O-STA

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predavanja za izvolitev v znanstveno raziskovalni naziv znanstvena sodelavka,

dr. Alenke Žunič Kosi

Oddelek za entomologijo

"Komunikacija pri žuželkah: vibracije in vonjave".

Predavanje bo potekalo v petek, 10.10.2014 ob 14:00 uri,

v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B2.

Povzetek predavanja:

Komunikacija je ključen element vedenja solitarnih in socialnih žuželk in določa številne vidike razmnoževanja in preživetja vrste v določenem okolju. V naših raziskavah smo posebno pozornost posvečali vibracijski komunikaciji, ki je pomemben del paritvenega vedenja pri žuželkah. Časovne lastnosti vibracijskih signalov določajo vrstno specifičnost, frekvenčne lastnosti signalov pa vplivajo na učinkovito prevajanje po zelenih rastlinah. Poleg poznavanja osnovnega procesa znotraj-vrstne komunikacije nas je zanimalo tudi, kako različni okoljski dejavniki (kot so insekticidi) vplivajo na specifične vedenjske vzorce, predvsem na zaznavanje in prepoznavanje informacij ter produkcijo vibracijskih signalov pri rastlinskih stenicah.

Poleg vibracijskih signalov se v raziskavah osredotočamo tudi na kemične signale, ki predstavljajo eno najbolj razširjenih in izvornih oblik komunikacije pri žuželkah. Poznavanje kemičnih signalov, njihove strukture in biološke funkcije je izrednega pomena za raziskave vedenja žuželk z evolucijskega vidika. Vse bolj pogosto se kemični signali uporabljajo kot alternativno metodo za spremljanje geografske razširjenosti žuželk in kontrolo škodljivih vrst, ki povzročajo znatno ekonomsko škodo v kmetijstvu in gozdarstvu ter prenašajo številne bolezni na rastline, živali in ljudi.

Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.

Vljudno vabljeni!