O-STA

Motorola razvija nove poslovne in zabavne aplikacije

Prihodnost mobilnih telekomunikacij bodo "krojile" tudi igre

Veliko navdušenje nad sodelovanjem v igrah preko mobilnih telefonov - V Avstriji namesto pravih virtualni ljubljenčki na mobilnih telefonih - Tudi Slovenci pripravljeni sodelovati v igrah preko mobilnega telefona

Eden vodilnih proizvajalcev mobilnih telefonov in opreme za omrežja, ameriška korporacija Motorola, je na letošnjih strokovnih dogodkih predstavila vrsto novosti, predvsem na področju razvoja aplikacij. Prav aplikacije v Motoroli vidijo kot zelo pomemben vir prihodkov operaterjev v naslednjih nekaj letih, še zlasti sodeč po komercialnem uspehu prvih tovrstnih rešitev. Motorola je že razvila rešitve za različne tipe uporabnikov: poslovnežem je namenjena rešitev Mobile Office Solution, tisti, ki prisegajo na mobilno poslovanje, se bodo najbolj razveselili aplikacije m-Wallet (m-denarnica), na trgu pa so tudi že rešitve s področja zabave in razvedrila (kot so pokazali empirični podatki, te zelo zanimajo tudi slovenske uporabnike).

Prav zadnji beležijo tudi najbolj buren odziv s strani uporabnikov. Motorola je namreč z družbo Celador, ki je sicer lastnik licence priljubljenega televizijskega kviza Lepo je biti milijonar, podpisala ekskluzivno pogodbo o razvoju in trženju "mobilne" različice kviza, ki ga je možno igrati preko WAP-a oziroma kratkih sporočil SMS. V nekaterih državah (na Irskem, denimo), so aplikacijo že predstavili uporabnikom in prvi odzivi trga so bili visoko nad pričakovanji. Tudi rezultati raziskave, ki je bila izvedena med slovenskimi uporabniki mobilnih telefonov, so pokazali, da smo Slovenci zelo zainteresirani za takšno vrsto zabave. Slabih 90% vprašanih je odgovorilo, da bi kviz Lepo je biti milijonar igrali na mobilnih telefonih, pri čemer bi se dve tretjini vprašanih odločilo za igranje preko kratkih sporočil SMS, ena tretjina pa preko WAP-a. Približno polovica bi jih preko SMS oz. WAP-a v kvizu sodelovala več kot trikrat tedensko.

Podobno velja za aplikacijo Virtual Pet (virtualni ljubljenček), kjer si lahko uporabnik na zaslon svojega mobilnika "instalira" elektronskega psa, ki ga je potem (seveda s pomočjo ukazov) potrebno tudi negovati, hraniti, razgibavati... Storitev so uvedli avstrijski operaterji in bili zopet presenečeni nad hvaležnim sprejemom med svojimi uporabniki.

Seveda pa hkrati z zabavnimi rešitvami intenzivno poteka tudi razvoj "resnih" storitev, predvsem na področju mobilnega poslovanja. Mobilna denarnica (m-Wallet) omogoča, da kupujemo izdelke ali plačujemo storitve preko WAP-a oziroma tehnologije GPRS. Postopek plačila je preprost, saj je potrebno (podobno kot smo vajeni na internetu) vnesti ime in geslo ter podatke o načinu plačila (številko plačilne kartice, naslov za dostavo izdelkov), do WAP strani, ki podpirajo to obliko plačila pa je možno dostopati že iz menija m-Wallet. V prihodnosti bodo aplikacijo obogatili še z glasovnim izbiranjem, uporabo osebnega digitalnega pomočnika in WEB TV. M-Wallet je že uspešno prestala vsa testiranja in je prisotna na nekaterih tržiščih.

Na poslovnem področju je Motorola razvila aplikacijo Mobile Office Solution. Njena poglavitna prednost je v možnosti uporabe elektronske pošte, urnikov in imenikov tudi izven delovne pisarne, saj dopušča, da se na računalnik "priključimo" preko GPRS ali WAP ter tako dostopamo do svojih podatkov. Aplikacija je najučinkovitejša, če jo uporabljamo na mobilniku z GPRS tehnologijo (Motorola Timeport 260), vendar deluje tudi na običajnem mobilniku z vgrajenim WAP brkljalnikom.

Razvoj aplikacij z uporabo GPRS in WAP tehnologije je velika tržna priložnost, ki še zdaleč ni v celoti izkoriščena, pravijo vodilni v Motoroli. Prihodnost mobilnih telekomunikacij bo namreč temeljila predvsem na vsebinah in aplikacijah, torej na področju, ki ga operaterji doslej niso intenzivneje razvijali. Motorola želi aktivno sooblikovati ne le razvoj opreme, temveč tudi vsebine, do katere preko mobilnikov dostopamo.