O-STA

Vabilo na tiskovno konferenco Slowind

16. Festival Slowind 2014

SOOČENJA S TIŠINO

Glasba iz Japonske

Spoštovani,

v soboto, 11. oktobra 2014 se bo v Slovenski kinoteki pričel 16. Festival Slowind z naslovom Soočenja s tišino - Glasba iz Japonske. Letos bomo festival izjemoma pričeli s filmsko projekcijo filma Ran japonskega režiserja Akire Kurosave, za katerega je glasbo napisal skladatelj Toru Takemicu. Po projekciji filma bomo priredili uvodni pogovor z naslovom Takemicu in glasba za filme ter zatem prikazali še dokumentarni film o istem skladatelju.

Že naslednjega dne, v nedeljo, 12. oktobra 2014 bo v Slovenski filharmoniji stekel glasbeni del festivala, ki ga je programsko zasnoval kanadski flavtist, dirigent in komponist Robert Aitken. Na šestih koncertih bomo tako spoznavali japonsko avantgardno glasbo 20. stoletja in sodobno glasbo našega časa. Poleg obsežne predstavitve del Toruja Takemicuja bomo tako lahko na samostojnem portretnem koncertu lahko spoznali glasbo Tošija Hosokave, na ostalih koncertih pa tudi skladbe, ki so jih napisali: Daj Fudžikura, Toši Ičijanagi, Džodži Juasa, Džo Kondo, John Cage in Robert Aitken. Slovenske novitete bodo letos prispevali: Tadeja Vulc, Alja Zore in letošnji jubilant Uroš Rojko.

Za izvajanje glasbe na japonskih tradicionalnih inštrumentih smo povabili izjemne japonske glasbenike, ki so se odzvali našemu povabilu. To so: Tadaši Tadžima - šakuhači, Džunko Handa - biva in Majumi Mijata - šo. Nastopila bo tudi izjemna japonska harfistka Naoko Jošino ter vrsta odličnih slovenskih glasbenikov, med njimi: Komorni zbor Ave z dirigentko Jerico Gregorc Bukovec, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, violinist Janez Podlesek, harmonikar Klemen Leben, trobentač Franc Kosem, tolkalni duo Drumartica, pihalni kvintet Slowind in mnogi drugi.

Zaradi izjemnega pomena skladatelja Toruja Takemicuja na področju filmske glasbe bomo letos v Slovenski kinoteki predvajali tudi več filmov z njegovo glasbo.


Podrobneje Vas želimo z vsebino 16. Festivala Slowind 2014 seznaniti na
tiskovni konferenci

v torek, 7. oktobra 2014 ob 13:30

v dvorani Slavka Osterca, Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, Ljubljana.

Z željo, da bi Vaš medij ponovno o festivalu izčrpno poročal, Vas vljudno vabimo, da se tiskovne konference udeležite.

Veselimo se srečanja z Vami!


Matej Šarc
Glasbeno društvo Slowind