O-STA

Godalni kvartet Tartini - 30. obletnica

Miran Kolbl, 1.violina
Romeo Drucker, 2.violina
Aleksandar Milošev, viola
Miloš Mlejnik, violončelo

Od prvih začetkov s komaj kakšnim priložnostnim nastopom kot Godalni kvartet Slovenske filharmonije do današnjih dni pod uveljavljenim imenom Godalni kvartet Tartini je minilo polnih 30 let. Za nami je na stotine koncertov in koncertnih dvoran, tisoči prevoženih in preletenih kilometrov, obsežen repertoar ter veliko prijetnih in nepozabnih glasbenih trenutkov. Na našo srečo nas v vsem tem času ni zapustila tista prvotna želja, svežina in radost komornega muziciranja, ki je sedaj obogatena z dolgoletnimi izkušnjami in vselej novimi glasbenimi idejami. Zasedba kvarteta Tartini je v preteklih tridesetih letih doživela le malo sprememb. Nekdanjega primariusa Darka Linarića je nasledil Črtomir Šiškovič slednjega pa, leta 2001, sedanji prvi violinist Miran Kolbl. Violista Cvetka Demšarja pa je leta 1990 zamenjal Aleksandar Milošev.


Pobudo za ustanovitev kvarteta je spontano dal takratni umetniški vodja Slovenske filharmonije skladatelj Ivo Petrić. Veseli smo in počaščeni, da nam je danes, ob naši trideseti obletnici, gospod Ivo Petrić namenil naslednje misli:

Godalni kvartet je najžlahtnejša glasbena oblika in zasedba. Po svetu živi mnogo stalnih zasedb, ki jim je to način življenja. Literatura za godalni kvartet je najlepše kar premore glasbena zgodovina. Obenem pa so kvarteti velikih mojstrov - od Haydna, Mozarta, Beethovna do romantikov in sodobnikov - tudi največja interpretacijska preizkušnja. Popolne izvedbe teh skladb terjajo nesebično in dolgotrajno timsko delo, ki se lahko uresničuje samo v zasedbah, ki živijo s to glasbo... Žal je pri nas tradicija stalnih zasedb godalnega kvarteta skromna in če ne bi Godalni kvartet Tartini dolga leta tako vztrajno in profesionalno deloval na naši glasbeni sceni, bi bili prikrajšani za to najplemenitejšo zvrst.
Zato iskrene čestitke članom in mojim prijateljem ob njihovem jubileju.

Na mnoga uspešna leta!
Ivo Petrić