O-STA

Dan očarljivih rastlin 2015

V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), ki vsako leto poteka v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin. V letu 2015 bodo številne ustanove po svetu že tretjič gostile različne vrste dogodkov, ki bodo povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letih 2012 in 2013 je potekalo do 950 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 54 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. V Sloveniji bo v letu 2015 Dan očarljivih rastlin potekal že četrtič. Dogodke koordinira Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki skupaj s številnimi sodelujočimi ustanovami vsako leto organizira osrednji dogodek v ljubljanskem botaničnem vrtu in druge dogodke na v različnih krajih po Sloveniji. V letu 2014 se je dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin v Sloveniji udeležilo preko 1000 obiskovalcev.

V letu 2015 bo v Sloveniji osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin potekal v petek, 22.5.2015. Spet se bomo srečali v ljubljanskem botaničnem vrtu, kjer vas bomo seznanili z rastlinami in navdušili z njihovo raznolikostjo.

Obiskovalci se bodo pomikali od stojnice do stojnice, na katerih bodo spoznavali zgradbo rastlin z mikroskopi, dihanje in fotosintezo z merilnimi inštrumenti, videli, kako znanstveniki preučujejo povzročitelje rastlinskih bolezni in spoznali uporabne rastline. Poleg tega bodo otroci na delavnicah preizkušali svoje znanje in druge spretnosti, saj jih bomo zaposlili z dodatnimi nalogami in kvizi za popestritev dogajanja na temo rastlin. Vključili bomo praktične prikaze, delavnice, kvize in igre za otroke in odrasle, da bo vsakdo lahko spoznal svet očarljivih rastlin in delo znanstvenikov, ki ga preučujejo. Dopoldansko dogajanje (od 9h do 15h) bo namenjeno organiziranim skupinam šolskih otrok, v popoldanskem času (od 15h do 17h) pa so vabljene, da dogajanje na stojnicah obiščejo družine in drugi nenajavljeni obiskovalci.

Po zaključku dogajanja na stojnicah, pa bo ob 17h na sporedu še ura pravljic za otroke in družine s pripovedovalkama Ireno Cerar in Tadejo Pungerčar, ob 18h razglasitev rezultatov literarnega in likovnega natečaja Očarljiva barvitost rastlin ter odprtje razstave nagrajenih likovnih del ter ob 18:30 eksperimentalna likovna delavnica za odrasle, ki jo bo vodila akademska slikarka Alenka Sottler.

Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna.

Vse informacije o dogodkih v okviru Dneva očarljivih rastlin so dostopne na spletnih straneh:

SDBR: http://www.plantslo.org/dan_rastlin/index.php

EPSO: http://www.plantday12.eu/slovenia.htm

Za dodatne informacije se obrnite na:

Dr. Maruša Pompe Novak, nacionalna predstavnica EPSO in koordinatorica Dneva očarljivih rastlin

05-923-28-03, marusa.pompe.novak@nib.si

Dr. Jasna Dolenc Koce, predsednica Slovenskega društva za biologijo rastlin

01-320-3325, jasna.dolenc.koce@bf.uni-lj.si

V imenu Slovenskega društva za biologijo rastlin vas vljudno vabimo, da se dogodkov udeležite.

Veselimo se srečanja z vami!

Program dogodkov ob

Dnevu očarljivih rastlin

maj 2015

22. maj 2015, od 9h do 17h, Botanični vrt, Ižanska cesta 15, Ljubljana

od 9h do 15h za zaključene skupine, od 15h do 17h za individualne obiskovalce

Očarljivi pogled v rastline (Opazovanje rastlin z mikroskopom)

Pogled v mikroskop vam bo razkril, kako so rastline zgrajene, kje se pretakajo njihovi sokovi, razumeli boste njihovo uporabno vrednost in spoznali, da je pogled v rastline pogled v osnovne zakonitosti življenja.

