O-STA

Vabilo na otvoritev sejma akademske knjige Liber.ac

Spoštovani,

vljudno vabljeni na otvoritev sejma Liber.ac, ki bo potekala jutri, 19. maja 2015, ob 10.00 uri v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto UL. Na otvoritvi sodelujejo združeni zbori: Študentski pevski zbor Filozofske fakultete UL (dr. Tjaša Ribizel, zborovodkinja), Mešani pevski zbor Fakultete za družbene vede UL (Jana Osojnik, zborovodkinja), Pevski zbor Fakultete za računalništvo in informatiko UL (Matevž Jenkovec, zborovodja), Bee Geesus (Matej Virtič, zborovodja). Povezuje: Blažka Müller Pograjc. Navzoče bosta poleg dekanje Filozofske fakultete UL, red. prof. dr. Branke Kalenić Ramšak, pozdravila tudi državni sekretar na Ministrstvu za kulturo, g. Anton Peršak, in župan MOL, g. Zoran Janković.

Spremljevalni program sejma poteka letos pod naslovom Zvok knjige, zven življenja.

Sejem akademske knjige Liber.ac je zasnovan kot tridnevna javna prireditev s spremljevalnim programom, s katero se v slovenskem prostoru uveljavlja nov tip knjižnega sejma, obenem pa se vzpostavlja novo kulturno in komunikacijsko središče. Sejem povezuje različne akterje s področja produkcije in promocije akademske knjige od univerzitetnih založb in knjigarn do univerzitetnih knjižnic. Opozarja na raznolikost in visoko kvaliteto slovenskega akademskega založništva, najnovejše dosežke znanosti in interdisciplinarne razvojne usmeritve v visokem šolstvu. Obenem poskuša akademsko knjigo približati širši zainteresirani javnosti, študentom, dijakom, ki se odločajo o izbiri študija, kakor tudi tistim, ki se v okviru vseživljenjskega izobraževanja odločajo za univerzitetno izobrazbo.

V preteklih letih so se na sejmu že predstavljale kulture Vzhodne Azije, romanski jeziki in književnosti ter slovanski jeziki in književnosti, germanski jeziki in književnosti, lani pa smo s pisatelji in pesniki, z ilustratorji in s prevajalci ter s pomočjo besede, glasbe in slike popotovali iz domače Emone vse do obal mističnega Avalona in naprej v raziskovanju novih svetov. Spremljevalni program sejma bo letos potekal pod naslovom Zvok knjige, zven življenja. Letošnji program bo v znamenju glasbe in etnologije. Program sestavljajo okrogle mize, pogovori o knjigah, glasbeni nastopi, vodeni ogledi, koncerti, razstave, delavnice za otroke in še marsikaj.

Vsi dogodki so brezplačni in namenjeni širši javnosti. Program dogodkov in seznam razstavljavcev sta na voljo na povezavi: http://www.ff.uni-lj.si/1/Knjige/Knjigarna/Liberac2015.aspx .

Vabljeni.