O-STA

Celovečerni film NIKOGARŠNJA ZEMLJA V CANNESU

Celovečerni film NIKOGARŠNJA ZEMLJA režiserja in scenarista Danisa Tanovića, ki so ga prejšnje poletje snemali na slovenskih tleh, je sprejet v uradni tekmovalni del mednarodnega filmskega festivala v Cannesu. Festival bo potekal med 9. in 20. majem, film pa bo predvajan v konkurenci skupaj z ostalimi enaindvajsetimi izbranimi filmi iz enajstih držav. Med filme, ki bodo predvajani v rednem programu največjega filmskega festivala, so uvrščeni tudi filmi režiserjev, kot so Jean Luc Godard, David Lynch, Joel Coen, Sean Penn in drugi. Uvrstitev mednarodne koprodukcije petih evropskih držav - Francije, Belgije, Italije, Velike Britanije in Slovenije - predstavlja za slovensko filmsko produkcijo velik uspeh in še en dokaz, da znajo tudi Slovenci delati dobre filme svetovnega ranga.

Po Štigličevem filmu Dolina miru, za katerega je John Kitzmuller leta 1957 v Cannesu prejel nagrado za glavno moško vlogo, slovenska filmska produkcija že drugič sodeluje v uradnem tekmovalnem delu tega prestižnega festivala. Glavni producent filma je francoska produkcijska hiša Noe Productions, bolj znana po produkciji filmov Pred dežjem Milča Mančevskega in Deseti brat Aktana Abdikalikova, sodelovali pa so še Man's Film iz Bruslja, Benettonova Fabrica iz Italije, ki je poskrbela za postprodukcijo, Judy Counihan Films L.t.d. iz Velike Britanije ter slovenska producenta Studio Maj in Casablanca iz Ljubljane, ki sta prevzela izvršno produkcijo. Desetodstotni finančni vložek je prispeval Filmski sklad Republike Slovenije, ta velika koprodukcija pa je pridobila tudi sredstva mednarodnega filmskega sklada Euroimage in predstavlja prvi projekt, s katerim Slovenija sodeluje kot koproducent v okviru Euroimagea.

Nikogaršnja zemlja je film o vojni v Bosni in Hercegovini, postavljen v obdobje leta 1993. Glavni junak, igra ga Branko Djurić, se znajde na nikogaršnji zemlji, na teritoriju med srbsko in bosansko bojno črto, skupaj z rojakom, ki ga igra hrvaški igralec Filip Šovagović, in srbskim vojakom, ki ga igra Rene Bitorajac. V dramatičnih trenutkih strpnosti in sovraštva poskušajo poiskati izhod iz te situacije. Vmešajo se pripadniki mirovnih enot in novinarji …
Poleg njih je v filmu dala svoj pečat tudi cela armada uveljavljenih igralcev s področja nekdanje Jugoslavije. Starejšega srbskega vojaka je upodobil Mustafa Nadarević, na snemanju pa smo lahko srečali tudi beograjskega igralca Bodgdana Diklića, Bora Stjepanovića, Djura Utješanovića, slovenske igralce Tanjo Ribič, Braneta Završana in druge. Oficirje Združenih narodov so upodobili francoski in belgijski igralci, Serge Henri Valcke, George Siatidis in drugi. Film sta pomembno zaznamovala tudi britanska zvezdnika Katrin Cartlidge, v vlogi novinarke velike medijske hiše, ki jo poznamo iz von Trierjevega filma Lom valov, in Simon Callow (Štiri poroke in pogreb, Zaljubljeni Shakespeare), ki je igral polkovnika mirovnih enot.

Film je zgodba o preprostih ljudeh, porinjenih v vrtinec nacionalnih sovraštev in političnih iger. Je pripoved o človeku, ki se znajde v nečloveških okoliščinah, v katere ga lahko pahne le človek. Ne ukvarja se z vprašanjem krivice, temveč je pripoved o nesmiselnosti vojne in nasilja ter predstavlja metaforo Bosne in Hercegovine. Prežet je z ironičnim in ciničnim humorjem ter izvirnimi dialogi, ki pomenijo zdravilo za ohranitev normalnosti v trenutkih, ko je vse nenormalno. S svojo simboliko kaže vse elemente, ki jih je imela ta vojna, nesmiselno vojno in nasilje, dvolično Evropo in svet, ki gledata le na svoje interese, ter dejstvo, da ni pomembna resnica, temveč le vroča zgodba za gledalce vsega sveta.

Producent filma je Čedomir Kolar (NOE Productions), direktor filma Igor Pediček (Casablanca), izvršna producentka Dunja Klemenc (Studio Maj), direktor fotografije Walther Vanden Ende (celovečerni film Farinelli – Zlati globus za najboljši tuji film in nominacija za oskarja za najboljši tuji film), snemalec zvoka Henry Morelle, scenograf Dušan Milavec, kostumografka Zvonka Makuc, kreatorka maske Tina Šubic in drugi.

Nikogaršnja zemlja, ki se je lanskega julija in avgusta snemala v vasi Bač pri Knežaku v neposredni bližini Pivke, je zagotovo ena največjih koprodukcij, posneta na naših tleh. Čas bo pokazal, ali predstavlja tudi prvi veliki projekt z mednarodno udeležbo, ki bo dosegel uspehe doma in predvsem v svetu, in spodbudil sodelovanje mednarodnih filmskih skladov pri sofinanciranju slovenske filmske produkcije.