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Fotosinteza - kako rastline izmenjujejo pline s svojim okoljem? (Praktični prikaz na stojnici)

Na stojnici vam bomo prikazali meritve fotosinteze ter razložili, kako je ta proces odvisen od nekaterih okoljskih dejavnikov npr. od jakosti svetlobe. Fotosintezno aktivnost zelenih listov boste lahko izmerili tudi sami, skupaj pa bomo sestavili enačbi za fotosintezo in dihanje.

organizira Oddelek za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Kako poteka transport vode po rastlini? (Praktični prikaz na stojnici)

Posebej pri visokih rastlinah, drevesih, predstavlja dvig vode iz korenin v najvišje dele za rastlino zahtevno nalogo. Kakšne sile so potrebne za ta transport in kakšne morajo biti strukturne prilagoditve rastlinskih tkiv, da je prevajanje vode učinkovito?

organizira Oddelek za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Rastline v načrtovanju vrtov (Praktični prikaz na stojnici)

Skupaj z udeleženci bomo načrtovali domišljijske vrtove, pri čemer bomo uporabljali eno najpogostejših predstavitvenih tehnik, ki jih uporabljajo krajinski arhitekti - maketo. Modelirali bomo teren, izbirali vrste in sorte rastlin za manjše vrtove.

organizira Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Očarljivi les (Praktični prikaz na stojnici)

Na stojnici bomo obiskovalcem predstavili značilnosti, izgled in uporabo različnih domačih in tujih lesnih vrst. Opazovali bomo les pod mikroskopom in spoznali okoli 5000 let star "arheološki les", najden na Ljubljanskem barju.

organizira Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Največji zeleni očarljivci - drevesa (Praktični prikaz na stojnici)

Spoznali bomo največje zelene očarljivce - drevesa. Z vsemi čutili bomo v zanimivem kvizu ugotavljali kako zelo raznolik in pisan je svet dreves.

organizira Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Gozd eksperimentov (Praktični prikaz na stojnici)

Z raziskovalci Gozdarskega inštituta Slovenije boste raziskovali in spoznavali čudoviti svet gozdov. Skupaj bomo odkrivali skrivnostni gozdni podzemni svet, spoznali razvoj in odraščanje dreves od semena do drevesnih orjakov ter opazovali kroženje vode v gozdnih ekosistemih.

organizira Gozdarski inštitut Slovenije

22. maj 2015, od 9h do 17h, Botanični vrt, Ižanska cesta 15, Ljubljana

od 9h do 15h za zaključene skupine, od 15h do 17h za individualne obiskovalce

Rastline v vesolju (Praktični prikaz na stojnici)

Rastline, ki so prilagojene na rast na Zemlji, v vesolju ne bi preživele. Med drugim bi jim življenje oteževale ekstremne temperature ter pomanjkanje hranil in vode. Skupaj bomo raziskali, na kakšen način bi lahko rastlinam pomagali preživeti v vesolju.

organizira Nacionalni inštitut za biologijo

Postopki analize rastlin v laboratoriju (Praktični prikaz na stojnici)

Prikazali bomo postopke, ki se v laboratoriju uporabljajo pri analizi rastlin z namenom določanja lastnosti rastlin ali pa določanja prisotnosti škodljivih organizmov. Obiskovalci bodo vzorce rastlin pripravili za analizo z molekularnimi metodami.

organizirata Nacionalni inštitut za biologijo

Sadno drevje domačega vrta (Praktični prikaz na stojnici)

V domačem sadnem vrtu si z lahko z nekaj truda in znanja pridelamo marsikatero sadje. Otroke in obiskovalce bomo seznanili, katere sadne rastline so to. Pri tem bodo predstavljene tako naše tradicionalne sadne vrste jablana, hruška, češnja, sliva, malina, oreh... kot tudi nekatere pri nas manj poznane, kot so azijska hruška, skorš, žižola, japonska nešplja, goji jagoda in druge. Skupaj z obiskovalci bomo sadne rastline spoznavali preko sadjarskih ugank in križank.

organizira Oddelek za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo Kmetijskega inštituta Slovenije

Žlahtnjenje rastlin: od genske raznolikosti do nove sorte (Praktični prikaz na stojnici)

Naraščajoče število ljudi, spremembe podnebja, nove rastlinske bolezni in škodljivci ter spremenjene družbene navade nenehno zahtevajo ustvarjanje novih, odpornejših in rodnejših sort obstoječih rastlinskih vrst ali celo uvajanje popolnoma novih od drugod prinesenih ali divjih vrst. Današnje sorte večine tradicionalno gojenih rastlinskih vrst so najpogosteje rezultat več tisočletij trajajočih procesov prilagajanja in odbire. Osnovni cilj sodobnega žlahtnjenja rastlin je oblikovanje novih, rodnejših, za človeka koristnejših in za okolje prijaznejših sort. Otroke in druge obiskovalce bomo seznanili s postopki žlahtnjenja ter prikazali zgodovino ustvarjanja novih sort krompirja na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

organizira Oddelek za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo Kmetijskega inštituta Slovenije

