O-STA

Največja evropska poslovna šola Open University Business School (OUBS) tudi v Sloveniji

Ljubljana, 30. januar, 2003 - Open University Business School (OUBS), največja evropska poslovna šola z več kot 30.000 študenti v 44 državah, je od letošnjega leta veliko bliže tudi vsem zainteresiranim v Sloveniji. Včeraj/danes so v podjetju Sterling d. o. o., ki je uradni zastopnik OUBS v Sloveniji, podrobno predstavili pogoje za začetek študija, način študija, predmete in njihovo ocenjevanje ter visoko mednarodno veljavo pridobljenih nazivov.

OUBS, ki ima 850 predavateljev in 270 zaposlenih, sodi med vodilne šole za učenje na daljavo na svetu. Kot je povedal Damir Novak, diektor in solastnik podjetja Sterling d. o. o., bodo način študija in večina zadev v povezavi z njim prinesli svežino v slovenski prostor. Že pomen besede Open prinaša svežino - pomeni namreč odprte možnosti pri izbiri modulov, odprt čas začetka (nekajkrat letno), trajanja (tudi več let, če je potrebno) in kraja (doma, v službi, na dopustu) študija.

Posamezniki namreč študirajo po modulih (3- do 12-mesečnih) in po visoko kakovostnih gradivih, ki jih pripravlja OUBS. Vsak vpisani dobi osebnega učitelja oz. mentorja, ki mu nudi vso potrebno podporo med študijem z nenehno dostopnostjo prek telefona, e-pošte ali video konference. Študenti redno oddajajo seminarske naloge in ob koncu modula opravljajo izpite, ki prinašajo kreditne točke. Te se seštevajo in vodijo do spričevala. Pavel Car, direktor SAP Slovenija, MBA diplomant pri OUBS in eden od gostov na predstavitvi, je pohvalil praktični vidik študija prek seminarskih nalog, ki so vedno v tesni povezavi z delom, ki ga opravlja ali namerava opravljati v službi. Praktičnost študija je pohvalil tudi Tristan Ažman, direktor marketinga IBM Slovenija, ki se je osredotočil zlasti na prenosljivost in prilagodljivost študija zaposlenim menedžerjem. Vsi materiali so dostopni v trenutku, komunikacija je odlična, sam način študija pa po Ažmanovih besedah omogoča stalno prisotnost na delovnem mestu in minimalno spreminjanje navad. Povprečna odsotnost od doma ali službe je namreč le 5 do 7 dni na leto. Tatjana Kern, ki trenutno študira, je govorila o smiselnosti investicije za posameznika. Študij menedžmenta pri OUBS namreč poleg pridobivanja znanja in mednarodno priznanega spričevala omogoča razvoj kariere in napredovanje, ne da bi ob tem izgubljali dohodek.

OUBS, ki je priznana s strani EQUIS-a, bo tako dobrodošla novost predvsem za podjetja, katerih posamezniki si želijo pridobiti dodatno izobrazbo, pa je šlo to bodisi na škodo delovnega časa (odsotnosti z delovnega mesta) bodisi prostih vikendov zaposlenih.