O-STA

Šavlijeva pravljična opera Pastir z novo zasedbo Opernega studia ponovno na odru ljubljanske Opere

V četrtek, 29. januarja, ob 18. uri bo na odru SNG Opera in balet Ljubljana ponovno zaživela pravljična opera Pastir skladatelja Petra Šavlija. Prvič so mladinsko opero na oder postavili 4. novembra 2010, tokrat pa so jo v okviru Opernega studia, ki je gostil mlade obetavne še neuveljavljene pevce, študente ljubljanske Akademije za glasbo.

"Mladinska pravljična opera Pastir je v resnici "ura sanj", ki nam kaže, kako lep in silen je lahko svet domišljije, poln najbujnejših idej prek uresničevanja lastnih predstav. V današnjem svetu so to pomembne lastnosti, ki jih ljudje pogosto podcenjujemo. Pastir, kot so si ga zamislili ustvarjalci predstave, nam dokaže, kako pomembno je imeti jasno vizijo in namero - potem ni cilja, ki ga človek ne bi uspel doseči," je povedal režiser in umetniški vodja opere Rocc.

Mladinsko pravljično opero v šestih slikah so tokrat na oder postavili v okviru Opernega studia, kjer so izbrani mladi pevci in študenti opernega solo petja ljubljanske glasbene akademije pod glasbenim vodstvom dirigenta Igorja Švare usvojili ustvarjalni proces in nastopanje na velikem odru. Zakaj je to tako pomembno? "Repertoarno operno gledališče ima lasten pevski ansambel, ki ga je potrebno stalno osveževati z mladimi glasovi. Pot mladega pevca do profesionalnega odra je dolga in naporna in redki imajo to srečo, da jo prehodijo. Po končanem visokošolskem študiju, ki da enemu pevcu več, drugemu manj znanja, je nadaljnje izpopolnjevanje nujno potrebno. Ker so doma možnosti za dodatno izobraževanje majhne ali skoraj nične, se marsikdo odloči za odhod v tujino, kjer v hudi konkurenci lahko uspe ali pa se izgubi," je idejo Opernega studia podprl maestro Igor Švara.

Da je operni studio prava pot do pridobivanja novih pevskih talentov, je pokazala že praksa iz minulih let. Večina zdajšnjih vodilnih pevcev ansambla ljubljanske Opere so prek izobraževanja in izkušenj, ki so jih dobili v studiu, postali glavni nosilci repertoarnih vlog. Skrb za podmladek tudi sicer mora biti ena izmed primarnih nalog repertoarnega opernega gledališča, se strinja tudi umetniško vodstvo osrednje operne hiše.

Pastir, ki je nastal po tolminski ljudski pravljici, je delo Petra Šavlija, enega pomembnejših slovenskih skladateljev. Šavli je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani in na univerzah Yale in Cornell v ZDA. Za seboj ima širok glasbeni opus. Ker je mladinskih oper v glasbeni literaturi zelo malo, je rad sprejel pobudo ljubljanske Opere, da napiše novo delo. Mlado občinstvo bo sledilo pravljični zgodbi, ki je v etičnem smislu zelo resnična, saj govori o bogastvu, moči, iznajdljivosti, ljubezni in maščevanju.

Opero, ki traja približno 60 minut brez odmora, sestavlja šest slik. Glasbeni jezik je tekoč, raznolik in živahen, mestoma začinjen z motivi španske folklore, klasicizma in gershwinovske sproščenosti. Predstava bo prepričala osnovnošolsko mladino, srednješolske ljubitelje operne umetnosti in seveda odrasle.

Pastirja bo dirigiral maestro Igor Švara, pod že znano režijo, scenografijo in kostumografijo je podpisan Rocc, aktualni umetniški vodja opere, oblikovalec luči je Jasmin Šehić, koreografinja Tanja Pavlič, dramaturginja pa Tatjana Ažman.

Zasedba Pastirja

Zasedba:

  • Pastir..............................Klemen Torkar
  • Kraljična..........................Štefica Stipančević
  • Čarovnica...........................Inez Osina
  • Pripovedovalec.....................Rok Bavčar
  • Kralj in Glavni rokovnjač........Aljaž Slokar
  • Kmet in Škrbasti rokovnjač....Matija Bizjan

Baletni ansambel in orkester SNG Opera in balet Ljubljana

Po premieri bo srečanje s skladateljem Petrom Šavlijem, z režiserjem Roccom in mladimi opernimi solisti v spodnjem bifeju gledališča.

Umetniška ekipa vam želi veliko ustvarjalnih užitkov ob spremljanju predstav.

Informacije za medije:

barbara.cepirlo@opera.si

tel. št.: 041 218 557