O-STA

Javni shod 14. novembra 2014 ob dnevu slovenskega znakovnega jezika v Republiki Sloveniji

Civilni odbor Bele rokavice želi z mirnim javnim shodom 14. novembra 2014, ki je določen kot dan slovenskega znakovnega jezika v Republiki Sloveniji, seznaniti širšo javnost, da še obstajajo diskriminacije med gluhimi samimi.

Civilni odbor Bele rokavice je ime za koncept, ki je najprej in predvsem odpor proti razumevanju gluhote, naglušnosti in njemu pripadajočemu odnosu, s katerim slišeča skupnost povzroča gluhim in naglušnim številne diskriminacije. Mirni shod je prvi korak k ustanovitvi platforme, ki opozarja na nesorazmerno zastopanje in sodelovanje gluhih v vseh sferah javnega življenja.

S samim protestom želimo osvetliti družbeno realnost, v kateri živijo gluhi posamezniki, ter razkriti nekatere pogoje tega življenja, kot je na primer diskriminacija pri odločanju o načinu izobraževanja gluhih otrok in mladostnikov; kot je na primer nedemokratičnost Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, katere dejavnosti vsebujejo vse preveč nepravilnosti, nepotizma, netransparentnosti in podobno; kot na primer omalovažujoč odnos države do slovenskega znakovnega jezika, kjer imajo glavno besedo o našem jeziku slišeči, ki slovenskega znakovnega jezika sploh ne znajo, in tako naprej. Država je z letom 2002 slovenski znakovni jezik priznala in potrdila kot enakopravnega in veljavnega.

Naš shod bo potekal po Ljubljani, predvsem pa mirno in kulturno. Začeli bomo 14. novembra 2014 ob 8.30 uri pri nekdanjem ŽAK-u, današnjem Massu, nadaljevali pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije (ob 9. uri), uradu varuha človekovih pravic (ob 10.30 uri), kjer pričakujemo sprejem, se ustavili pri državnem zboru (ob 12. uri), nato pri uradu predsednika RS (ob 14. uri). Pot shoda se bo potem nadaljevala proti RTV Sloveniji (ob 15. uri) in Prešernovem trgu (ob 16. uri), od koder se bomo napotili pred Unionsko dvorano Grand hotela Union (ob 17.30 uri), kjer bo potekala uradna razglasitev dneva slovenskega znakovnega jezika. Shod se bo v večernih urah tudi zaključil (ob 21. uri). Na vseh točkah bomo zaprosili za sprejem pri uradu varuha človekovih pravic, predsedniku državnega zbora, uradu predsednika RS in RTV Sloveniji, kjer bomo predali uradno pismo o zahtevah.

Civilni odbor Bele rokavice za zaščito gluhih in naglušnih v svojem prvem zgodovinskem protestu zahteva:

  • spremembo statuta ZDGNS, profesionalno delo predsednika in ukinitev funkcije sekretarja ZDGNS;
  • priznanje 100-odstotne telesne okvare;
  • informacije javnega značaja - RTV SLO - specializiran kanal za gluhe, naglušne, slepe in slabovidne;
  • takojšnjo prenovo pravilnika tehničnih pripomočkov;
  • državno službo za vse kategorije invalidov;
  • omogočiti vsem neomejeno dostopnost koriščenja tolmačev slovenskega znakovnega jezika.

Civilni odbor Bele rokavice sporoča, da ima protest integrativno in opozorilno vlogo ter je samo prvi korak, ki poziva k vnovičnemu premisleku o vlogi gluhih in naglušnih v Sloveniji, dozdajšnjo "elito" (vse posameznike v institucijah, ki (kot da) skrbijo za gluhe) pa poziva, da odstopijo iz svojih položajev in dajo možnost ter priložnost novim idejam. Idejam, ki so zavezane osnovnim vrednotam, kot so enakost, demokratičnost in transparentnost.

S tem protestom dajemo vsem ljudem možnost vpogleda, primerjavo življenj gluhih bratov in sestra po svetu. Nikjer ni odlično, toda tukaj bi moralo biti mnogo bolje!

Prireditev v organizaciji Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije bomo na ta dan v celoti bojkotirali.

Spremljajte nas na Facebooku, civilni odbor Bele rokavice, kjer imamo video prispevke, opremljene s podnapisi o naših stališčih in zahtevah.

Za vse informacije smo vam na voljo na e-naslovu bele.rokavice@gmail.com.

Diana Tomić v imenu civilnega odbora Bele rokavice