Očarljive rastline na klik (Praktični prikaz na stojnici)

V Sloveniji raste več kot 3.000 samoniklih višjih rastlin in vsaka ima svojo zgodbo. Če želimo te zgodbe odkrivati, moramo najprej ugotoviti imena rastlin. Pri tem si pomagamo z določevalnimi ključi, ki so v obliki interaktivnih določevalnih orodij dostopni tudi preko telefonov in računalnikov. Pridružite se nam in se preizkusite v določanju rastlin, spoznajte očarljive zgodbe rastlin na klik!

organizira Prirodoslovni muzej Slovenije

Slikanje z rastlinskimi barvili (Praktični prikaz na stojnici)

Vsi vemo, da rastline niso nujno samo zelene, ampak so cvetovi in včasih tudi drugi deli rastlin barviti. Se dá s temi barvili tudi kaj pobarvati? Jih mogoče spreminjati v druge barve? Na stojnici bomo ustvarjali z rastlinskimi barvili in preizkusili, koliko različnih odtenkov barve lahko namešamo iz barvila rdečega zelja.

organizira Botanično društvo Slovenije

22. maj 2015, od 9h do 17h, Botanični vrt, Ižanska cesta 15, Ljubljana

od 9h do 15h za zaključene skupine, od 15h do 17h za individualne obiskovalce

Tudi invazivke so lahko očarljivke (Praktični prikaz na stojnici)

Nabor invazivnih vrst rastlin v Sloveniji bomo spoznali preko igre spomin, na katerem so fotografije tujerodnih invazivnih vrst. Skozi igro bomo poskušali obiskovalcem približati problematiko "invazivk", hkrati pa povedati še kakšne zanimivosti, zaradi katerih so lahko tudi očarljive.

organizira Društvo študentov biologije

Med prsti prst (Praktični prikaz na stojnici)

Ugotavljali bomo, sestavo tal, kaj je pomembno za rast rastlin in kako lahko človek s posnemanjem narave pomaga izboljšati tla za rast. Otroci in drugi obiskovalci bodo na praktičnem primeru ugotavljali kako voda pronica skozi zemljo.

organizira Društvo za trajnostni razvoj kulture bivanja Na zeleni veji

Začimbe (Praktični prikaz na stojnici)

Začimbe so največkrat deli rastlin: posušeni ali sveži listi, cvetovi, jagode in korenine. V prehrani imajo važno vlogo, saj z njimi spreminjamo in dopolnjujemo okus in vonj jedi ter spodbujamo tek in prebavo. Na naši stojnici boste spoznali šest vrst priljubljenih začimb (bazilika, meta, melisa, origano, drobnjak in lovor). Pri praktičnem delu boste naredili izdelke: tablice za gredice, škatlice iz papirja za začimbe ter poslikali steklene kozarčke za začimbe.

organizira Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola

Drag kot žafran! (Praktični prikaz na stojnici)

Že od nekdaj ja začimba pravi žafran bila zelo draga in cenjena. Otroci bodo na stojnici izvedeli zakaj je temu tako in spoznali še njegove sorodnike, ki rastejo pri nas v naravi. S pomočjo lup bodo iskali med posameznimi vrstami razlike. Vsak od njih pa bo iz papirja izdelal še cvet žafrana.

organizira Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Sladkovodne rastline (Praktični prikaz na stojnici)

Vabimo vas na našo stojnico, kjer se bomo spoznali s sladkovodnimi rastlinami, ki rastejo v Sloveniji. Natančneje si bomo ogledali lokvanj in zgradbo njegovega cveta. Cvet bomo primerjali tudi z modelom cveta in tako pobližje spoznali dele cveta.

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Moč zdravilnih rastlin (Praktični prikaz na stojnici)

Na naši stojnici se bomo pogovarjali o zdravilnih rastlinah. Bolj natančno si bomo pogledali veliko koprivo, kamilico ter žajbelj. Za razvajanje brbončic pa bomo tudi poskusili čaj iz omenjenih rastlin. Za piko na i boste sestavili svojo mešanico čaja iz omenjenih rastlin.

