O-STA

Svetovno prvenstvo v oranju, Francija 2014: Najboljša posamezna in ekipna uvrstitev

Svetovno prvenstvo v oranju, Francija 2014
Saint Jean D'illac, Bordeaux

NAJBOLJŠA POSAMEZNA IN EKIPNA UVRSTITEV

61. svetovno prvenstvo v oranju je letos potekalo 5. in 6. septembra v Saint Jean D'illac, Bordeaux, v Franciji, uradni program prvenstva pa nekaj dlje, in sicer od četrtka, 28. avgusta, do ponedeljka, 8. septembra 2014.

Slovensko ekipo oračev sta sestavljala Igor Pate na obračalnem plugu in Matej Sinic s plugom krajnikom. Na tekmovanje sta se pripravljala doma in v Franciji tri dni pred uradnim treningom. Vsak je tekmoval z lastnim traktorjem in plugom, ki smo jih pripeljali iz Slovenije. V slovenski ekipi so poleg njiju bili še Igor Hrovatič kot mednarodni sodnik, Jože Sinic kot rezervni sodnik, Uroš Pate kot pomočnik ter Marjan Kardinar kot vodja ekipe in član predsedstva Svetovne organizacije oračev (ang. World Ploughing Organization; v nadaljevanju: WPO). Zveza za tehnično kulturo Slovenije (v nadaljevanju: ZOTKS) je članica WPO od leta 1991, vsako leto se svetovnega prvenstva udeležita državna prvaka v oranju.

Letošnje svetovno prvenstvo v oranju je bilo izvedeno v sodelovanju z WPO, nacionalno organizacijo JA-France Labour, organizacijo mladih kmetov - Jeunes Agrikulteurs, regijo Bordeaux, lokalnimi organizacijami ter predstavniki gospodarstva. V času prvenstva so potekali še državno tekmovanje oračev, velik kmetijski sejem in različne prireditve v vsej pokrajini Bordeaux.

Največji svetovni dogodek na področju kmetijstva (tako so ga proglasili že v Sloveniji) je povsem opravičil dobro organiziranost. Francija je vsem 31 sodelujočim državam (članic WPO je 33, manjkali sta Srbija in Italija) želela predstaviti čim več tistega, kar to državo uvršča na mesto svetovne velesile. Prva dva dni so po informativnih sestankih organizirali ekskurzije z ogledi kmetij, ekološkega kmetovanja, vinogradništva, ribištva, zanimivega starega zgodovinskega vinogradniškega mesta St. Emilion in obale Atlantika. Med štirimi dnevi uradnega treninga na strnišču in ledini so potekali sestanki za tekmovalce, sodnike in preostale sodelujoče z namenom, da se čim bolj kakovostno pripravimo na tekmovalni del oranja.

Letošnje svetovno prvenstvo je potekalo na farmi Les Terres de Jim. Tekmovalci so se pomerili v tekmovanju na strnišču in ledini. Vse tekmovalce je presenetila zemlja, ki vsebuje do 90 % peska, 3,5 % humusa in 2,5 % gline, tako da je bilo zelo dobro, da smo se že pred uradnim treningom spoznali z okoljem in zemljo. Zaradi takšne vsebnosti peska je potrebno pretežni del polja zalivati. Zanimivo je, da na tem območju dvakrat letno sadijo krompir, proizvajajo znamenita vina, se ukvarjajo z ribištvom, govedorejo in ovčjerejo.

Prvi dan tekmovanja na strnišču sta se oba tekmovalca odlično odrezala; Matej z dvobrazdnim plugom krajnikom je zasedel 4. mesto (najboljši rezultat do sedaj v oranju s plugom krajnikom) in samo 5 točk mu je zmanjkalo, da bi postal svetovni prvak na strnišču, Igor pa je z dvobrazdnimi obračalnim plugom osvojil 7. mesto. Najboljša sta bila Francoz Fabien Landre in Škot Andrew Mitchell st. Naslednji dan je potekalo tekmovanje na ledini, v sklopu katerega smo bili priča izjemnemu boju za najboljša mesta. Do konca tekmovanja in razglasitve sodniških ocen nismo vedeli, kdo si bo razdelil medalje. Matej je le za 11,5 točk zgrešil medaljo in osvojil 5. mesto, Igor pa je bil 12. Seštevek vseh ocen, prejetih v dveh tekmovalnih dneh, nam je prinesel končno odlično 4. mesto na plugih krajnikih, kar predstavlja najboljšo uvrstitev v tej kategoriji za Slovenijo. Igor pa je skupno prav tako zasedel odlično 8. mesto (lani je v Kanadi osvojil 4. mesto). Svetovna prvaka sta postala Irec Eamonn Tracey in Andrew Mitchell st.

Na tekmovanje nas je prišla spodbujat skupina iz Prekmurja iz Društva oračev. Navijači so si poleg tekmovanja ogledali še sejem, farmo krompirja in peščeno obalo Atlantika.

Slovenski orači ob podpori ZOTKS, države in sponzorjev že vrsto let vztrajajo z odgovornim pristopom do oranja in tekmovanja. Tako smo v zadnjih desetih letih prišli do 4. mesta v obeh kategorijah. Prepričani smo, da so naši orači sposobni še več - osvojiti tudi medalje, za kar pa poleg trdega dela in treninga potrebujemo še malo sreče. Še vedno je najpomembnejše dobro strokovno delo v sklopu kmetijskih šol, fakultet in institutov, društev oračev in podeželske mladine, kmetijskih strojnih krožkov ter kmetijske svetovalne službe.


Marjan Kardinar
vodja ekipe in član predsedstva WPO