse njene dosedanje izvedbe, vključuje sodelovanje s priznanimi mednarodnimi umetniki na področju sodobnega profesionalnega cirkuško- klovnskega gledališča. Letos se bo organizatorju Zavodu Bufeto, v karavani pridružil italijanski duo Compagnia Nando e Maila in slovensko Združenje Cirkokrog. Karavana se bo na svoji poti po Sloveniji 15. junija 2014 najprej ustavila v Novem mestu, svojo pot bo nadaljevala 21. junija v Murski Soboti, 29. junija in 30. junija bo razveseljevala v Izoli, 05. julija 2014 v Slovenj Gradcu. Svoje letošnje potovanje bo zaključila s tridnevnim gostovanjem od 11. julija do 14. julija 2014 v Celju. Klovnbufova karavana bo občinstvu po Sloveniji ponudila predstave namenjene družinski publiki, cirkuško-klovnovske delavnice, obiskovalci pa se bodo nastopajočim lahko pridružili tudi v interaktivnih povorkah. Festival Klovnbuf pa seveda ne bo obšel tudi Ljubljane in se bo v prestolnici zgodil v prvih dveh tednih meseca septembra. Natančen program bo objavljen v kratkem.

IZVAJALCI:

Zavod Bufeto (Slovenija):

Zavod Bufeto je edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnsko gledališče - sintezo klovnade, cirkusa in gledališča. Z zlitjem cirkuško-klovnovskih veščin in dramaturških pristopov rahlja okvire tako klasičnega dramskega gledališča kot tudi tipičnega cirkuškega šova. V Zavodu Bufeto poleg soustanoviteljev - Ravila in Natalije Sultanov, diplomantov moskovske akademije za cirkuške umetnosti, delujejo mnogi priznani slovenski gledališki ustvarjalci. Letošnji Klovnbufovi karavani se bodo članom Zavoda Bufeto pridružili tudi člani Združenja Cirkokrog.

Compagnia Nando e Maila (Italija):

Duo sestavljata Ferdinando D'Andria in Maila Sparapani. Študirala sta s Carlom Boso (Commedia dell'arte), Philipom Radicem (Mime) in Jeanom Menigaultom (Klovn). Diplomirala sta na Šoli za gledališče "Galante Garrone" v Bologni (Nouveau Cirque). Sodelovala sta na mednarodnem festivalu sodobnega cirkusa Brescia in bienalu v Benetkah, s svojimi predstavami pa sta redna gosta na različnih festivalih po Evropi.

Združenje Cirkokrog (Slovenija)

Združenje Cirkokrog je skupina cirkuških pedagogov in pedagoginj, ki že vrsto let razvija cirkus kot medij dela z ljudmi. V okviru združenja razvijajo cirkuško pedagogiko kot obliko pedagoškega dela in neformalnega izobraževanja otrok, mladih in odraslih. Tekom let so se druščini Cirkokroga priključili in jo soustvarjali raznoliki ljudje - žonglerji, akrobati in artisti iz Slovenije in drugih držav. Vezivo pa je bilo in še vedno je skupno razvijanje cirkuških veščin ter razvoj uporabe cirkusa kot medija pri delu z ljudmi.

Program dogajanja v Celju:

Petek, 11. julij

16.00 do 17.00 MESTNO SREDIŠČE

KLOVNBUFOVA FESTIVALSKA KARAVANA 2014: KLOVNBUFOVA PARADA

Interaktivna cirkuška povorka. Pozor, pozor ... tudi v naše blazno resno mesto prihaja najbolj zabaven festival - festival klovnade in cirkuškega gledališča - Klovnbuf! Pridružite se Klovnbufovi festivalski karavani, njenemu gostitelju Klovnu Bufetu ter njegovim prijateljem - cirkusantom na najbolj zabavnem in smeha polnem sprehodu po celjskih ulicah ... Presenečenj zagotovo ne bo manjkalo!

Vstop prost. V primeru slabega vremena prireditev odpade.

Zavod Celeia Celje v sodelovanju z Zavodom Bufeto

17.00 - 20.00 KREKOV TRG, NA ZVEZDI, PRED MESTNIM KINOM METROPOL

KLOVNBUFOVA FESTIVALSKA KARAVANA 2014: KLOVNBUF

SE V CELJU NA OGLED POSTAVI

  • Otvoritev festivala
  • Bufeto kolesar: klovnovska predstava
  • Mala šala cirkusa: interaktivna cirkuško-klovnovska delavnica

Festival Klovnbuf vas vabi na veselo cirkuško popoldne, kjer se boste, v sproščenem druženju s cirkusanti in klovni nasmejali klovnu Bufetu v predstavi Bufeto kolesar, uživali v nastopih žonglerjev, hoduljarjev, vrtalcev krožnikov ... ter se tudi sami preizkusili v različnih cirkuških veščinah. Dragi otroci pridite in s seboj pripeljite babice, mamice, dedke in očke. Šalili se bomo na različne načine, šalite se z nami. Mislimo,da to ne bo škodovalo tudi vašim staršem. Pridite in nas spoznajte - klovne in cirkusante! Radi bi, da bi bili srečni, nasmejani!Ja!Ker je nebo modro, paradižnik rdeč in klovn smešen butelj! Vstop prost.

V primeru slabega vremena bo prireditev na pokritem prizorišču Vodnega stolpa.