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Mesojede rastline (Praktični prikaz na stojnici)

Na stojnici mesojedih rastlin bomo spoznali različne mesojede rastline in jih podrobneje pogledali pod lupo. Spoznali bomo, kakšno gojišče je za mesojedke primerno in zakaj v svoje pasti lovijo razne živali. Ker so mesojedke rastline, ki pridobivajo del hranilnih snovi iz ujetih živali, si bomo ogledali kratek video posnetek, kako to izgleda v njihovem naravnem okolju.

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

22. maj 2015, od 9h do 17h, Botanični vrt, Ižanska cesta 15, Ljubljana

od 9h do 15h za zaključene skupine, od 15h do 17h za individualne obiskovalce

Travniške rastline (Praktični prikaz na stojnici)

Sprehajate se po travniku, zagledate cvetoče rastline, vendar jih ne poznate. Zakaj ne bi vedeli, mimo katerih rastlin hodite? Naučite se uporabljati določevalne ključe, ki vam bodo pri tem pomagali.

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Mimoza (Praktični prikaz na stojnici)

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Citrusi (Praktični prikaz na stojnici)

Ali te zanima kateri sadeži spadajo v skupino citrusov? Če je tvoj odgovor da, potem se udeleži predstavitve na naši stojnici, kjer boš lahko spoznal različne vrste citrusov, si izdelal štampiljko, eksperimentiral in še veliko več.

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Kaktus, rastlina sušnih predelov (Praktični prikaz na stojnici)

Učence in druge obiskovalce bomo popeljali v puščavsko okolje, kjer jim bomo predstavili najbolj značilno rastlino tega okolja. Prav gotovo vsi dobro poznajo rastlino, ki je znana po svojih trnih in to je kaktus. Spoznali bomo nekaj pomembnih značilnosti kaktusov.

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Industrijska konoplja (Praktični prikaz na stojnici)

Spoznajte širšo rabo industrijske konoplje, nekaj zgodovinskih zanimivosti in njeno legalno stanje v Sloveniji in po svetu. Spoznajte konopljo kot rastlino, ki se jo lahko uporabi v proizvodnji tekstila, papirja, hrane, zdravil, olj, vrvi...

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Spoznaj čemaž in šmarnico (Praktični prikaz na stojnici)

Na stojnici boste spoznali glavne značilnosti šmarnice in čemaža. Spoznali boste njuno uporabo, se naučili razlikovati katera od njiju je strupena in katera je užitna. Za zanimivost boste izvedeli, kaj vse lahko pripravimo iz čemaža.

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Eksotično sadje (Praktični prikaz na stojnici)

Na tej točki se boste seznanili s sadjem, ki uspeva daleč stran od našega doma, pa vendar ga lahko jemo vsak dan. Preučili ga bomo z več čutili, in sicer vonjem, vidom ter pozornim poslušanjem. Doma pa boste lahko sami, z receptom, ki ga boste dobili, ugotovili tudi, kakšnega okusa je.

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Sončnice (Praktični prikaz na stojnici)

Celotna stojnica govori o mogočni rastlini, ki stoji sredi polja in gleda za soncem. Srečujemo jo tako pozimi kot poleti in brez nje skoraj ne moremo živeti. Veste, kaj je to? Ja, to je SONČNICA.

organizira Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

22. maj 2015, od 17h do 18h, Botanični vrt, Ižanska cesta 15, Ljubljana

za individualne obiskovalce

Čudežna moč rastlin (Ura pravljic)

V ljudskih pravljicah kar mrgoli čudežnih dreves, rastlin, cvetov in zeli, ki imajo lahko prav nenavadne zdravilne moči. Pogosto pravljice ohranjajo tudi spomin na čas, ko so ljudje verjeli, da rastline govorijo. Irena Cerar in Tadeja Pungerčar, pripovedovalki, ki najrajši pripovedujeta in pohajkujeta na prostem, sta pripravili izbor zgodb z zdravilnim čudežnim učinkom. Starši in otroci bodo na dogodku lahko prelistali tudi "pravljične vodnike" založbe Sidarta.

za otroke in družine

organizira Založba Sidarta

22. maj 2015, od 18h do 18:30, Botanični vrt, Ižanska cesta 15, Ljubljana

za individualne obiskovalce

Razglasitev rezultatov literarnega in likovnega natečaja OČARLJIVA BARVITOST RASTLIN ter odprtje razstave nagrajenih likovnih del

