O-STA

Raziskava RE/MAX Europe: 61 odstotkov Evropejcev živi v lastni nepremičnini

Evropejci porabijo 40 odstotkov svojih prihodkov za dom in so prepričani, da so stanovanjski stroški vse višji. Šest od desetih jih živi s partnerjem, 39 odstotkov pa z enim ali več otroki, je ugotovila nedavna raziskava RE/MAX Europe, vodilna in najhitrejše rastoča franšiza na področju nepremičnin v Evropi.

Reprezentativna raziskava o stanovanjskih razmerah in stroških, ki jo je izvedel RE/MAX Europe v 16 evropskih državah, je ugotovila, da 61 odstotkov Evropejcev živi v lastni nepremičnini. Od 8,000 vprašanih Evropejcev jih več kot tretjina živi v lastniških hišah, ena četrtina pa v lastniških stanovanjih. Največji delež lastnikov lastnih nepremičnin je v Veliki Britaniji, na Nizozemskem in v Italiji. Po drugi strani je največji delež najemnikov v Švici, Nemčiji in Avstriji. Gospodinjstva v povprečju porabijo 40 odstotkov svojih prihodkov za bivanje.

Raziskava je razkrila bolj heterogeno sliko v Evropi pri vprašanju o tem, s kom ljudje delijo svoj dom. Večina Evropejcev živi skupaj s partnerjem, z otroki ali s starši. 15 odstotkov jih živi samih, največ na Švedskem, v Nemčiji, Avstriji in Švici. Na Slovaškem in v Turčiji jih manj kot 5 odstotkov živi samih.

V povprečju so Evropejci pripravljeni porabiti največ 40 odstotkov neto prihodkov za bivanje. Posledično je mogoče zaključiti, da je že dosežena zgornja meja stroškov bivanja. Bolj podrobna analiza podatkov, pridobljenih v raziskavi, obenem pokaže, da bi bili Evropejci pripravljeni plačati tudi še kaj več, če bi se zaradi tega njihove stanovanjske razmere izboljšale.

Dodatni viri: Slika je dostopna prek evropske fotografske agencije epa na http://www.epa.eu in se lahko prenese brezplačno

Za več podrobnosti in infografike obiščite www.at-home-in-europe.eu.


Sebastian Troll
direktor marketinga
GSM: + 436769361366
e-pošta: sebastian.troll@remax.eu
telefon: + 4312697372-229
faks: + 4312697372-200