O-STA

Janković: V povezavi z gospodarstvom športu lahko zagotovim, kar najbolj potrebuje

Ljubljanski župan Zoran Janković je zadnji med tremi kandidati napovedal kandidaturo za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Sam zase pravi, da je on tisti, ki v povezavi med športom in gospodarstvom lahko zagotovi, kar je športu najbolj potrebno.

Ocenjuje, da je stanje v športu slabo, če se izvzame vrhunski šport. "Nihče se ne vpraša, kaj bodo športniki delali po karieri, kako mlade privabiti v šport. Ko dobimo športnika z medaljo, bi se z njim vsi radi slikali - politiki, gospodarstveniki in navijači. Ko se vprašamo, kaj je za te dosežke potrebno, pa se dogaja kot prejšnji mesec, ko so naša podjetja dala 150.000 evrov Unionu Olimpiji in dobili smo cele strani v časopisju," je bil na prvem javnem soočenju v okviru STA in DŠNS neposreden Janković.

Kot pravi, se zavzema za korenito spremembo zakonodaje na področju financiranja športa. "Moramo omogočiti, da podjetja, ki dajejo denar športu, niso kriminalizirana, pa ni pomembno, ali gre za državni denar ali denar lokalne skupnosti. Vesel sem vseh uspehov slovenskega športa in želim si pogoje, da bi se uspehi nadaljevali."

Pri vključevanju mladih v šport izpostavlja, da ti potrebujejo vzornike. "Za te pa rabimo urejene klube in zveze ter finančna sredstva." Izboljšavo stanja vidi v spremembi zakonodaje. "Ta mora biti taka, da vsako podjetje lahko del davka na dobiček namesto proračunu nameni športu, kulturi in sociali. S tem bi dobili dodatna sponzorska sredstva. Ne razumem tudi, da na naših športnih prireditvah ne moremo prodajati piva, kar je v svetu uveljavljeno. S tem bi omogočili prihod tistih sponzorjev, ki imajo neposredno korist od tega. Tržno zanimivim športom bi to omogočilo več denarja, denar OKS pa bi bil lahko namenjen ostalim športom in množičnosti." Kot pravi, si želi, da bi prav vsi spoštovali tistega direktorja, ki ima pogum, da podpiše sponzorsko pogodbo. Sam poudarja, da je bil v času njegovega vodenja Mercator največji sponzor športa v Sloveniji in da so to močno podpirali tudi zaposleni.

Kot pravi, je ponosen na urejenost športa v Ljubljani. Mesto letno športu nameni 17 milijonov evrov, dodatne tri milijone sponzorskih sredstev je mesto zagotovilo klubom. "Imamo dobro kombinacijo množičnosti, mladih in vrhunskosti. A vse to zahteva urejeno zakonsko podlago za vlaganje, kar bo moja prva naloga."

"A za mlade so najpomembnejši idoli. Ko je Krim prvič postal evropski prvak, se je vpis v rokometne šole za deklice povečal za 150 odstotkov, ko so leta 2004 rokometaši v Ljubljani osvojili srebrno medaljo, se je vpis povečal za 200 odstotkov. Zdi se mi krivično, da se moj vnuk, ki je dober nogometaš, zgleduje po tujem klubu in igralcu. To moramo spremeniti. Spoštovati moramo svoje športnike in svoj grb. Večjega veselja od zmage Tine Maze v zadnjem obdobju ni moglo biti."

Janković v nasprotju s tekmecema poudarja, da je za razvoj športa najpomembnejši denar. Kot je razkril, v mestu pripravljajo tudi pomoč za mlade iz socialno ogroženih okolij, ki jim napoveduje brezplačno športno vadbo, podobno kot je to urejeno pri plačilu vrtcev.

O organiziranosti OKS še noče razpravljati. "Delo OKS pod vodstvom Janeza Kocijančiča zelo cenim. Sam pa ne bom ocenjeval ljudi, ki jih poznam le s srečanj. Z vsakim se bom pogovoril in do takrat ne bom ničesar napovedoval. Moje delo je najbolj znano po tem, da znam izbrati najboljšo ekipo, motivirati sodelavce in pri skoraj 62 letih je moj največji motiv še vedno uspeh in olimpijske medalje. Izpostaviti se bodo morali tisti, ki so odgovorni za finančna sredstva."

Ljubljanski župan prav tako ne vidi nezdružljivosti svojih morebitnih funkcij, saj pravi, da zaupa odlični ekipi na občini, prepričan pa je, da bo uspešna ekipa vodila tudi OKS, če bo vsak poznal svoje naloge.