Na prireditvi bodo prikazana in obrazložena zmagovalna dela literarnega in likovnega natečaja OČARLJIVA BARVITOST RASTLIN, razglašeni in nagrajeni pa bodo tudi zmagovalci. Ob tej priložnosti bo odprta tudi razstava nagrajenih likovnih del, ki bo na ogled do 22. junija 2015.

za vse ciljne skupine

organizirata Slovensko društvo za biologijo rastlin in Mladinska knjiga Založba, revija Pil

22. maj 2015, od 18:30 do 20h, Botanični vrt, Ižanska cesta 15, Ljubljana

za individualne obiskovalce

Likovna delavnica Ustvarjanje nenavadnih rastlin inspirirano z Evo Devo biologijo (Eksperimentalna delavnica)

Eksperimentalno delavnico Ustvarjanje nenavadnih rastlin inspirirano z Evo Devo biologijo bo vodila akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler. Po krajšem uvodu bo skupaj z udeleženci delavnice iz mnoštva enakih delcev, ki jih bodo ustvarili s prstnimi odtisi ustvarila najprej abstraktne zgostitve, ki jih bodo nato z domišljijo dogradili v nenavadne rastlinske cvetne oblike, tako kot to počne narava.

Na delavnici bodo na voljo papir in barvne blazinice za odtiskovanje v črni barvi v omejenem številu. Za tiste, ki bi želeli več, priporočamo, da s sabo prinesete eno do največ dve barvni blazinici za odtiskovanje in nekaj listov belega šeleshamer papirja formata A4.

za odrasle

organizira Alenka Sottler

1. april - 11. maj 2015, sodelovanje po pošti

Literarni natečaj OČARLJIVA BARVITOST RASTLIN (Literarni natečaj)

Na največ dveh straneh (oz. s približno 5000 znaki) napišite domišljijski spis o tem, kako ste za en dan postali barvita cvetoča rastlina, kaj se vam je zanimivega pripetilo, kaj ste doživljali in sploh, kako je biti barvit cvet rastline ...Več in bolj podrobno je napisano v Pilu.

Spis do 11. maja 2015 pošljite na naslov Pil, 1536 Ljubljana, ali na e-naslov pil@mkz.si, s pripisom Dan očarljivih rastlin. Razglasitev zmagovalcev bo 22. maja 2015 ob 18h v Botaničnem vrtu, Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana.

za osnovnošolce

organizirata Slovensko društvo za biologijo rastlin in Mladinska knjiga Založba, revija Pil

1. april - 11. maj 2015, sodelovanje po pošti

Likovni natečaj OČARLJIVA BARVITOST RASTLIN (Likovni natečaj)

Odkrivajte življenje rastlin in njihovo barvitost. Razmislite o pomenu rastlin in njihovi raznovrstnosti. Razmislite, čemu so namenjeni njihovi različni barviti in včasih tudi nenavadni cvetovi. Najdite navdihujoče motive in čim bolj barvito upodobite rastline. Seveda močno razburkajte tudi svojo domišljijo! Ustvarjate lahko v poljubnih likovnih tehnikah!

Svojo umetnino do 11. maja 2015 pošljete na naslov Pil, 1536 Ljubljana s pripisom Dan očarljivih rastlin. Razglasitev zmagovalcev bo 22. maja 2015 ob 18h v Botaničnem vrtu, Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana.

za osnovnošolce

organizirata Slovensko društvo za biologijo rastlin in Mladinska knjiga Založba, revija Pil

16. maj 2015, ob 9h, izpred centra Parnas v Robu

Botanični sprehod v Mišjo dolino

Branko Dolinar nas bo popeljal na ogled, kaj trenutno cveti v Mišji dolini z okolico. Dovolj priložnosti bo tudi za fotografiranje cvetlic. Priporočljiva oprema so ŠKORNJI, saj bomo hodili po precej mokrih terenih. Potrebne prehodne prijave na info@zavod-parnas.org.

za vse ciljne skupine

organizira Zavod PARNAS, Metka Starič

18. maj 2015, od 8:30 do 18:30, Alpski botanični vrt Juliana, Trenta

Prost vstop v Alpskem botaničnem vrtu JULIANA

Juliana je najstarejši alpski botanični vrt na Slovenskem. Leta 1926 ga je ustanovil Albert Bois de Chesne. V vrtu raste okrog 600 različnih rastlin. Pestra mešanica alpskih in kraških vrst nas vedno znova očara in prav po tem se Juliana razlikuje od ostalih, mnogo večjih alpskih vrtov po Evropi.

