O-STA

Telekom Slovenije krepi omrežja: v mobilno omrežje vključenih že 300 baznih postaj LTE, uspešno opravljena testiranja LTE-Advanced, fiksni širokopasovni internet s hitrostjo do 1 Gb/s

Ljubljana, 4. septembra - Telekom Slovenije je danes v svoje mobilno omrežje Mobitel LTE/4G vključil že 300. bazno postajo LTE/4G v radiofrekvenčnem pasu 1800 MHz. Na ta način Telekom Slovenije zagotavlja že več kot 61-odstotno pokritost prebivalstva, omrežje LTE/4G pa je na voljo že v 122 večjih slovenskih krajih. Ob tem so v Telekomu Slovenije s 1. septembrom uporabo omrežja LTE/4G omogočili tudi uporabnikom predplačniških storitev Mobi, kot prvi slovenski operater pa uspešno opravili testiranja v omrežju LTE-Advanced.

Telekom Slovenije intenzivno krepi tako svoje mobilno kot fiksno širokopasovno omrežje. Še v septembru bo tako rezidenčnim uporabnikom na optičnem omrežju ponudil najhitrejši internet SiOL s hitrostjo kar do 1 Gb/s proti uporabniku in 20 Mb/s od uporabnika.

"V Telekomu Slovenije nenehno razvijamo in uvajamo tehnološke novosti, s čimer svojim uporabnikom zagotavljamo najboljšo izkušnjo v vrhunskem omrežju, pa naj gre za mobilne ali fiksne širokopasovne storitve. Tako smo med prvimi v Evropi uporabnikom omogočili uporabo omrežja s tehnologijo LTE, omrežje uspešno testiramo tudi s tehnologijo LTE-Advanced, ob tem pa bomo na optičnem omrežju v septembru omogočili tudi najhitrejši internet s hitrostmi do 1 Gb/s v smeri do uporabnika. Telekom Slovenije tako z lastnim razvojem in z uvajanjem novih tehnologij dokazuje, da je nesporno vodilni in najnaprednejši slovenski telekomunikacijski operater," pravi mag. Tomaž Seljak, član uprave Telekoma Slovenije za tehnično področje.

Mobilno omrežje LTE/4G, v katerem Telekom Slovenije beleži že preko 100.000 uporabnikov, naročnikom omogoča uporabo naprednega mobilnega interneta s prenosnimi hitrostmi podatkov do 150 Mb/s proti uporabniku in do 50 Mb/s od uporabnika. Od 1. septembra je omrežje LTE/4G na voljo tudi uporabnikom predplačniških storitev Mobi, in sicer z maksimalnimi hitrostmi do 20 Mb/s k uporabniku in do 5 Mb/s od uporabnika; vklop storitve je brezplačen. S širitvijo in z nadgradnjo omrežja bodo prednosti najhitrejšega in najzmogljivejšega mobilnega interneta vse bolj na voljo tudi na podeželju. V Telekomu Slovenije načrtujejo, da bodo do konca letošnjega leta z mobilnim omrežjem LTE/4G pokrili okoli 75 odstotkov prebivalstva, v letu 2015 preko 80 odstotkov, v letu 2017 pa okoli 95 odstotkov prebivalstva.

Telekom Slovenije je kot prvi slovenski operater v teh dneh uspešno opravil tudi testiranja v omrežju LTE-Advanced, ki predstavlja naslednjo stopnjo razvoja četrte generacije mobilne tehnologije (4G) in ki bo uporabnikom zagotovila še višje in še stabilnejše hitrosti prenosa podatkov. Rezultati opravljenih testiranj so odlični, saj prenosne hitrosti dosegajo preko 200 Mb/s proti uporabniku. Skladno s trendi in z razvojem se uvajanje tehnologije LTE-Advanced v Evropi predvideva za naslednje leto, ko naj bi tudi proizvajalci uporabnikom ponudili naprave, ki bodo uporabo tehnologije LTE-Advanced podpirale.

Podrobnejši seznam krajev, kjer je trenutno na voljo mobilno omrežje Mobitel LTE/4G, je na http://www.telekom.si/pomoc-in-podpora/teme-pomoci/pokritost-in-dostopnost/pokritost-mobilnega-omrezja.