O-STA

Odprtje prenovljene male dvorane Doma kulture Velenje

Velenje, 1. december 2014 - V sredo, 3. decembra, na "Ta veseli dan kulture", ko se spominjamo rojstva slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna, bomo ob 20. uri svečano odprli vrata prenovljene male dvorane Doma kulture Velenje.

V kulturnem programu se bodo predstavili skupina Šalsa in številni domači ustvarjalci raznolikih umetniških zvrsti. Prisotne bo pozdravil tudi župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič.

Mestna občina Velenje je leta 2012 v sodelovanju s Festivalom Velenje pripravila projekt obnove male dvorane velenjskega kulturnega doma in z njim uspešno kandidirala na razpisu Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Po dogovoru med obema financerjema pa se je nemotena izvedba projekta prestavila v leto 2014.

V preteklih letih se je skozi desetletja zgrajena kulturna mreža ustvarjalcev in producentov v Velenju z nizom premišljenih ukrepov okrepila, razvoj in rast kulturnega sektorja pa sta bistveno povečala števila produkcij, prireditev in obiskovalcev ter izpostavila potrebo po pridobitvi manjše prireditvene dvorane za izvedbo raznolikih kulturnih dogodkov za manjše ciljne skupine občinstva.

V samem začetku snovanja projekta prenove male dvorane so bili v proces njegove priprave aktivno vključeni vsi njeni bodoči uporabniki, ki so s svojimi predlogi in željami tvorno sodelovali s projektantom Rokom Polesom iz podjetja Berivka. Še pred začetkom gradbenih del je Mestna občina Velenje zagotovila ustrezne pogoje za uspešen nadaljnji razvoj vseh društev in drugih organizacij, ki so svoja izobraževanja in vaje v tej dvorani izvajali do sedaj. Ti so prostore za svojo dejavnost pridobili v dvoranah Gaudeamusa in Centra Nova.

Dvorana ponuja sto udobnih stolov, oder s sodobno odrsko tehniko, opremljeno tonsko kabino, preddverje z razstaviščem in servisnimi prostori ter nov urejen dostop za obiskovalce. Zagotavlja kakovostne pogoje za izvedbo gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav, koncertov, projekcij, intermedijskih projektov, seminarjev, preddverje pa ponuja tudi manjše razstavišče, v katerem bo prvo razstavo pripravil priznani domači ustvarjalec in likovni pedagog Robi Klančnik. Mala dvorana velenjskega kulturnega doma vzpostavlja dobre pogoje za izvedbo programov kulturne vzgoje za vse generacije, v njej pa se bodo vrstile tako ljubiteljske kot profesionalne produkcije vseh žanrov vseh umetnostnih zvrsti za različne ciljne skupine občinstva.

S to pridobitvijo želimo v Dom kulture Velenje še v večji meri pritegniti mlade ustvarjalce in obiskovalce ter programsko ponudbo osrednjega hrama kulture v mestu obogatiti z vrsto vsebin, ki nagovarjajo manjše ciljne skupine. Mala dvorana bo ustvarjalcem ponudila kakovostne pogoje za predstavitev njihovih produkcij, obiskovalkam in obiskovalcem pa bo postregla z udobjem ter kakovostnim in raznolikim programom. To novo velenjsko prizorišče odpira poti novim umetniškim in kulturno-vzgojnim vsebinam ter v intimnem prostoru omogoča poglabljanje kulturnih doživetij.

Za izvedbo del je bilo na javnem razpisu izbrano podjetje Lesnina oprema, d. d., za dobavo avdio-video opreme pa podjetje TSE, d. o. o. Projekt je delo podjetja Berivka, nadzor pa je vršilo podjetje AZ Inženiring.

Vsi stroški obnove (izdelava projekta, izvedbe in nadzora) so bili 450 tisoč evrov, ministrstvo za kulturo je investicijo sofinanciralo v višini 149 tisoč evrov.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje