O-STA

Poklon prvaku ljubljanske Opere Marku Kobalu

S sobotno predstavo Verdijevega Rigoletta se bo SNG Opera in balet Ljubljana poklonila prvaku, baritonistu Marku Kobalu, za njegovih 25 let umetniškega delovanja in ustvarjanja.

Baritonist Marko Kobal je prvak ljubljanske Opere postal leta 2006, solist pa je od leta 1994. Rojen je bil v Malem Polju pri Colu nad Ajdovščino. Izobraževal se je na mednarodni pevski šoli (prof. Marjana Lipovšek, prof. Alfred Burgstaller), na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (prof. Marko Bajuk) in v opernem studiu pri profesorici Alenki Dernač Bunta.

Marko Kobal je debitiral kot Germont v Traviati leta 1994. Pel je številne nosilne in naslovne baritonske vloge: Renato (Ples v maskah), Germont (Traviata), Marcel (La Bohème), Sharpless (Madame Butterfly), Belcore (Ljubezenski napoj), Lescaut (Manon), knez Jelecki (Pikova dama), Marco (Gianni Schicchi), Herman (Hoffmannove pripovedke), Vitez (Ksenija), grof Luna (Trubadur), St. Brioche (Vesela vdova), Nabucco (Nabucco), Tonio, Taddeo (Glumači), Alfio (Cavalleria rusticana), Miller (Luisa Miller), Scarpia (Tosca), Lovro (Gorenjski slavček), tretji sluga (Črne maske), Morales (Carmen), Krušina (Prodana nevesta), Zsupan (Cigan baron), Maurevert (Hugenoti), gozdar (Rusalka), Fiorello (Seviljski brivec), Amonasro (Aida), Leander (Zaljubljen v tri oranže), Gerard (André Chénier), knez Igor (Knez Igor), Lescaut (Manon Lescaut), Dobrovik (Planinska roža), kralj, povodni mož (Trije muzikanti), Poljanec (Tičnik), konzul (Pirati iz mesta Penzance), Assan (Konzul),

škrat (Sneguljčica), mlinar (Jenufa), glasnik (Oedipus Rex) in Rigoletto v istoimenski Verdijevi operi. Gostoval je v Splitu, Zagrebu in v Mariboru, sodeloval z različnimi domačimi in s tujimi orkestri ter posnel zgoščenki.

"Počasi, vztrajno, strumno se je razvijala umetniška pot Marka Kobala, zaznamovana z energijo prostora na robu in na stičišču različnih kultur, kjer pa so vedno kraljevali latinske glasbene prvine, bell canto, Verdijeve operne umetnine in verizem. Marko Kobal ni začel kašljati kot večina sončnih Vipavcev (kot bi najbrž zapisal Veno Pilon), temveč je pogumno in samozavestno nadaljeval pot do Ljubljane, kjer je s svojo značilno baritonsko barvo, z naravnim, muzikalnim podajanjem, izrazitim čustvenim nabojem in s svežimi pristopi v treh desetletjih ustvaril vrsto vrhunskih opernih likov," je ob 25-letnici baritonista Marka Kobala zapisala novinarka Radia Koper Tatjana Gregorič.