O-STA

V Likovnem salonu Celje odprtje razstave UROŠ ABRAM, POŽREŠNOST

Fotograf Uroš Abram v novem projektu obravnava odnos med fotografsko podobo in hiperprodukcijo vizualnega skozi pojem požrešnost, enega sedmih naglavnih smrtnih grehov

Celje, 6. april 2015, Zavod Celeia Celje, Center sodobnih umetnosti Celje vabi v petek, 8. aprila 2015 ob 19.00 na odprtje razstave fotografa Uroša Abrama Požrešnost. Razstava bo na ogled do 14. 6. 2015. Razstava Uroša Abrama Požrešnost je del projekta ZAGON - sodobna umetnost z novimi močmi. Projekt Zagon delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete: "Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti"; prednostne usmeritve: "Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti".

Fotograf Uroš Abram v novem projektu obravnava odnos med fotografsko podobo in hiperprodukcijo vizualnega skozi pojem požrešnost, enega sedmih naglavnih smrtnih grehov. Vprašanje o smislu nenehnega pritiskanja na sprožilec, neprekinjenega ali nepremišljenega vizualnega sledenja sveta, si je avtor zastavil z osebne pozicije združevanja poklica reportažnega fotografa in kreativca. Kot fotoreporter pri reviji Mladina je v prvih treh mesecih dela posnel okoli dvajset tisoč fotografij, zato je sprva posegel po ključnem pojmu novega projekta precej dobesedno. Za izhodišče je uporabil domačo kuhinjo, ki jo je v celoti prekril s svojimi fotografijami. Metaforo množične (zlo)rabe fotografije je na drugi stopnji serviral bolj tehnološko, formalno in likovno. Predstavil je "vse" fotografije, zajete z "vsemi" fotografskimi tehnikami, skušal pokazati "vse" zakonitosti notranjega in zunanjega bivanja podobe ter nenazadnje "vse" njene paradokse. S fotografiranjem postavitve nepregledne množice fotografij, ki so ravno s kvantiteto popolnoma izgubile prvotni pomen, ostale le likovno sredstvo, je avtor požrešnost preobrnil v kreativno, kritično podstat umetniškega dela. Na končni stopnji je "vse" pripeljalo v "novo" tridimenzionalno predstavitev "novih" podob. Ta je pripravljena, da nas požrešno pogoltne, pahne iz fokusa običajnega gledanja in dojemanja fotografije. Umetnik z ironičnim prijemom obrača opozorilo o pretirani rabi podobe tako nase kot na družbeno polje vizualnega, kjer podobe, poleg našega apetita, pravzaprav vedno bolj "žrejo" tudi same sebe.

Uroš Abram se je rodil leta 1982 v Novem mestu. Po študiju fotografije na praški akademiji FAMU, kjer je leta 2010 diplomiral, je deloval na področju oglaševanja, izobraževanja, predvsem pa ustvarjal na področju avtorske fotografije. S prvo fotografski razstavo v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki je postal najmlajši tam predstavljeni avtor, kasneje pa je med drugim razstavljal tudi na slovitem sejmu fotografije Paris Photo v pariškem Louvru. Trenutno deluje kot kreativni fotograf tednika Mladina, v preteklosti so njegove fotografije objavljali tudi številni drugi slovenski mediji. Kot umetniški vodja je skrbel za festival Noster v Kostanjevici na Krki in kot mentor sodeloval na festivalu Fotopub v Novem mestu. Trenutno živi in ustvarja med Kostanjevico na Krki in Ljubljano.


Fotomaterial ob besedilu zgoraj levo

Več: Maja Hodošček, kustodinja, Likovni salon Celje, 03 42 65 162