O-STA

V Celju to soboto na Starem gradu Celje ponovno program Žive zgodovine, svoja vrata odpira Mestna plaža ob Savinjskem nabrežju, v mesto bo prvič prisopihal Muzejski vlak

Celje, 23. april 2015, Bližajoča se sobota bo v mesto ob Savinji prinesla pestro prireditveno dogajanje. V soboto, 25. aprila 2015 se bo ponovno pričel program Žive zgodovine na Starem gradu Celje, ki obiskovalcem gradu omogoča zanimiv vpogled v grajsko življenje. Program Žive zgodovine, ki se bo odvijal vsako soboto in nedeljo v odpiralnem času gradu, je vključen v ceno dnevne vstopnine na Stari grad Celje. V primeru slabega vremen se animacije ne bodo izvajale. Prav tako v soboto, 25. aprila 2015 bo ob 10.00 ponovno odprla vrata Mestna plaža ob Savinjskem nabrežju, ki bo za obiskovalce v aprilu in maju odprta vsak dan od 10.00 do 22.00 in na kateri bo v času prireditev Poletja v Celju potekal izjemno razgiban animacijski program. V mesto bo v soboto prvič prisopihal tudi Muzejski vlak, ki bo sicer vozil na relaciji Celje-Podčetrtek-Celje vsako soboto do 26. 9. 2015. Za pestro sobotno dogajanje v mestu bodo poskrbeli člani KUD "Zarja" Trnovlje - Celje, ki bodo pričakali potnike Muzejskega vlaka na železniški postaji v Celju in jih od tam popeljali na popotovanje v preteklost. Že tako pestro dogajanje bodo v soboto, 25. 4. 2015 med 10.00 in 13.00 še dodatno popestrili člani Freestyle kluba Celje, ki bodo na Glavnem trgu izvajali nepozabne akrobacije na trampolinu. S sobotnim nastopom se člani kluba vključujejo v sklope programskih prireditev Zavoda Celeia Celje umeščenih v mestno jedro.

Zavod Celeia Celje tudi v letu 2015 nadaljuje s programom Žive zgodovine na Starem gradu Celje. Tako se bodo v letošnjem letu v vlogi grajskih animatorjev predstavili člani skupin, ki prihajajo iz različnih koncev Slovenije. Veliko vikendov je namenjenih programom, ki jih bodo oblikovali člani domačega Kulturno turističnega društva Celje, s katerimi smo na Zavodu Celeia Celje začeli uspešno sodelovati že v lanskem letu.

Letošnji program Žive zgodovine bodo tako oblikovali člani KD Viteza Gašperja Lambergerja (Bled) , KUD Vitezi Otoški (Novo mesto), trubadur Vlado Poredoš, Zavod Svitar (Ljubljana), Zavod Svitar (Tolmin), ter lokalna vodnika Vesna Golner in Sašo Sevšek. Programu se pridružujejo kostumirana vodenja, nastopi trubadurja in kovanje oklepa, ne bodo manjkale tudi ustvarjalne delavnice za otroke, ki jih bo prav tako izvajala domača ponudnica, Celjanka Bojana Komplet s. p., Otroške Sanje. Noviteta, ki bo prav tako pomembno popestrila grajska doživetja so tudi t. i. fotopaneli s prepoznavnimi grajskimi liki, ki jih bomo v mesecu maju umestili na območje Starega gradu Celje. Paneli, ki so delo priznane celjske oblikovalke Tine Pregelj Skrt, bodo zanimivi za različne ciljne skupine saj po eni strani na privlačen način omogočajo spoznavanje zgodovine našega gradu po drugi pa nagovarjajo obiskovalce, da z njihovo uporabo tudi sami za hip postanejo del "zgodovinskega spomina".

V mesecu maju, 7. 5. 2015 ob 18.00 bo v Stolpu nad Pelikanovo potjo otvoritev zanimivega zvočnega projekta prav tako odličnega celjskega ustvarjalca, Gašperja Piana, s katero bo umetnik s pomočjo minimalnih zvočnih intervencij skušal pričarati in ponazoriti dvorno življenje in ambient. Cilj umetnikovega projekta, ki je dolgoročne narave, saj se bo v prihodnosti nadgrajeval, je, da na igriv način "potopi" gledalca / poslušalca v efekte zvokov, a mu istočasno pusti prostor za njegova občutja, razmišljanja, ki se bodo sprožila skupaj z opazovanjem prostorov.

PROGRAM ŽIVE ZGODOVINE

APRIL

Sobota, 25. in nedelja, 26. april

od 11.00 do 18.00 TRAVNATA POVRŠINA PRI PETEROKRAKEM STOLPU

VIKEND LOKOSTRELSTVA IN KOVANJA CEKINOV.

Če imate mirno roko in ostro oko z lokom in puščico namerite v tarčo, če še kaj moči vam ostane kovaško kladivo zavihtite in si svoj kovanec naredite.

15.00 in 17.00 OSREDNJE GRAJSKO DVORIŠČE

ISKANJE GROFOVIH CEKINOV

Grof je že star in pozablja veliko stvari. Med drugim tako skrbi za svoje cekine, da pozabi kam jih skrije pred očmi drugih. Pomagajte mu najti cekine in grof vas bo bogato nagradil.

od 11.00 do 18.00 OSREDNJE GRAJSKO DVORIŠČE

USTVARJALNE GRAJSKE URICE ZA OTROKE. Naj vaša domišljija poleti in prstki zaplešejo! Postanite srednjeveški slikarji, izdelajte grofovsko broško in grb, uživajte v lepotičenju, izdelajte si družabne igre ali grajsko lutko.

Z vami bodo: Društvo vitezi Otoški in Otroške sanje - Bojana Komplet s.p.

MAJ

Sobota, 02. in nedelja, 03. maj

od 11.00 do 19.00 TRAVNATA POVRŠINA PRI PETEROKRAKEM STOLPU

VIKEND MEČEVANJA, PLESA IN GLASBE

Ta vikend naj vas v grajsko življenje ponesejo žvenket mečev, glasba in ples.

13.00 in 15.00 OSREDNJE GRAJSKO DVORIŠČE

PLESNI NASTOPI

17.00 in 18.00 OSREDNJE GRAJSKO DVORIŠČE

TURNIR V MEČEVANJU

Z vami bodo: KD Gašperja Lambergarja

V priponki prilagamo fotomaterial:

Utrinek iz animacij na Starem gradu Celje (fotoarhiv Zavod Celeia Celje in Freestyle klub Celje)

Več: Jerneja Kolar, Referentka za stike z javnostmi in promocijo, 03 42 87 941, e-pošta:novice.zavodceleia@celje.si ter za Freestyle klub Celje Franc Grahek, 03 42 01 231

Jerneja Kolar

Referentka za stike z javnostmi in promocijo

Krekov trg 3

3000 Celje

Slovenija

t: ++386 3 428 79 41

f: ++386 3 428 79 31

GSM: ++386 51 681 997

novice.zavodceleia@celje.si

www.celeia.info