O-STA

Priložnosti za ženske v srednji in vzhodni Evropi: globalni maraton žensk za ženske in o ženskah v tehničnih poklicih, 9.-11. marec 2015

2. marec 2015, 23:58 UTC

Letni virtualni forum s prenosom na spletu in z lokalnimi dogodki gradi globalno skupnost

WASHINGTON - (BUSINESS WIRE) - V ponedeljek, 9. marca, ob 11. uri po vzhodnem času se začne Globalni maraton žensk, za ženske in o ženskah v tehničnih poklicih. Brezplačni globalni spletni forum povezuje in aktivira ženske v tehničnih poklicih na šestih celinah, letošnja tema Globalnega maratona pa je Projektiranje novih horizontov. Dogodek je del DiscoverE-jeve vsakoletne pobude "Dan uvajanja deklet v tehnične poklice", ki kar milijonu deklet ponuja mentorstvo in dejavnosti, osredotočene na tehniške vede. Letošnja tema, poimenovana "V vsakem dekletu je nekaj inženirja", je bila pospremljena z značko #BringItOut.

Globalni maraton ženskam v tehničnih poklicih omogoča, da se virtualno srečajo in izmenjujejo svoje zgodbe o osebnih, izobraževalnih in poklicnih izzivih in uspehih. Na letošnjem maratonu bodo nastopile govornice iz 15 držav, ki bodo predstavile raznolike tematike, od podjetništva v Ugandi do vzpona žensk iz Latinske Amerike, kulture milenijske generacije in drugih. Leta 2014 je v maratonu aktivno sodelovalo približno 1000 udeleženk v 43 državah.

"Globalni maraton združuje ženske z vsega sveta, ki si tako širijo mrežo poznanstev ter se učijo in navdihujejo pri najbolj pogumnih, pametnih in uspešnih ženskah," je pojasnila Dawn McGinley, predsednica maratona in vodja foruma za voditeljice pri 3M.

Vrhunci tridnevnega dogodka:

9. marec

Tema dneva: Novi horizonti za ženske na tehničnem področju

Poleg slavnostnega nagovora Megan Smith, trenutne tehnološke glasnice ZDA, prvi dan prinaša tudi govor Shaeste Waiz, prve pilotke letala s fiksnimi krili afganistansko-ameriškega porekla. Shaesta, podiplomska študentka na Aeronavtični univerzi Embry-Riddle, leta 2016 načrtuje samostojni polet okoli sveta, da bi tako ženske in dekleta spodbudila, da sledijo svojim sanjam. Trenutno končuje doktorat o svojem globalnem poletu.

10. marec

Tema dneva: Tvoj horizont: najti perspektivo

Med vrhunci drugega dneva je pogovor o usklajevanju poklicnega in družinskega življenja, imenovan To je tvoja izbira, na katerem bodo sodelovale ženske vodje v tehničnih poklicih pri 3M, in razprava o LGBTQI mentorstvu. Razprava, ki jo bo vodila Rochelle Diamond, članica strokovne ekipe na Caltechu in predsednica odbora direktorjev Nacionalne organizacije gejevskih in lezbičnih znanstvenikov in tehničnih poklicev (NOGLSTP), bo ponudila iskren vpogled v karierne priložnosti v tehnoloških poklicih za gejevske in lezbične strokovnjake.

11. marec

Tema dneva: Razišči svoj naslednji horizont

Zadnji dan Globalnega maratona med drugim prinaša razpravo o CoderDojo, neodvisni globalni skupnostni mreži brezplačnih programerskih klubov za mlade med 7. in 17. letom, ki jo vodijo prostovoljci. Ta novi program učencem po vsem svetu ponuja brezplačno izobraževanje o informatiki in jim predstavlja, kako programirati, razvijati spletne strani, aplikacije, programe in igrice, vse to pa poteka v neformalnem in kreativnem okolju. Globalni maraton bo osvetlil, kaj je CoderDojo in kako ga je posvojilo na stotine prostovoljcev, tako osebno kot tudi virtualno.

Druga razprava bo združila milenijke, ženske, rojene med letoma 1980 in 2000, iz Latinske Amerike in ZDA, ki bodo razpravljale o za njih pomembnih zadevah, s poudarkom na naslednjih temah:

  • Kaj milenijci hočejo in potrebujejo na delovnem mestu
  • Komunikacija na delovnem mestu (ne obstaja samo elektronska pošta!)
  • Odnosi na delovnem mestu (štiri generacije pod eno streho)

Več informacij je na voljo na http://www.discovere.org/our-programs/global-marathon.

Glavni sponzorji Globalnega maratona 2015 so 3M, Bechtel, Fluor, IBM, Fundacija Motorola Solutions, Fundacija Northup Grumman, Shell, in Fundacija TE Connectivity.

O DiscoverE-ju

DiscoverE je na čelu rastočega gibanja prostovoljcev, ki sedanje in bodoče generacij informirajo in navdušujejo za raziskovanje tehničnih poklicev. Naša mreža prostovoljcev v ZDA in v tujini črpa iz DiscoverE-jeve koalicije več kot 100 strokovnih združenj, velikih korporacij in vladnih agencij. Skupaj izpolnjujemo ključno potrebo: učencem, staršem in učiteljem predstaviti tehniške vede in jim iz prve roke omogočiti izkušnje s tehničnimi vedami ter izpostaviti pomen znanosti in matematike. Več informacij je na voljo na www.discovere.org.

Kontakti

Sayles & Winnikoff Communications
Michelle Addo, 212-725-5200 x122
michelle@sayleswinnikoff.com

Vir: DiscoverE

Ta izjava za javnost je v angleščini na voljo na:
http://www.businesswire.com/news/home/20150302006959/en