za vse ciljne skupine

organizira Prirodoslovni muzej Slovenije

21. maj 2015, ob 18h, Knjigarna Konzorcij, Ljubljana

Gorski vrt, za vse odprt (Pogovor z ustvarjalci knjige)

Nova knjiga mladinske pisateljice Polonce Kovač nas skozi svet pravljic popelje med gorske rastline. Knjiga je zasnovana kot domišljijsko popotovanje skozi vse letne čase ter višinske rastlinske pasove naših gora, zato jo lahko uporabljamo tudi kot otroški botanični priročnik. V pogovoru bo poleg pisateljice sodelovala Jelka Godec Schmidt, ki je pravljice bogato ilustrirala, ter recenzentka dr. Nada Praprotnik, do nedavnega vodja kustodiata za botaniko v Prirodoslovnem muzeju Slovenije in vodja alpskega botaničnega vrta Juliana v Trenti. Pogovor bo vodila urednica knjige Irena Cerar.

za vse ciljne skupine

organizira Založba Sidarta

22. maj 2015, ob 12h, Dendrološki vrt Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete, Večna pot 83, Ljubljana

Aktivno odkrivanje dreves Dendrološkega vrta (Voden ogled)

Skupine otrok se bodo podale na lov za listi različnih dreves in grmov. Sledilo bo iskanje dreves in grmov, rastočih v vrtu, s katerih le-ti prihajajo. Otroci se bodo lotili raziskovanja, primerjave ter prepoznavanja lubja od blizu. Potekala bo tudi igra iskanja raznovrstnih stvari, ki jih lahko najdemo v gozdu.

za vse ciljne skupine, zaželena je predhodna prijava na elektronski naslov mateja.kisek@bf.uni-lj.si

organizira Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

22. maj 2015, ob 17h, Botanični vrt Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Pivola 90a, Hoče

Severnoameriške rastlinske zanimivosti (Predavanje)

Meta Šepic, dipl. ing.agr. in hort., bo predavala o rastlinah, ki izvirajo iz Severne Amerike in bi jih bilo vredno odkriti.

za vse ciljne skupine ter učence osnovnih in srednjih šol

organizira Botanični vrt Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru

22. maj 2015, ob 13h, Botanični vrt Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Pivola 90a, Hoče

Dan očarljivih rastlin v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru (Strokovno vodstvo)

Ob dnevu očarljivih rastlin vabimo obiskovalce na brezplačno strokovno vodenje po botaničnem vrtu Univerze v Mariboru, kjer lahko spoznate delček rastlinskega bogastva, ki ga ponuja vrt v prečudovitem ambientu pod Pohorjem. Botanični vrt je razdeljen na sedem večjih enot na več kot osmih hektarjih površin. Na gredicah sistemskega polja bomo opazovali zgradbo in očarljivost cvetov, spoznavali načine opraševanja in razširjanja plodov. Predstavili vam bomo kultivirane rastline skozi zgodovino in njihov pomen za človeka. Različni kultivarji vrtnic v rozariju bogatijo osrednji del vrta z živimi barvami in prijetnim cvetličnim vonjem. Obvodne površine v vrtu so zasajene z bogato zbirko perunik, ki so najlepše prav v maju. Ob pinetumu spomladi cveti več kot sto kultivarjev narcis. V vrtu se bomo sprehodili tudi skozi nasad starih sort jablan in hrušk, vrt zdravilnih rastlin in jagodičevja.

za vse ciljne skupine ter učence osnovnih in srednjih šol

organizira Botanični vrt Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru

22. maj - 22. junij 2015, Botanični vrt, Ižanska cesta 15, Ljubljana

Razstava otroških likovnih del OČARLJIVA BARVITOST RASTLIN

Kakovostna otroška likovna dela so vedno paša za oči. Zato bodo najbolj domiselna dela likovnega natečaja Očarljiva barvitost rastlin, ki jih bo izbrala strokovna žirija, razstavljena na ogled vsem obiskovalcem Botaničnega vrta. Zmagovalci likovnega natečaja bodo razglašeni na odprtju razstave, kjer bodo prejeli tudi nagrade. Razstava bo na ogled do 22. junija 2015.

za vse ciljne skupine

organizirata Slovensko društvo za biologijo rastlin in Mladinska knjiga Založba, revija Pil

Dan očarljivih rastlin koordinira

5