O-STA

Športno v jesen z mladimi zmaji iz Zaloga

Za nami je 14. prireditev Plata - Z nogometom proti diskriminaciji

Četrtni mladinski center Zalog, ki deluje v okviru Javnega zavoda Mladi zmaji, je v sodelovanju z Društvom DIH - Enakopravni pod mavrico, Društvom kulturno, informacijsko in svetovalno središče Legebitra, Središčem Vitalis podjetja SŽ-ŽIP, storitve, d.o.o., Športno unijo Slovenije ter številnimi prostovoljci in podporniki, na Plati, športnem igrišču Osnovne šole Zalog, pripravil 14. izvedbo družabno rekreativne prireditve Plata - Z nogometom proti diskriminaciji. Ob tej priložnosti smo z mladimi utrjevali prijateljske vezi, krepili občutek za fair - play in razbijali predsodke do drugačnosti. Dogodek je bil del Tedna gibanja - Move week, vseevropskega projekta in del kampanje Sedaj se gibamo - NowWeMove, ki je letos potekal med 29. septembrom in 5. oktobrom.

Mladi so se pomerili na turnirju v malem nogometu in na turnirju v metanju trojk. Dogodek so popestrile športne igre za zdrav življenjski slog. Otroci so lahko svojo kreativnost sprostili na ustvarjalnih delavnicah (izdelava priponk, izdelava letečih zmajev, delavnica izdelave igre "Spomin"). Na delavnici "Sadnica" so najmlajše prostovoljke nogometaše in obiskovalce z izdelavo osvežilnih sadnih koktejlov opozarjale na pomen zdrave prehrane. V okviru dogodka je potekal tudi projekt "Živa knjižnica" s pestro izbiro 17 "knjig" ob izposoji katerih so se lahko obiskovalci soočali s svojimi predsodki in stereotipi o drugačnosti.

Na nogometnem turnirju je tokrat sodelovalo 12 moštev iz Zaloga in ostalih delov Ljubljane, skupno več kot 80 rekreativnih nogometašev. Ti so ob začetku turnirja, skupaj s sodnikom in organizatorjem prebrali Fair Play prisego. Pokala za končno zmago, se je v kategoriji do 15 let, ob koncu veselilo moštvo Street Legends, medtem ko je bila v kategoriji starejših najboljša ekipa Športnega društva Dijaški dom Ivana Cankarja iz Poljan. Za najboljšega igralca turnirja do 15 let je bil izbran Luka Vešner, med starejšimi pa Uroš Šiljeg. Na tekmovanju v metanju trojk je bil najnatančnejši Davor Slemenik. S posebnim povabilom so bili z nami na nogometnem igrišču znova nogometaši iz Azilnega doma v Ljubljani.

Za prigrizek so, ob zvokih glasbe, katero so izbrali in vrteli mladostniki, odlično poskrbele številne prostovoljke. ki so za nogometaše in ostale sodelujoče ter obiskovalce, pripravile sendviče in osvežilne napitke. V dogajanju na Plati so uživale vse generacije Založanov, med katerimi so močno prevladovali mladostniki in otroci, ki jim je prireditev namenjena.

Dogodek so, poleg ustanoviteljice JZ Mladi zmaji - Center za kakovostno preživljanje prostega časa mladih, Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport - Urada RS za mladino, s svojim sodelovanjem omogočili tudi: Osnovna šola Zalog, Četrtna skupnost Polje, Prostovoljno gasilsko društvo Zalog, Župnija Ljubljana Kašelj-Zalog, Produkcijska šola ter podjetja iz lokalnega okolja: Panem d.o.o., Gigola d.o.o. PE Vevška pekarna, Perutnina Ptuj d.d. V imenu mladih se zahvaljujemo za njihov prispevek.

Marko Taljan, koordinator v Četrtnem mladinskem centru Zalog

Tjaša Bračič, študentka v Četrtnem mladinskem centru Zalog