O-STA

Vabljeni na predavanje za izvolitev v znanstveno raziskovalni naziv znanstveni sodelavec, Dr. Matjaža Ličerja, Morska Biološka Postaja "Fizika visokofrekvenčnih radijskih meritev površinskih tokov ter aplikacije v oceanografiji"

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predavanja za izvolitev v znanstveno raziskovalni naziv znanstveni sodelavec,

Dr. Matjaža Ličerja, Morska Biološka Postaja "Fizika visokofrekvenčnih radijskih meritev površinskih tokov ter aplikacije v oceanografiji",

Predavanje bo potekalo v torek, 14.10.2014 ob 9.00 uri, na Morski Biološki postaji, Fornače 41, v Piranu, v seminarski sobi (2. nadstropje).

Povzetek predavanja:

Predstavil bom fizikalne osnove našega novega merilnega sistema za visokofrekvenčno (VF) radijsko merjenje tokov in valov, ki bo v okviru projekta HAZADR v kratkem začel delovati na klifu ob piranski cerkvi. Opisal bom Dopplerjev pojav, prisoten v sipanih elektromagnetnih signalih, ter razložil Braggovo resonančno sipanje na oceanskih valovnih frontah. Pokazal bom, kaj lahko o površinskem tokovanju izvemo iz tipičnega spektra sipanih radijskih valov. Nato bom pokazal nekatere rezultate primerjav med VF in ADCP meritvami ter dvema numeričnima modeloma (oceanografski model NAPOM ter barotropni plimni model OTPS), ki smo jih na MBP izvedli v sodelovanju s Tržaškim OGS ter Oddelkom za fiziko okolja Univerze v Atenah.

Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.

Vljudno vabljeni!