Zavod Celeia Celje v sodelovanju z Zavodom Bufeto

Sobota, 12. julij

10.00- 12.00 MESTNA PLAŽA - Savinjsko nabrežje

KLOVNBUFOVA FESTIVALSKA KARAVANA 2014: KLOVNBUFOVA MALA ŠALA CIRKUSA

V delavnici si boste izdelali klovnovske rekvizite in kostume ter se v družbi spretnih artistov učili različnih cirkuških veščin ter se pripravljali na nedeljsko zaključno predstavo - Cirkus je ... ! Zatorej, če si star od 10 do 99 let in bi želel sodelovati pri predstavi Cirkus je ...!, nam to sporoči na zavodbufeto@gmail.com, vključno do petka, 11 .7. 2014. Predznanje zaželeno, ni pa pogoj! Seveda pa ste na delavnici dobrodošli tudi vsi drugi, tisti mlajši od 10 let in starejši od 99 let! Naj vas ne bo strah, prinesite s seboj 10 kg dobre volje! A, ja ... Pa še nekaj ... postaviti in okrasiti bo potrebno tudi cirkuško areno.Vstop prost. V primeru slabega vremena bo prireditev na pokritem prizorišču Vodnega stolpa.

Zavod Celeia Celje v sodelovanju z Zavodom Bufeto

17.00-18.00 MESTNO SREDIŠČE, različne lokacije

KLOVNBUFOVA FESTIVALSKA KARAVANA 2014: KLOVNBUFOVE VESELE URICE

Le dobro se ozrite, ko po celjskih ulicah hitite ... Sprejmite igro in se pridružite cirkuškemu sprehodu po celjskih ulicah! S klovnovskim nosom ali brez!

Vstop prost. V primeru slabega vremena prireditev odpade.

Zavod Celeia Celje v sodelovanju z Zavodom Bufeto

18.00 VODNI STOLP

KLOVNBUFOVA FESTIVALSKA KARAVANA 2014: KLOVNBUFOVO GLEDALIŠČE

Mini cirkus Bufeto

Predstava izhaja iz specifičnega klovnovskega žanra, imenovanega "bufonada", ki ga oblikujeta dva natančno izdelana klovnovska lika. Klovn Bufeto bo skupaj s kovnesov pripravil čisto pravi cirkus, oba pa vas bosta do solz nasmejala v svojem prikazu in izvajanju cirkuških veščin. Predstavo še posebej odlikuje aktivna interakcija z občinstvom, kajti točke se prepletajo z domiselnimi razvedrilnimi igricami, v katerih gledalci aktivno sodelujejo in se pri tem na vso moč zabavajo. Vstop prost. Prireditev bo v vsakem vremenu.

Zavod Celeia Celje v sodelovanju z Zavodom Bufeto

Nedelja, 13. julij

10.00-12.00 MESTNA PLAŽA - Savinjsko nabrežje

KLOVNBUFOVA FESTIVALSKA KARAVANA 2014: KLOVNBUFOVA MALA ŠALA CIRKUSA

  • Interaktivna cirkuško-klovnovska delavnica
  • Zaključna predstava Cirkus je ...!

V delavnici si boste izdelali klovnovske rekvizite in kostume ter se v družbi spretnih artistov učili različnih cirkuških veščin in se pospešeno pripravljali na zaključno predstavo Cirkus je ...!Zatorej, če si star od 10 do 99 let in bi želel sodelovati pri predstavi, nam to s sporoči na zavodbufeto@gmail.com do vključno petka, 13. 7. 2014. Vstop prost. V primeru slabega vremena bo prireditev na pokritem prizorišču Vodnega stolpa.

Zavod Celeia Celje v sodelovanju z Zavodom Bufeto

18.30 - 19.30 MESTNO SREDIŠČE, različne lokacije

KLOVNBUFOVA FESTIVALSKA KARAVANA 2014: KLOVNBUFOVE VESELE URICE

Interaktivne cirkuške akcije po mestnih ulicah.

Vstop prost. V primeru slabega vremena prireditev odpade.

Zavod Celeia Celje v sodelovanju z Zavodom Bufeto

20.00 VODNI STOLP

KLOVNBUFOVA FESTIVALSKA KARAVANA 2014: KLOVNBUFOVO GLEDALIŠČE

D. Harms: Jelizaveta bam

Igrajo: Ravil Sultanov, Sara Luževec, Ana Cimperman

Produkcija: Zavod Bufeto v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem

Za ključek festivala prinaša odgovor na vprašanje "Kaj klovni iščjo v cirkusu?" Ničesar ne iščejo,našli so sami sebe. Harmsov literarni humor in klovnado Ravila Sultanova namreč druži mnogo več kot le komični učinek na gledalca. Skozi serijo nesmislov podaja sporočilo o tem, kaj pomeni biti človek in kakšna je človeška družba: neusmiljeno smešna, kruto komična. Vstop prost. Prireditev bo v vsakem vremenu.

Zavod Celeia Celje v sodelovanju z Zavodom Bufeto

V priponki prilagamo fotomaterial

Na fotografiji: Utrinki iz festivalskega dogajanja (iz fotoarhiva Zavoda Bufeto)

Več info: Snežana Gabrovec, Referentka za prireditve, tel.: 03 42 87 932, e-pošta:snezana.gabrovec@celje.si