O-STA

ČMC Bežigrad organiziral 5. tradicionalni Poulični festival Biti mlad je zakon!

Ljubljana, 2. 9. 2014 - Četrtni mladinski center Bežigrad, ki deluje v okviru Javnega zavoda Mladi zmaji, je za mlade v soseski BS3 pripravil že 5. tradicionalni Poulični festival Biti mlad je zakon. Festival so pomagali soustvariti tudi Zavod Enostavno prijatelji, Društvo Kulturni vikend, Društvo za gojenje ustvarjalnega mišljenja in bivanja - GUMB, Slovensko združenje za cirkuško pedagogiko Cirkokrog, Zavod Nefiks, Center urbane kulture Urbanroof, Športna unija Slovenije, Športno kulturno društvo Capoeira Tradiçäo Baiana in Šola za nastopanje BAST. Športno-rekreativni dogodek, ki so ga podprli neutrudni prostovoljci in prostovoljke, je bil namenjen zaključku poletnih počitnic in uspešnemu skoku v novo šolsko leto.

Dogodek je potekal dva dni, 28. in 29. avgusta 2014 med 14. in 18. uro na igrišču med Trebinjsko in Puhovo ulico, v soseski BS 3. Program prvega dne je potekal v športnem duhu, drugi dan festivala pa so obiskovalci raziskovali svojo ustvarjalno žilico.

Otrokom, mladim in njihovim staršem so tako prvi dan bili na voljo košarkarski, nogometni in senzorni poligon, družabna igra Qubes, igranje namiznega tenisa, odbojke, badmintona, gumitvista in balinčkov. Najbolj drzni pa so sodelovali v delavnici skejtanja z rolko, v vragolijah na BMX kolesih in se učili osnov plesno borilne veščine capoeira. Za polne želodčke mladih športnikov je poskrbel prostovoljec Zavoda BOB Tim Bučar, ki je pekel slastne palačinke s čokolado. Ob zaključku prvega dne so obiskovalci zaplesali na predstavitveni delavnici Športne unije Slovenija za promocijo Flashmob dogodka, ki se bo zgodil dne 20. 9. 2014 na Prešernovem trgu.

Drugi dan festivala so obiskovalci skozi ustvarjalne delavnice spoznavali kako pisan in raznolik je svet, se prelevili v slikarje, lovce za skritim zakladom in sodelovali v igrah brez meja. Preden so se lotili iskanja skritega zaklada, so potelovadili na delavnici Zdrave vadbe z Nejcem in se učili cirkuških spretnosti žongliranja s Tjažem. Konec dvodnevnega festivala so slavnostno zaključili mlade plesalke in plesalci iz Šole za nastopanje BAST z odlično predstavitvijo plesnih točk iz jazz baleta, hip hopa, breakdanca, dancehalla in show danca.

Na obeh dnevih festivala so mladi nadobudno prepevali na karaokah, ki sta jih vodili glasbenici Meta Erženičnik in Jelena Milojević. V okviru Festival je potekala tudi dobrodelna akcija v kotičku Nastjini piškoti. Zbrana sredstva v višini 25 eur so dobili mladi iz socialno ekonomsko ogroženih družin za nakup šolskih potrebščin.

Četrtni mladinski center Bežigrad se zahvaljuje vsem udeleženim organizacijam, prostovoljkam in prostovoljcem, mladim, otrokom, staršem in vsem drugim obiskovalcem za prijetno vzdušje, veselje, dobro voljo in čudovit zaključek poletnih počitnic, mladim pa želi tudi uspešen začetek šolskega leta!

Program Javnega zavoda Mladi zmaji - Centra za kakovostno preživljanje prostega časa mladih finančno omogoča ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana in ob delni finančni pomoči Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport - Urad RS za mladino.

Zapisala:
Sandra Smiljanič, koordinatorka Četrtnega mladinskega centra Bežigrad